Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak PRZEZIMOWA? ukochane kwiaty PELARGONIE ? :-)

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie jesienną porą :p

Proszę o rady jak zachować przez okres zimowy pelargonie , próbowałam już dwa razy i mi się nie udało :-? , a naprawdę są tak ładne , że żal mi się z nimi rozstawać na zawsze ...bardzo bym chciała by na wiosnę znów odżyły .

Proszę o sprawdzone rady , z góry bardzo dziękuję

Pozdrawiam kwiatami pelargoni. 8)

Witaj osowa!

Ale masz odlotowe skrzydła. :)

Aby przechować pelargonie do wiosny należy je trzymać w jasnym pomieszczeniu o temperaturze około 10 stopni,dbając o to by gleba była wilgotna.

Zwykle robi sie tak ze końcem lata robi sie sadzonki z tych naszych ulubionych i te młode rośliny sie przechowuje do wiosny, ogranicza sie w ten sposób różne choroby porażające nasze pelargonie.

Osowa można przezimować stare i wiosną dopiero robić sadzonki (tj. koniec lutego - marzec). Ale trzeba zapewnić pelasią odpowiednie warunki tj. temp. ok. 5-15 C, dość jasno i niezbyt obficie podlewać. Ja przechowuję w spiżarni i na nie ogrzewanej klatce schodowej. Po przyniesieniu do domu obcinam trochę (tak o 1/3), wiosną ścinam "wyciągnięte" sadzonki i ukorzeniam. Te stare można mocniej przyciąć i też po ok. 1 miesiącu robią się ładne. Czasami jest z tym trochę zabawy bo gdy zapowidają przymrozki lub jest za zimno to wędrują skrzynki do domu i znowu do ogrodu.

• 2 weeks później...