Jan z Wrocławia 17.11.2019 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Cześć. Przymierzam się do kupna zmywarki. Z góry zaznaczam, że nie mam doświadczenia w hydraulice - przeczytałem więc ogólnie dostępne informacje i teraz czas na pytania. Wygląda na to, że poprzedni właściciel mieszkania (kuchnię dostałem już urządzoną) zostawił sobie opcję na wstawienie zmywarki - syfon zlewozmywaka ma dodatkowe zaślepione wejście, a w pobliżu znajduje się gniazdko elektryczne. Pozostaje kwestia doprowadzenia wody. Obecnie na rurze z zimną wodą mam pojedynczy zawór od zlewozmywaka. Rozumiem, że muszę wymienić go na podwójny, do zlewozmywaka i zmywarki. Zawór wygląda tak: Średnica zewnętrzna rurki "ze ściany" to około 25 mm, zaś średnica części zaworu, która w nią wchodzi to >21 mm. Wężyk od zlewozmywaka ma średnicę >12 mm. Jakie więc będą gwinty na przewodach? Wyjście ze ściany 3/4 cala, a wężyk zlewozmywaka 3/8? Widzę, że zawory trójdzielne dostępne w sprzedaży są na wejście 1/2 cala, a nie 3/4. Zmywarka, którą zamierzam kupić, ma podłączenie 3/4 cala. Czy więc, jeśli przyłącze jest 3/4, a przewód zlewozmywaka 3/8, potrzebuję kupić taki zawór? https://allegro.pl/oferta/kranik-katowy-kombi-3-8x1-2x3-4-zmywarki-pralki-7593784812 i zamontować go przez nypel 3/4 - 1/2? Wybaczcie proste pytania, ale nie znam się na hydraulice i od dziś dopiero czytam o wymiarach rur i zaworów. Pozdrawiam, Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 17.11.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Mają ludzie problemy... Redukcja nypel czy cokolwiek tam będzie potrzebne żeby jeden gwint wlazł w drugi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 21.11.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 No ale jak jesteś zielony w temacie to po co się za to bierzesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan z Wrocławia 21.11.2019 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Człowiek zadaje normalne pytanie, a dostaje burackie odpowiedzi. Ech, szkoda czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 21.11.2019 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 A umiesz nawijać konopie? wiesz co się robi przed nawinięciem? co się robi po nawinięciu? Ja niestety nie znam się na elektryce i dlatego korzystam z usług elektryka, I nie piszę tego jako burak tylko z doświadczenia.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts