trop 14.11.2019 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Witam, mieszkam w bloku i mam problem z kanalizacją w kuchni. W kuchni słychać bulgotanie o różnych porach dnia w czasie w jakim nie używam zlewu (tzw. samoczynne bulgotanie). Teraz od dłuższego czasu oprócz wspomnianego bulgotania, zaczęło śmierdzieć z kanalizacji i wpychać pianę z kanalizacji do zlewu (nie wiem dokładnie od kiedy ta sytuacja ma miejsce). Nie jest jej dużo ale ciśnienie w kanalizacji powoduje przepchanie jej przez syfon do zlewu. W kuchni nie mam zmywarki ani pralki.Kiedy spuszczam wodę ze swojego zlewu, po jej zejściu słychać bulgotanie w pionie kanalizacyjnym (woda z mojego zlewozmywaka schodzi normalnie). Co zrobiłem?W formie testu zamknąłem korkiem zlew a przepływ taśmą klejącą żeby zobaczyć czy powyższa sytuacja się powtórzy.Efekt?Bez używania zlewu słychać stłumione bulgotanie z pionu kanalizacyjnego a po wyjęciu korka ze zlewu nic nie śmierdzi czyli woda w syfonie nie została wciągnięta a tym bardziej nie została wepchana żadna piana. Pytanie:Czy taka sytuacja świadczy o nadciśnieniu w kanalizacji?Co zgłosić zarządcy aby sprawdził w kanalizacji? Dodam, że sąsiad z piętra wyżej mówił mi, że ma to samo - piane w zlewie i smród z kanalizacji. On także nie ma zmywarki ani pralki w kuchni. Zgłosił to do zarządcy, a zarządca wysłał hydraulików ze spiralą, chociaż pół roku wcześniej było ciśnieniowe czyszczenie pionu kanalizacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.11.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Co mówi sąsiad z dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.11.2019 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Pytanie: Czy taka sytuacja świadczy o nadciśnieniu w kanalizacji? Co zgłosić zarządcy aby sprawdził w kanalizacji? Dodam, że sąsiad z piętra wyżej mówił mi, że ma to samo - piane w zlewie i smród z kanalizacji. On także nie ma zmywarki ani pralki w kuchni. Zgłosił to do zarządcy, a zarządca wysłał hydraulików ze spiralą, chociaż pół roku wcześniej było ciśnieniowe czyszczenie pionu kanalizacyjnego. Niestety , nadciśnienie - brak napowietrzenia kanalizacji na dachu budynku - trzeba zasugerować jej zatkanie lub uszkodzenie zaworu napowietrzającego(kominka na dachu). Bardzo często spółdzielnie czy deweloperzy zdejmują sam napowietrznik z rur tworząc "odpowietrzenie" kanalizacji - jest to też wybrniecie z sytuacji jeśli oczywiście nie szkodzi "zapachem na zewnątrz" szczególnie mieszkańców ostatniej kondygnacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.11.2019 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 Co zgłosić zarządcy aby sprawdził w kanalizacji? Możesz jeszcze jeśli oczywiście masz możliwość - zakres regulacji - syfon na rurze przesunąć w dół - spowoduje to zwiększenie ilości wody w syfonie co może zrównoważyć pojawiające się zmiany ciśnienia w instalacji . Niekiedy wytwarza się podciśnienie które wyciąga wodę z syfonów, niekiedy nadciśnienie wpompowujące powietrze z kanalizacji do pomieszczeń. Ten zabieg może pomóc choćby na czas interwencji zarządcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts