Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pękająca sciana/teriva

Recommended Posts

8mm to bardzo małe ugięcie stropu o rozpiętości 4,80m.

To jest 1/600 co może sugerować że jednak pomiar nie został poprawnie wykonany lub posadzka już zniwelowała pierwotne ugięcie stropu ale 8mm to może być osiadanie w dłuższym czasie (po wylaniu posadzki i wykonaniu podłogi).

Ale kto wie?

Poprawny pomiar to może być od spodu i to na stropie (belce) bez tynku.

Projektowane ugięcie wynosi do 20 mm.

Więc wychodzi na to że nie jestem w stanie poprawnie zmierzyc..Zarówno na dole jak i na górze mam sufity podwieszane l które nie dam sobie głowy uciąć że idealnym poziomie.Więc zostaje mi ta kamera inspekcyjna ,czy jestes w stanie mi doradzić czy jestem w stanie zobaczyć ,czy belka sie ugina ( jakies rysy,uszczerbki) jak dostanę się nad regips w pokoju pod tą nieszczęsna scianą ? Czy istnieje szansa że belka pęknie i zawali mi się strop ? Jak do tego podejść bać się ? czekać czy rysa będzie się powiekaszać ? Może belka się ugieła do tego momentu i nie bedzie sie dalej uginac ?

Dziekuje za pomoc i porady

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Belka generalnie uginała się na bieżąco - w czasie murowania.

Jeżeli ścianka jest dobrze przewiązana to powinna się przesklepić i już tak nie obciążać stropu.

Dobrze że jest na całej długości belki (rozpiętości stropu).

Nie wykonuj w ściance otworów i nie stawiaj szaf przy tej ściance.

Jeżeli masz dobrze wykonane żebra (jedno czy więcej) rozdzielcze to się lepiej obciążenie rozkłada na sąsiednie belki stropu Teriva.

Wszelka odpowiedzialna porada wymaga wizji lokalnej i przeliczenia stropu na konkretne obliczenia.