roker 12.11.2019 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 Witam szanowne grono, proszę o poradę. Otóż zostało mi z budowy troszkę dachówek, a planach na wiosnę mam dostawić do boku domu wiatę (jedno spadowa) pod którą bym parkował samochód. Dachówka to Creatonia Titanium ok 20m2, minimalny kąt nachylenia producent podaje 10stopni. Pytanie czy tyle wystarczy? Też proszę o pomoc, jak obliczyć o ile mi wzrośnie wysokość "szczytu" wiaty, znając szerokość czyli 3m oraz kąt nachylenia, kiedyś się liczyło tangensy alfa ale jakoś teraz ciężko mi to sobie przypomnieć. Drugi problem to nad tą wiatą jest czerpnia z rekuperacji, 2 razy do roku jest czyszczona, do tej pory było to robione z drabiny. Po zabudowaniu wiatą musiałbym w daszku zrobić miejsce osadzenia drabiny. Tu do was pytanie jak i co zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.11.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2019 53 cm. Wiesz że to rozbudowa budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 13.11.2019 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 53 cm. Wiesz że to rozbudowa budynku? tak wiem, czytałem o tym. Możesz podać z czego to obliczałeś. nie chcę zaśmiecać forum za każdym razem pytając jeśli mi się jakaś dana zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 13.11.2019 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Twój dach to trójkąt prostokątny, kąt 10 stopni, jedna z przyprostokątnych przyległa do kąta, nazwijmy ją a =300cm, druga b=niewiadoma.Tangens kąta= b/a, czyli b= a*tangens kątaW tablicach matematycznych sprawdzasz, że tangens 10 stopni to 0.1763Więc b = 0.1763 * 300 cmCzyli 52.89 cm (~53 cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roker 15.11.2019 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 dzięki o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts