Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniana podłoga na strychu - kilka pytań

Barti93

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

zamierzam wykonać podłogę na strychu i w związku z tym mam kilka pytań:

1. Na obecnej "podłodze" znajdują się stalowe dwuteowniki konstrukcyjne, teść mówi na to tregle. Chcę na nie położyć drewniane legary. Czy legary mocować do tregli np. za pomocą blaszek kątowych czy jedynie położyć? Wydaje mi się, że po zamocowaniu będą bardziej przenosić drgania do pomieszczeń poniżej.

2. Czy pomiędzy legary dawać wełnę w celu izolacji termicznej i akustycznej? To jest jednak strych, na którym ktoś będzie urzędował kilka razy w roku, więc pytanie, czy jest sens.

3. Najpierw myślałem, żeby podłogę wykonać z płyt np. MFP, jednak nie dam rady ich wnieść na strych ze względu na wielkość. Jedyną możliwością są deski. I teraz pytanie, czy rozstaw legarów o przekroju 70 x 70 mm co ok. 70 - 80 cm wystarczy?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Bartosz

2. Czy pomiędzy legary dawać wełnę w celu izolacji termicznej i akustycznej? To jest jednak strych, na którym ktoś będzie urzędował kilka razy w roku, więc pytanie, czy jest sens.

Przegrody między pomieszczeniami ogrzewanymi a nieogrzewanymi należy ocieplać. Strych jest nieogrzewany tak? A pomieszczenia poniżej strychu? Jeśli są ogrzewane to należy ocieplić podłogę/strop. Na strop a pod wełenę należy ułożyć szczelnie paroizolację.

Co do szczegółów samej konstrukcji na legarach to się nie wypowiem, bo nie mam doświadczeń.