Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy przekwalifikowaniu pola na działkę budowlaną.

Recommended Posts

Witam Wszystkich serdecznie.

Borykam się z takim problemem od 3 lat,mianowicie złożyłem w 2016 roku Wniosek do Urzędu Gminy w mojej miejscowości o przekształcenie pola ornego w wielkości 0,30 ha na Działkę Budowlaną i do dzisiejszego dnia nie dokonałem tego przerobienia.

Stosując Wniosek do Urzędu Gminy o przekształcenie pola ornego na działkę budowlaną uzasadniałem się tym,iż w przyszłości bedę tam się budował.

W 2016 roku dostałem odpowiedź z Urzędu Gimy cytuję:

'' Z chwilą przystąpienie Gminy do prac urbanistycznych związanych ze

zmianą

miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego wniosek będzie

ponownie rozpatrywany''

Od 2019 roku jest cisza- gdy moja kobieta poszła do Wójta który przyjmuje petentów raz w tygodniu, cytuję Wójta ''Wójt twierdzi,że są limity na budynki mieszkalne i usługi i kazał w przyszłym roku przyjść''.

Mojej znajomej znajoma doradziła mi,że jeśli się chce wybudować nie trzeba przekształcać.

Mówiła,że wystarczy złożyć wniosek o wydanie warunków zabudowy, albo o miejscowy plan i budować.

I,że można podzielić i sprzedać z planem albo warunkami.

Zwracam się do Państwa z wielką prośbą o pomoc co w takim momencie mam robić,aby zostało to przerobione na działkę budowlaną? Gdzie Wójt w 2019 roku cytuję ''twierdzi,że są limity na budynki mieszkalne i usługi i kazał w przyszłym roku przyjść''.

Lecz co nam dadzą te Warunki Zabudowy-czy to przyśpieszy proces przekształcenia pola ornego na działkę budowlaną ?

Pewien Pan z forum napisał cytuję :''Jest tam jedna opcja, ale musisz być rolnikiem posiadającym (lub dzierżawiącym) odpowiedni areał, i będziesz budował siedlisko (dom i zabudowania gospodarcze).''

A drugi Pan z forum napisał cytuję :''Moja działka nie miała mpzp, wz nie dostałem, więc prywatnie uchwalono studium dla mojej działki.A następnie mpzp. Czas to 18 miesięcy, koszt 13,5 tyś zł. Zorientuj się kto jest w gminie planista i może też Ci zmienią mpzp...Gmina uchwała studium i mpzp raz na kilka/ kilkanaście lat. Planistka robiła mi to prywatnie tylko dla mojej działki.''

Moje pytanie brzmi następująco do Szanownego Państwa czy jest jakiś sposób aby przeskoczyć te wszystkie decyzje i zamierzenia urzędników i przerobić w końcu te pole orne na działkę budowlaną,gdzie wniosek o to złożyłem 3 lata temu. Oraz co w takim momencie mam robić,aby zostało to przerobione na działkę budowlaną

Bardzo proszę o pomoc Was Szanowni Państwo za co uprzejmie i serdecznie dziękuję.

Z Poważaniem.Jan:(:(

No właśnie czekam już 3 lata i do tej pory cisza :) moja kobieta chodziła do Wójta który przyjmuje petentów raz w tygodniu, cytuję Wójta ''Wójt twierdzi,że są limity na budynki mieszkalne i usługi i kazał w przyszłym roku przyjść''. I do tej pory cały czas twierdzi to.

Przypominam,że w 2016 roku złożyłem w 2016 roku Wniosek do Urzędu Gminy w mojej miejscowości o przekształcenie pola ornego w wielkości 0,30 ha na Działkę Budowlaną i do dzisiejszego dnia nie dokonałem tego przerobienia.

Stosując Wniosek do Urzędu Gminy o przekształcenie pola ornego na działkę budowlaną uzasadniałem się tym,iż w przyszłości bedę tam się budował.

W 2016 roku dostałem odpowiedź z Urzędu Gminy cytuję:

'' Z chwilą przystąpienia Gminy do prac urbanistycznych związanych ze

zmianą

miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego wniosek będzie

ponownie rozpatrywany''

Co mogę zrobić jeszcze aby to przyspieszyć ? pozdrawiam serdecznie i dziekuję za pomoc :)

Edytowane przez len123456