Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo ciekawe pytanie, tylko chcąc na nie odpowiedzieć muszę znać dane wyjściowe jakie im podałeś do wyliczenia tej średnicy. Np. moc kotła, opór przepływu gazów przez kocioł, natężenie przepływu gazów, paliwo podstawowe, odległość kotła od komina. Czy kocioł ma stać w kotłowni wbudowanej, czy wolnostojącej? Czy przedstawiłeś im dane techniczne kotła i sami wyłuskali potrzebne parametry?

Bio, twoje późniejsze wyjaśnienia tak bardzo mnie zaniepokoiły że postanowiłem zwrócić sie do nich o przedstawienie wyliczeń na których oparli swój wybór. Właśnie otrzymałem te wyliczenia, po niemiecku ale jest tu mnóstwo parametrów takich jak: gramatura spalin kotła, zawertość co2, temperatura spalin, wysokość geograficzna, średnica wyjścia z kotła, ilość kolanek i jaki kąt kolanek, długość czopucha w roawinięciu i jaka część jest w ciepłym pomieszczeniu, następnie parametry materiału z którego jest wykonany komin i część komina ponad dachem 10 procent a na koniec kilka wartości które są mierzone warunki podciśnienia i temperatury oraz kilka jeszcze ale mam problem z przekładem. Wszystkie te warunki są ok. Pytanie czy twoim zdaniem takie wyliczenie może być wiarygodne ? Czy należy bezwzględnie przestrzegać normy ?

https://forum.murator.pl/topic/25077-koty-wielopaliwowe/page/3/#findComment-460764

14, czy 15 postów wyżej napisałem o tych wyliczeniach. Napisałem, że nigdy nie można brać za pewnik wszystkich parametrów (przepisałem z literatury fachowej). Do dnia dzisiejszego prawdziwy naukowiec zajmujący się przepływem spalin w kominie nie określi z dokładnością 100% średnicy komina. Bo zawsze pozostaną jakieś niewiadome. Dlatego właśnie powstała norma. Powstała na podstawie wyliczeń i wieloletnich obserwacji praktycznych. Norma podaje minimalny przekrój. Nie znaczy to, że do każdego kotła należy dawać ten minimalny przekrój. Dla większych kotłów ten przekrój też będzie większy. Ja z własnego doświadczenia wiem, że tylko co któryś kocioł pracuje prawidłowo na mniejszym kominie niż te 400cm2. Czasami sam nie wiem dlaczego tak jest. Ale to wyjątki.
https://forum.murator.pl/topic/25077-koty-wielopaliwowe/page/3/#findComment-460822