Myjk 14.11.2019 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2019 (edytowane) Nie ma wątku na temat tego (nowego w ofercie Alnor) rekuperatora, więc zapoczątkuję. Początkowo chciałem zamontować Alnor HRU-MinistAir-450 ale instalator polecony przez centralę Alnora zaproponował mi ten "nowszy". Ktoś już zamontował, zglądał po bebechach -- czy też będę pionierem? Ponoć PremAir konstrukcja ich od A do Z podczas gdy MinistAir był... Turecki. https://www.alnor.com.pl/index/produkty-pl/rekuperacja-%E2%80%93-centrale-wentylacyjne/rekuperatory-hru-premair-450/ Ps. co to za funkcja Free-Cooling i Free-Heating? PPs. Warto odzysk wilgoci robić? Niby tam napisane, że wymiennik ogranicza przenikanie bakterii i zapachów, ale jakoś to do mnie nie przemawia... Edytowane 15 Listopada 2019 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fdrey 23.03.2020 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Czy ktoś użytkuje to urządzenie? Zastanawiam się nad wersją HRU-PremAIR-350E z odzyskiem wilgoci i opinie byłyby bardzo pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.03.2020 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Ja póki co kupiłem wersję bez odzysku -- ale czeka jeszcze na montaż, a konkretnie to na chłodnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fdrey 23.03.2020 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2020 Właśnie zastanawiam się nad tym rekuperatorem oraz nad Izzifast. W przypadku Izzifast trochę przeraża mnie ta ilość niedoróbek, które opisane są w innym wątku. Nie wiem jednak, czy jednostka Alnor jest lepsza - jest bardzo mało informacji na jej temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ymon 24.03.2020 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Weź pod uwagę, że tamten post o izzi 300 jest prawie sprzed roku i od tego czasu dużo się zmieniło. Z tego co wiem od producenta, to zmienili konstrukcje bypassu, usztywnili klapę i dodali na niej grubszą piankę uszczelniającą. Obsługa ekranu też jest łatwiejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.03.2020 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Owszem, jest tu mało opinii, stąd ten wątek. Niemniej na grupie FB o budowie domu parę osób spotkałem z tymi rekuperatorami (bez odzysku niestety) i są zadowolone. Alnor popełnił tę konstrukcję wzorując się i udoskonalając starszego MinistAir który poza paroma niedoborami (np. brak płynnego sterowania obrotami) był dobrą konstrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Caste_ 27.03.2020 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 u dwóch klientów zamontowałem izzi 300 erv - są bardzo zadowoleni przede wszystkim z: wilgotności w zimie i cichości pracy i sprawności wymiennika , tylko zastanawiam się nad filtrami i ceną filtrów czy macie jakieś ramki i włókninę w to włożoną i jak to się wam sprawdza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.03.2020 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2020 To nie jest wątek o izzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorg 27.02.2021 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Witam temat trochę ostygł ale z tego co pisałeś powinnaś już mieć uruchomione reku myślę nad wymienionym HRU-PremAIR, czy możesz napisać jakie masz odczucia, problemy itp bo waham się miedzy nim a Viessmannem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.02.2021 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2021 Witam temat trochę ostygł ale z tego co pisałeś powinnaś już mieć uruchomione reku myślę nad wymienionym HRU-PremAIR, czy możesz napisać jakie masz odczucia, problemy itp bo waham się miedzy nim a Viessmannem pozdrawiam Reku wisi, ale jeszcze nie działa (nie uruchamiałem jeszcze nawet), bo wykończeniówka idzie. Porównania do V raczej nie ma, przede wszystkim cenowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zorg 28.02.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2021 AERIS 350 VV STANDARD ZEHNDER - 7500Viessmann 300 - 7800a Twój 6400 wiem że są odczuwalne różnice cenowe, ale nie jest to jakiś kosmosgdybym miał wiarę ze te inne są lepsze dopłacił bym bez wahania tyle za czasem płaci się za firmę, dlatego pytam, ale skoro jeszcze nie uruchomiony:/to dalej brak danych z 1 ręki chyba wezmę Aerisa, będzie co będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts