Rafał1983 15.11.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Witam. Ile domów jednorodzinnych można podłączyć do przyłącza wody fi50 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 15.11.2019 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Ja mam fi 40 do jednego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał1983 15.11.2019 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Do tej fi50 już 2 domy są podpięte, a wodociągi mi mówią że jeszcze 3 domy można podpiąć. A projektant sugeruje budowe sieci wodociągowej. Musiał bym 150 metrów ciągnąć z drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 15.11.2019 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2019 Do tej fi50 już 2 domy są podpięte, a wodociągi mi mówią że jeszcze 3 domy można podpiąć. A projektant sugeruje budowe sieci wodociągowej. Musiał bym 150 metrów ciągnąć z drogi Rura DN50 ma przepływ nominalny w okolicy 14 m3/h i z zapasem to wystarczy na 2 domy. O dziwo pod względem przepływu pociągnie i 5 budynków, jednak tu ważny jest inny parametr, jakim jest ciśnienie wody w sieci. Jeżeli macie 2,5-3 bary to nie ma co sie martwić. Niestety nie ma powszechnie obowiązujących przepisów określających minimalną wartość ciśnienia w sieci wodociągowej. Wymóg prawny w tym zakresie jest określony jako "pod odpowiednim ciśnieniem" bez konkretnych wartości. Natomiast bywają przypadki, że samorządy na szczeblu przepisów lokalnych określają uchwałą rady miasta/gminy minimalne wymagane ciśnienie w sieci, za które odpowiadają lokalne wodociągi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts