lukaszo11 17.11.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Witajcie - miałem awarie z kotłem gazowym Ariston Genus Premium ( zawór 3 drożny ) Musiałem spuszczać wodę z kotła. Dobiłem nową po naprawie w kotle do 1,5 bara. Czy należy teraz odpowietrzyć układ podłogówki ? Jeśli tak to jak ? Czy na końcu po prawej te dwa z czerwonymi "główkami" to odpowietrzniki automatyczne? Czego się tyczą ? Posiadam dwa grzejniki - sypialnia i drabinka łazienka - wpięte w układ. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 17.11.2019 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 u mnie te "grzybki"' czerwone były zakręcone - mam je lekko popuścić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 18.11.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 W przypadku całkowitego spustu wody z instalacji, cała instalacja powinna zostać odpowietrzona.Odpowietrzenie instalacji ogrzewania podłogowego można wykonać na samym rozdzielaczu, za pomocą zaworów wkręconych w belkę rozdzielacza (tworzywowe czarne elementy).Oczywiście przed procedurą odpowietrzania należy zdemontować siłowniki automatyki sterującej.Czasami odpowietrzanie poprzez zawory nie przynosi oczekiwanych rezultatów i należy wykonać odpowietrzanie każdej pętli grzewczej oddzielnie, metodą tzw. przelewania pętli wodą wodociągową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 18.11.2019 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 dzieki za pomoc.Co do spustu wody z instalacji - była spuszczona woda tylko i wyłącznie z pieca gazowego - szacuje 2 - 3 litry maks.Mam problem z grzejnikami i drabinką- są po prostu zimne. Przy próbie ich odpowietrzenia - leci woda - nie powietrze.Szczerze juz sam nie wiem....Te dwa odpowietrzniki automatyczne i poniżej ich zawory - czego się tyczą ? Tych dwóch grzejników ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 18.11.2019 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 i ostatnie pytanie - czy te odpowietrzniki mają być lekko odkręcone ? Docelowo były zakręcone.Jak je odkręciłem trochę i "zakręciłem " pompą na maks begu przez około 40 min przy otwartych pętlach - widać ,że grzybki były lekko mokrawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 19.11.2019 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 Te dwa odpowietrzniki prawdopodobnie są odpowiedzialne za odpowietrzenie nitki zasilającej z kotła i powrotnej.To w tym miejscu następuje zapewne rozdział wody na część podłogową i grzejnikową.Teoretycznie czerwone kapturki otwiera się tylko w trakcie odpowietrzania instalacji, przy normalnej pracy powinny być zamknięte. Natomiast skoro przez 40 min pracy pompy było tam trochę mokro to znaczy że ta instalacja wciąż jest zapowietrzona.Czy w kotle/pompie była na ten czas uruchamiana opcja "odpowietrzanie"?Czy w ustawieniu instalacji podłogowej było coś zmieniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 19.11.2019 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2019 dziękuję za wyjaśnienie.tak odpalałem opcję odpowietrzania w kotle - ale dzień wcześniej.Czy powtórzyć opcję odpowietrzania - tz. odkręcic grzybki + włączyć opcję odpowietrzania w kotle + maks bieg na pompce?Jak rozumiem piec w tym czasie ma nie grzaćPętle mam otworzyć wszystkie na raz sterownikami - czy robić to na zasadzie - każdą z osobna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 21.11.2019 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Czerwone kapturki należy odkręcić w trakcie uruchomionej procedury odpowietrzania - zarówno na kotle jak i na pompie obiegowej.Czy na rotametrach rozdzielacza ogrzewania podłogowego widać przepływ, czy instalacja ogrzewania podłogowego grzeje dobrze? Możliwe że niezbędne będzie odpowietrzenie jedynie części instalacji, kocioł - grzejniki, bez instalacji podłogowej.Odpowietrzniki podczas odpowietrzania należy odkręcić też na grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 22.11.2019 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 Jeszcze raz dziękuje za wsparcie.Tak - podłogówka idealnie grzeje - na każdej pętli.Problem to tylko zimny grzejnik w sypialni i drabinka w łazience.Mogę prosić - krok po kroku - jak odpowietrzyć tylko te elementy. Wybacz za amatorszczyznę - ale walczę z tym już 2 tydzień i nie mogę sobie poradzić...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 24.11.2019 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Proponuje nie ruszać w takim razie instalacji ogrzewania podłogowego - nie włączamy pompy "podłogowej" w trakcie odpowietrzania.Odkręcić należy czerwony kapturek na trójniku który był pokazany na zdjeciu oraz odkręcone odpowietrzniki na grzejnikach które nie grzeją - obserwujemy co się dzieje.Pompa w piecu uruchomiona w trybie odpowietrzania. Jak woda leci z odpowietrzników to można ja delikatnie przykręcić ale co jakiś czas podczas procesu odpowietrzania, otwieramy je i sprawdzamy czy przypadkiem nie zbiera się powietrze.Czy woda w instalacji została uzupełniona w odpowiedniej ilości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts