Paweeel 13.11.2019 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Witam.Powoli zaczynam remont domu "kostki" z lat 70.Generalnie plan jest na remont własnymi siłami i mam spory dylemat z instalacją CO.Istniejąca instalacja jest w pełni sprawna. Piec camino, rury 2 1/4 stopniowo zmniejszana średnica tak, że do grzejników dochodzą rury 1/2. Rury prowadzone pod tynkiem, na strychu z pionów wyprowadzone rurki do odpowietrzania. Grzejniki żeliwne.Tak z grubsza wygląda instalacja. Piec będzie wymieniony na ekogroszek, grzejniki też do wymiany. I mam problem z instalacją. Początkowo zakładałem wymianę instalacji na coś w stylu jeden pion i rozdzielacze na piętrach. W tej chwili zgłupiałem po rozmowach z ludźmi. Jeden mówi tak, drugi inaczej. Chciałbym dodać podłogówkę do 2 łazienek, wiatrołapu i kuchni. Może coś doradzicie, co i jak? W tej chwili skłaniam się ku pozostawieniu starej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.11.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Witam. Piec będzie wymieniony na ekogroszek, grzejniki też do wymiany. I mam problem z instalacją. Początkowo zakładałem wymianę instalacji na coś w stylu jeden pion i rozdzielacze na piętrach. W tej chwili zgłupiałem po rozmowach z ludźmi. Jeden mówi tak, drugi inaczej. Chciałbym dodać podłogówkę do 2 łazienek, wiatrołapu i kuchni. Może coś doradzicie, co i jak? W tej chwili skłaniam się ku pozostawieniu starej instalacji. Tak ogólnie - dom powinien być docieplony jak najlepiej. To powinna być pierwsza inwestycja w modernizację domu. Kaloryfery żeliwne dobrze się sprawdzają przy pompie ciepła (podłogówka jeszcze lepiej). Piec z podajnikiem oraz camino to śmieciuchy. Ten pierwszy jest dość drogi, z blachy, potrzyma z 10 lat i jest duże prawdopodobieństwo, że zakończy żywot. Węgiel jest coraz gorszej jakości i coraz droższy. Ma mieć certyfikaty, ale "Polak potrafi". Trzeba mieć dużo wprawy i wyczucia, by jego sprawność (z podajnikiem)zmieściła się w V klasie w eksploatacji. Camino nie do zdarcia - chyba można palić od góry. Twój wybór. Nie dziwię się, że różni ludzie mają różne pomysły na grzanie. Dociepl dom i rozpoznaj temat pompy ciepła. Będzie bezobsługowo i ekologicznie. Tak jest, że ceny węgla rosną i będą dalej rosły, więc w pewnym momencie tylko krezusi kochający czarne złoto będą go używać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 13.11.2019 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Zgodzę się przedmówcą, że dom przede wszystkim należy dobrze ocieplić. O piecu na węgiel zapomnieć, jak nie uważasz, że wydatek na PC jest za duży to gaz albo pelet (mniejszy brud niż węgiel i samoczynne rozpalanie). Jak dobrze oczepisz to podłogówka po całości. Pomysł z jednym pionem i rozdzielaczem uważam za dobry, nawet przy kaloryferach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek17bn 13.11.2019 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2019 Od połowy sierpnia mieszkam już w wyremontowanej kostce takiej jak u Ciebie. Ja początkowo nie brałem pod uwagę wymiany instalacji co a jedynie kocioł gazowy na kondensat. Ale w trakcie remontu za namową wielu osób padło na ogrzewanie podłogowe na parterze plus drugi rozdzielacz do kaloryferow na piętrze. Jakbym mógł cofnac czas to machnął być podłogowke wszędzie że względu na b. Dobry komfor cieplny. Dodam tylko że mialem już ocieplenie z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweeel 14.11.2019 06:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Tak jak pisałem dom będzie remontowany, więc w sumie docieplenie uznałem za oczywiste. Gaz w moim przypadku odpada ze względu ma brak gazociągu. Pompa ciepła to chyba bardzo wysoki koszt instalacji. Myślałem o pellecie, problem w tym, że nie mam porównania i wydaje mi się droższe w eksploatacji. Nie oszukujmy się, ważny jest koszt przyszłej eksploatacji. Podłogówka.O ile na parterze nie ma problemu,To na piętrze mam bardzo ładne drewniane podłogi i zastanawiam się jak to połączyć, czy z takimi deskami będzie to grzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.11.2019 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Tak jak pisałem dom będzie remontowany, więc w sumie docieplenie uznałem za oczywiste. ...... Podłogówka. O ile na parterze nie ma problemu, To na piętrze mam bardzo ładne drewniane podłogi i zastanawiam się jak to połączyć, czy z takimi deskami będzie to grzało. Mozna przeliczyc dla piętra przymiarowane grzejniki, moze sie uda tak ze nie będą jakies bardzo duze. Na oko jednak tego policzyc sie nie da. One bedą przewymiarowane mniej im lepsza bedzie termoizolacja i WM z rekuperacją. Liczyłem klika takich domów gdzie na parterze była podłogówka a na pietrze grzejniki zasilane taką samą Tz. Nie było potrzeby stosowania ukladów mieszajacych. To były domy na ogól drewniane, po instalacji wszystko działało jak należy. Jezeli miała byc podłogówka na piętrze to raczej tylko w łazience bo i tak tam remont chyba bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts