Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podpięcie wody do zmywarki

Jan z Wrocławia

Recommended Posts

Cześć.

Przymierzam się do kupna zmywarki. Z góry zaznaczam, że nie mam doświadczenia w hydraulice - przeczytałem więc ogólnie dostępne informacje i teraz czas na pytania.

Wygląda na to, że poprzedni właściciel mieszkania (kuchnię dostałem już urządzoną) zostawił sobie opcję na wstawienie zmywarki - syfon zlewozmywaka ma dodatkowe zaślepione wejście, a w pobliżu znajduje się gniazdko elektryczne. Pozostaje kwestia doprowadzenia wody.

Obecnie na rurze z zimną wodą mam pojedynczy zawór od zlewozmywaka. Rozumiem, że muszę wymienić go na podwójny, do zlewozmywaka i zmywarki.

Zawór wygląda tak:

2kb0tlK.jpg

Średnica zewnętrzna rurki "ze ściany" to około 25 mm, zaś średnica części zaworu, która w nią wchodzi to >21 mm.

Wężyk od zlewozmywaka ma średnicę >12 mm.

qjyrgbf.jpg

Jakie więc będą gwinty na przewodach? Wyjście ze ściany 3/4 cala, a wężyk zlewozmywaka 3/8?

Widzę, że zawory trójdzielne dostępne w sprzedaży są na wejście 1/2 cala, a nie 3/4.

Zmywarka, którą zamierzam kupić, ma podłączenie 3/4 cala. Czy więc, jeśli przyłącze jest 3/4, a przewód zlewozmywaka 3/8, potrzebuję kupić taki zawór?

https://allegro.pl/oferta/kranik-katowy-kombi-3-8x1-2x3-4-zmywarki-pralki-7593784812 i zamontować go przez nypel 3/4 - 1/2?

Wybaczcie proste pytania, ale nie znam się na hydraulice i od dziś dopiero czytam o wymiarach rur i zaworów.

Pozdrawiam,

Jan.