Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opaska przeciwwysadzinowa a zima

boconek03

Recommended Posts

Witam, mam dom w SSZ na płycie fundamentowej, pod nią XPS. Płyta posadowiona płytko, niewiele poniżej gruntu. Pod spodem wymieniony był grunt na pospółkę zgodnie z projektem. W projekcie mam jeszcze dookoła fundamentu opaskę też z xps ale jeszcze nie jest ona zrobiona. Nie dogadałem się jeszcze z koparkowym kiedy odkopie fundament. Czy jeśli nie zrobię tego przed zimą to grozi budynkowi wysadzenie przez mrozy albo cos takiego?

Mogę wrzucić przekrój przez fundament jak znajdę.

Witam, mam dom w SSZ na płycie fundamentowej, pod nią XPS. Płyta posadowiona płytko, niewiele poniżej gruntu. Pod spodem wymieniony był grunt na pospółkę zgodnie z projektem. W projekcie mam jeszcze dookoła fundamentu opaskę też z xps ale jeszcze nie jest ona zrobiona. Nie dogadałem się jeszcze z koparkowym kiedy odkopie fundament. Czy jeśli nie zrobię tego przed zimą to grozi budynkowi wysadzenie przez mrozy albo cos takiego?

Mogę wrzucić przekrój przez fundament jak znajdę.

Myślę że nikt nie da jednoznacznej odpowiedzi czy tak czy nie. W dużej mierze to zależy od zimy. Jeśli będą takie jak ostatnie to nie ma szans. Po prostu w warstwie brzegowej styrodur nieco bardziej się zgniecie a później wróci do pierwotnego stanu. Opaska to takie trochę dmuchanie na zimne. Jeśli podbudowa była zrobiona w miarę prawidłowo to nic się nie stanie. Często widać na polbrukach gdzie była podbudowa zrobiona prawidłowo to nic się nie dzieje. Jak podbudowa była słaba to polbruk wstaje.