Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką pompe ciepła 12kw

lej5

Recommended Posts

Witam Drogich Użytkowników pomp ciepła

Interesuje mnie zakup wraz z montażem pompy ciepła 12 kw (posiadam dom 160m)

Przegladam pompy ciepła jednak jest wiele firm: Panasonic,Daikin,Viessmann,Ariston, chciałbym się dowiedzieć jakie pompy ciepła macie zamontowane u siebie i jaki był koszt całkowity z montażem i zbiornikiem 200l.Dodam że jestem z Mławy, może ktoś poleci dobrą, sprawdzoną firmę z okolic. Z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez lej5

Mam dom 160m2 w największe mrozy mój dom zużywa 110kw jakiej mocy pompy potrzebujie bo kolega dobiera chyba pod dom nieocieplony

Jeszcze powiedz ile stopni na minusie i przez ile godzin na dobe bylo podczas tego pomiaru .

Jaka temperature na grzejnikach wtedy miałes(jak masz grzejniki) to jest wazne.

A czym ogrzewales pradem ?jak nie to podaj czym ze np.weglem i poszlo tyle kg jakiego wegla

Obliczone na podctawie zużycia gazu ,roczne zuzycie gazu Max było 1200m3 C.O. Cwu, temp w domu 21stopni

A w największy mróz jaki bywał ok.15 stopni piec lykal do 10m3 gazu czyli ok 110kwh.

Ale miales podac jaka wtedy temp.mialy grzejniki.

110kwh/24h=4,6. Tyle jest w stanie dac pompa panasonica 7kw tylko bedzie chodzic przez 24h na maksa jak bedzie zimniej to wlaczy grzalki jak cieplej to obnizy moc ale tez bedzie chodzic bardzo dlugo.

Wiec radzil bym minimum 9kw ale jak miales wtedy na grzejnikach np.75st.to nie da rady dlatego pytalem co masz czy grzejniki czy podlogowe i jaka temp.zasilałes

Ale miales podac jaka wtedy temp.mialy grzejniki.

110kwh/24h=4,6. Tyle jest w stanie dac pompa panasonica 7kw tylko bedzie chodzic przez 24h na maksa jak bedzie zimniej to wlaczy grzalki jak cieplej to obnizy moc ale tez bedzie chodzic bardzo dlugo.

Wiec radzil bym minimum 9kw ale jak miales wtedy na grzejnikach np.75st.to nie da rady dlatego pytalem co masz czy grzejniki czy podlogowe i jaka temp.zasilałes

Nie mam grzejnikow 100procent podłoga nigdy nie wychodziło z pieca więcej jak 38stopni czy dobieranie większej pompy tylko dla kilku dni w roku ma sens bo przez większość zimy potrzebuje nie więcej jak 70kwh czyli idzie ok 5-6m3 gazu na dobę

• 8 months później...
Witam po długiej przerwie , nadal borykam się z zakupem pompy ciepła, co do mojego domu to już wspomiałem 160 metrów z tego projektu jednak poddasze zostało podwyzszone i z tego wzgledu wychodzi około 160 metrów https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-jagodach-2-pd-ver-2-m4942402683966 , dom został ocieplony na poddaszu 30 cm wełną , ściany 12 cm 0.40 , podłoga 10 cm 0.40 , na całym domu jest zamontowana podłogówka , okna dwuszybowe więc szału z ociepleniem niema, zastanawiałem się nad panasonicem jest bardzo popularny , teraz firma KlimatyzacjaKatowice.pl poleca pompy monoblok firmy haier z bilansu energetycznego wynika ze mój dom ma zapotrzebowanie roczne około 15 793kWh zaś pompa wychodzi 9kw, proszę o pomoc