ezg2014 17.11.2019 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Jeżeli to zły dział to przepraszam. Mam problem z odbiorem programów z MUX8. Do tej pory odbierałem programy z telewizji naziemnej za pomocą anteny UHF. Dokupiłem antenę VHF, zwrotnicę i wszystko połączyłem. Dodatkowo między zwrotnicą a telewizorem jest wzmacniacz. I nic. Dalej nie mogę odbierać programów z MUX8. Przy czym telewizor przy strojeniu znajduje te programy, ale nic nie ma , czarny obraz. Programy z innych MUXów są bezproblemu , jak poprzednio. Odległość od nadajnika MUX8 w linii prostej ok. 30km. Obie anteny są umieszczone wysoko na strychu pod dachem. Dach z pełnym deskowaniem i dachówką ceramiczną. Wiem, że najlepiej byłoby umieścić na maszcie na zewnątrz. Ale do tej pory antena UHF działała świetnie i myślałem , że z anteną VHF będzie to samo. Co robić? Instalować maszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rhein 18.11.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Nie podałeś nazwy nadajnika z ktorego chcesz złapać sygnał. Sprawdz polaryzację nadawanych kanałów. V czy H. Czasem antena jest dostosowana do dwóch polaryzacji, wystarczy ją dostosować do odpowiedniej polaryzacji. Byc może winny jest wzmacniacz i zamiast pomagac to przeszkadza.Ja bym zabrał anteny ze strychu na zewnątrz i zlikwidował wzmacniacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 18.11.2019 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Nadajnik to Łódź-Zygry. Ma on polaryzację poziomą. Taką też kupilem antenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 18.11.2019 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Odłączyłem wzmacniacz. Był tylko dla uhf. Działa wszystko. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts