Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzenie podłogówki

lukaszo11

Recommended Posts

odp1.jpg odp2.jpg

Witajcie - miałem awarie z kotłem gazowym Ariston Genus Premium ( zawór 3 drożny )

Musiałem spuszczać wodę z kotła.

Dobiłem nową po naprawie w kotle do 1,5 bara.

Czy należy teraz odpowietrzyć układ podłogówki ?

Jeśli tak to jak ?

Czy na końcu po prawej te dwa z czerwonymi "główkami" to odpowietrzniki automatyczne? Czego się tyczą ?

Posiadam dwa grzejniki - sypialnia i drabinka łazienka - wpięte w układ.

Dzięki za pomoc

W przypadku całkowitego spustu wody z instalacji, cała instalacja powinna zostać odpowietrzona.

Odpowietrzenie instalacji ogrzewania podłogowego można wykonać na samym rozdzielaczu, za pomocą zaworów wkręconych w belkę rozdzielacza (tworzywowe czarne elementy).

Oczywiście przed procedurą odpowietrzania należy zdemontować siłowniki automatyki sterującej.

Czasami odpowietrzanie poprzez zawory nie przynosi oczekiwanych rezultatów i należy wykonać odpowietrzanie każdej pętli grzewczej oddzielnie, metodą tzw. przelewania pętli wodą wodociągową.

dzieki za pomoc.

Co do spustu wody z instalacji - była spuszczona woda tylko i wyłącznie z pieca gazowego - szacuje 2 - 3 litry maks.

Mam problem z grzejnikami i drabinką- są po prostu zimne. Przy próbie ich odpowietrzenia - leci woda - nie powietrze.

Szczerze juz sam nie wiem....

Te dwa odpowietrzniki automatyczne i poniżej ich zawory - czego się tyczą ? Tych dwóch grzejników ?

Te dwa odpowietrzniki prawdopodobnie są odpowiedzialne za odpowietrzenie nitki zasilającej z kotła i powrotnej.

To w tym miejscu następuje zapewne rozdział wody na część podłogową i grzejnikową.

Teoretycznie czerwone kapturki otwiera się tylko w trakcie odpowietrzania instalacji, przy normalnej pracy powinny być zamknięte. Natomiast skoro przez 40 min pracy pompy było tam trochę mokro to znaczy że ta instalacja wciąż jest zapowietrzona.

Czy w kotle/pompie była na ten czas uruchamiana opcja "odpowietrzanie"?

Czy w ustawieniu instalacji podłogowej było coś zmieniane?

dziękuję za wyjaśnienie.

tak odpalałem opcję odpowietrzania w kotle - ale dzień wcześniej.

Czy powtórzyć opcję odpowietrzania - tz. odkręcic grzybki + włączyć opcję odpowietrzania w kotle + maks bieg na pompce?

Jak rozumiem piec w tym czasie ma nie grzać

Pętle mam otworzyć wszystkie na raz sterownikami - czy robić to na zasadzie - każdą z osobna ?

Czerwone kapturki należy odkręcić w trakcie uruchomionej procedury odpowietrzania - zarówno na kotle jak i na pompie obiegowej.

Czy na rotametrach rozdzielacza ogrzewania podłogowego widać przepływ, czy instalacja ogrzewania podłogowego grzeje dobrze?

Możliwe że niezbędne będzie odpowietrzenie jedynie części instalacji, kocioł - grzejniki, bez instalacji podłogowej.

Odpowietrzniki podczas odpowietrzania należy odkręcić też na grzejnikach.

Jeszcze raz dziękuje za wsparcie.

Tak - podłogówka idealnie grzeje - na każdej pętli.

Problem to tylko zimny grzejnik w sypialni i drabinka w łazience.

Mogę prosić - krok po kroku - jak odpowietrzyć tylko te elementy. Wybacz za amatorszczyznę - ale walczę z tym już 2 tydzień i nie mogę sobie poradzić......

Proponuje nie ruszać w takim razie instalacji ogrzewania podłogowego - nie włączamy pompy "podłogowej" w trakcie odpowietrzania.

Odkręcić należy czerwony kapturek na trójniku który był pokazany na zdjeciu oraz odkręcone odpowietrzniki na grzejnikach które nie grzeją - obserwujemy co się dzieje.

Pompa w piecu uruchomiona w trybie odpowietrzania.

Jak woda leci z odpowietrzników to można ja delikatnie przykręcić ale co jakiś czas podczas procesu odpowietrzania, otwieramy je i sprawdzamy czy przypadkiem nie zbiera się powietrze.

Czy woda w instalacji została uzupełniona w odpowiedniej ilości?