dembik 18.11.2019 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 8mm to bardzo małe ugięcie stropu o rozpiętości 4,80m. To jest 1/600 co może sugerować że jednak pomiar nie został poprawnie wykonany lub posadzka już zniwelowała pierwotne ugięcie stropu ale 8mm to może być osiadanie w dłuższym czasie (po wylaniu posadzki i wykonaniu podłogi). Ale kto wie? Poprawny pomiar to może być od spodu i to na stropie (belce) bez tynku. Projektowane ugięcie wynosi do 20 mm. Więc wychodzi na to że nie jestem w stanie poprawnie zmierzyc..Zarówno na dole jak i na górze mam sufity podwieszane l które nie dam sobie głowy uciąć że idealnym poziomie.Więc zostaje mi ta kamera inspekcyjna ,czy jestes w stanie mi doradzić czy jestem w stanie zobaczyć ,czy belka sie ugina ( jakies rysy,uszczerbki) jak dostanę się nad regips w pokoju pod tą nieszczęsna scianą ? Czy istnieje szansa że belka pęknie i zawali mi się strop ? Jak do tego podejść bać się ? czekać czy rysa będzie się powiekaszać ? Może belka się ugieła do tego momentu i nie bedzie sie dalej uginac ? Dziekuje za pomoc i porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 18.11.2019 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Belka generalnie uginała się na bieżąco - w czasie murowania.Jeżeli ścianka jest dobrze przewiązana to powinna się przesklepić i już tak nie obciążać stropu.Dobrze że jest na całej długości belki (rozpiętości stropu).Nie wykonuj w ściance otworów i nie stawiaj szaf przy tej ściance.Jeżeli masz dobrze wykonane żebra (jedno czy więcej) rozdzielcze to się lepiej obciążenie rozkłada na sąsiednie belki stropu Teriva. Wszelka odpowiedzialna porada wymaga wizji lokalnej i przeliczenia stropu na konkretne obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts