Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nadmuch nad paleniskiem kotła górnego spalania

karpusx

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za konkretną odpowiedź. Mam kolejne pytanie. Kocioł o jakim rodzaju spalania zachowuje wysoką skuteczność pracy przy małych "obrotach"? Albo jakie paliwa przy małym grzaniu (5 - 10C) będą najbardziej ekonomiczne?

Witaj. Karpusx pogadajmy jak czekista z czekista, bo po naszemu jak widzę się nie dogadamy. Świadom jesteś tego co w państwie polskim nazywają prawem, więc dlaczego nie wiesz o tym co sejmik wojewódzki zawarł w tak zwanej uchwale anty-smogowej dla regionu w którym twoja własność czy nieruchomość się znajduje. Widzisz – rzecz z którą się zwracasz jest prosta i oczywista ale po za literą obowiązującego ciebie prawa, więc co – z partyzanta chcesz działać czy jakiś kolejny ruch oporu chcesz założyć a może tytułem wstępu baranów z wątku tego uświadomisz : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?221532-Czy-b%C4%99dzie-zakaz-palenia-w%C4%99glem – bo z państwem polskim i ustawodawstwem jego na pewno nie wygrasz.

Do meritum wracając – ja dla ciebie groszkowca tylko widzę, bo zgodny niby z przepisem, ma modulację od 30% do 100% mocy, węgiel jak do tej pory jest jeszcze dopuszczony, do tego jest najtańszą i wygodną energią, bufor do niego jeszcze nie jest konieczny – w prawdzie wkład kominowy będzie konieczny ale na 30% mocy – powinien utrzymać ci te 5 – 10*C na podtrzymaniu – do tego mają sterowniki już na tyle zaawansowane, że przez telefon możesz kotłem sterować. Chcąc mieć 100% pewności skuteczności układu swego możesz jeszcze z partyzanta np. : palnik na pellet w tego groszkowca władować, bo widzisz w groszkowcach np. : lubią się zawleczki zrywać. Tak czy siak – skoro to chcesz modernizować i wydawać na to kasę, to rób to tak by dwa razy na to samo jak w Krakowie nie wydawać kasy. Tak tylko na marginesie : ten miałowiec nie jest w 5 klasie – do bufora nie jest podłączony – sprzedaż i spalanie miału jest przez wszystkie przepisy zabronione itd. itp. - to samo dotyczy spalania węgla w nim. Tytułem pocieszenia - skąd wiesz jak długo on jeszcze pociągnie - kotła durszlaka nie da się łatać. Pozdrawiam serdecznie.

samsu, mam tu kilka myśli:

1. Faktycznie, trochę lekceważąco podchodzę do tej sytuacji z przepisami, jakoś to wypieram. Może dlatego, że na świecie są przepisy i przepisy. Niektóre z nich wpisują się w potrzeby propagandowe. Wydaje mi się, że praktyka pokazuje stosowanie takich przepisów: na początku jest sporo szumu, zarobią ci co mają na tym zarobić (tutaj producenci kotłów czy ktoś inny) a potem wszystko wraca do normy, tak było np. z RODO. Coś co nie jest wspierane przez mądrość/przekonanie ludu, nie funkcjonuje. Ale oczywiście nie twierdzę, że wszyscy oleją te regulacje energetyczne. Raczej chodzi mi o to, że czasem warto poczekać, zobaczyć co będzie.

2. Naiwnie liczę, że ktoś taki jak ja, kto utrzymuje niedocieplony zabytek o dużej powierzchni, nie dla celów komercyjnych, tylko dla uratowania tego - doczeka się kiedyś przepisów wspomagających, chociażby możliwość palenia w tym węglem dalej.

3. Ogólnie nie znam się tak na tych kotłowych sprawach, jestem za ekologią jak każdy i pogardzam paleniem oponami, kaloszami czy czymś takim. Tym śmieciuchem paliłbym rzadko, wtedy gdy tam pojadę i kto wie czy nie drewnem najczęściej. Na pewno nie miałem, raczej dobrym węglem i od góry - wciąż można nim palić w moim rejonie i sądzę, że to zostanie utrzymane. Nie mam wiedzy jak realne jest że wprowadzą zakaz palenia czystym węglem w całej PL.

Witaj karpusx. Co prawda to prawda ale po co na starcie masz się ładować w kanał. Z kontrolą w kotłowni przez straż miejską, policję i urzędnika państwowego – jeszcze do czynienia nie miałeś. We wszystkich uchwałach anty-smogowych jest rok ZERO określony do tego po za Krakowem są jeszcze inni, którzy przymierzają się do wprowadzenia zakazu spalania paliw stałych np. : Wrocław, Rabka-Zdrój i Sopot : https://www.rp.pl/Ochrona-srodowiska/312019961-Kolejne-miasta-zakazuja-palenia-weglem-w-piecach.html a dopiero mamy rok 2019. Ten który, jak godzina ZERO wybije a nie będzie mieć kotła zgodnego z postanowieniem sejmiku wojewódzkiego tłumaczyć się może, że jest ofiarą bezprawia państwa polskiego a ty nie wytłumaczysz się z tego, dlaczego prawo złamałeś, bo w czasie modernizacji kotłowni zgodnie z przepisami nie postąpiłeś. Jak wspomniałeś ja też się z podobnym nie spotkałem, by w myśl obowiązujących przepisów były jakieś wyjątki np. dla kominków czy piecyków zabytkowych. Na marginesie w tych wszystkich przepisach faktycznie nie chodzi o czyste spalanie, bo miał też można czysto spalać i go kupić :

-
-
.

O jeszcze jednej rzeczy musisz wiedzieć, że nie sposób w pomieszczeniach podnieść w krótkim czasie temperatury z 5 – 10*C do np. 20*C choć by na kotle było stopni 90, bo najpierw ściany i stropy nagrzać się muszą by odczuwalnym było ciepło z grzejników. Do tego jak za oknem mróz będzie, to jeśli ci to w środku zamarzać nie będzie np. woda użytkowa i kanalizacja, to z powodu chłodu będziesz miał problem by w tym dworku swój pobyt wytrzymać. W twoim przypadku palenia drenem nie polecam chyba, że w kominku jeśli będzie w piątej klasie. Pozdrawiam serdecznie.

Chcąc zakończyć te dywagacje związane z przepisami – obacz - https://www.prawo.pl/akty/dz-u-2017-1690,18628670.html - Wymagania dla kotłów na paliwo stałe. Dz.U.2017.1690 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROZWOJU I FINANSÓW 1 z dnia 1 sierpnia 2017 r. w sprawie wymagań dla kotłów na paliwo stałe 2.

Porównaj teraz to z uchwałą anty-smogową sejmiku wojewódzkiego u siebie i napisz czy się w niej dopatrzyłeś zgodności w prawach stanowionych przez sejmik i ministra, bo ja jakoś jak do tej pory dopatrzyć się nie mogę bym np. po godzinie ZREO mógł se ogrzewać chatę np. kozą czy CWU grzać kotłem który nie posiada 5 klasy choć wiadomo, że bez buforów u nas nie ma kotłów zasypowych w 5 klasie – ot kolejny paradoks taki – w świetle prawa państwa prawa. Pozdrawiam serdecznie.