Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

kupiłam drzwi Delta magnum 56k, wybrałam je ze względu na izolację akustyczną (44dB). Drzwi w bloku, ściana żelbeton. Niestety, słychać wyraźnie, spokojnie rozróżniam słowa, rozmowy sąsiadek rozmawiających na klatce piętro niżej. Czy to normalne przy drzwiach 44dB? czy powinno być trochę lepiej?

Aha, wydaje mi się, że z mieszkania na zewnątrz przepuszcza jakby mniej...

Dzień dobry,

kupiłam drzwi Delta magnum 56k, wybrałam je ze względu na izolację akustyczną (44dB). Drzwi w bloku, ściana żelbeton. Niestety, słychać wyraźnie, spokojnie rozróżniam słowa, rozmowy sąsiadek rozmawiających na klatce piętro niżej. Czy to normalne przy drzwiach 44dB? czy powinno być trochę lepiej?

Aha, wydaje mi się, że z mieszkania na zewnątrz przepuszcza jakby mniej...

Drzwi, to tylko jeden z elementów przegród wewnętrznych w budynkach. Jeżeli izolacyjność akustyczna ścian konstrukcyjnych i działowych jest niska, to drzwi nie zmienią w sposób zasadniczy charakterystyki akustycznej przegrody, co właśnie Pani słyszy i opisuje. Przystępując do "walki z hałasem", przed działaniem warto zasięgnąć rady u specjalistów od wibroakustyki, jak to zrobić, by nie ponosić zbędnych nakładów, które nie przyniosą pożądanych efektów.

Tak, brałam to pod uwagę. Ta sama ściana, na której są drzwi, sąsiaduje z mieszkaniem obok, z pomieszczeniem, w którym odbywają się imprezy i spotkania, i ona bardzo tłumi - ledwo słychać, a na pewno nie da się rozróżnić słów. Dlatego pytam, żeby zebrać opinie, jak użytkownicy odbierają wytłumienie.

Zakładając że problem może być w drzwiach, to sprawdziłbym drobne sprawy: uszczelki (czy są wszystkie) i ich doleganie.

Ogólnie to może być temat błahy (np. dziura przy progu), a równie dobrze może wymagać prac przy wygłuszeniu murów..

Dziękuję za podpowiedź, od tych drobnych rzeczy chcę zacząć :) Własnie wzdłuż całego progu w cemencie jest pęknięcie, zastanawiałam się, czy można to zignorować. Czekam jeszcze, aż zwiążą się pianki instalacyjne. Może jak stwardnieją, to też obniży przepuszczalność dźwięku. Pozdrawiam,

Pianka twardnieje do 24 h, ale niemal od razu a już po godzinie powinniej być efekt. Dużą nieszczelność widać i czuć bez aparatury. Np. przewiew sprawdzisz ręką lub zapachowo a najprościej: zgaś światło w mieszkaniu, zapal na klatce i będzie widać/lub nie jasność. To są te pierwsze, najprostsze możliwości.. Chociaż trudno uwierzyć by takie błędy zroboli monterzy..

• 2 years później...

Co do izolacji akustycznej to powiem wam, że sporo informacji na ten temat znajdziecie w /moderowano/ . Dzięki temu artykułowi na pewno podejmiecie bardzo dobrą decyzję.

Od moderatora:

Zlituj się i napisz parę zdań od siebie, zwłaszcza że linkujesz do obcojęzycznego serwisu. W przypadku nowych użytkowników bardzo ciężko jest tak zamieścić link, byśmy nie uznali go za spam...

Edytowane przez finlandia