Claudynka 17.11.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2019 Hej Niedługo ocieplamy dom i mam pytanie co do cokołu. Wysokość jego to ok 25cm i na tej wysokości będzie dół drzwi oraz okien tarasowych, Czy w tych miejscach robimy cokół czy styropianem elewacyjnym do samej ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafiRuX 22.11.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 Wybór należy do was. Stosowane są oba rozwiązania. Moja estetyka bardziej składania do użycia płytki cokołowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudynka 22.11.2019 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 Moja estetyka bardziej składania do użycia płytki cokołowej. tak jeśli chodzi o cokół w okół domu to tak ale chodzi mi o zastosowanie tego pomiędzy tarasem a ścianą domu. Czy tam też stosować różnicę w grubości styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 22.11.2019 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 Jeśli taras będzie jak na wizualizacji to chyba lepiej bez cokołu. Ścianę do wysokości tarasu zabezpieczyłbym przeciwwilgociowo np. membraną epdm i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 27.12.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 ja mam u siebie podobne rozwiązanie i zrobiłem cokół z XPS 15cm tak jak do okoła domu. Oczywiście podciąłem je na odpowiednią wysokość, aby pod listwę aluminiową od drzwi przesuwnych włożyć deske tarasową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 27.12.2019 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 @marzar2 Jeszcze sporo Ci brakuje do poprawnego wykonania tego szczegółu. Membrana EPDM na zdjęciu, jest przyklejona od ocieplenia fundamentu do parapetu okna tarasowego. Zachodzi również na ścianę 25cm po lewej i prawej stronie, teraz przykryta ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 28.12.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 @ Cezary.pl, na szybkości przeczytałem o tej membranie ( https://atp-budownictwo.pl/membrana-epdm-najczestsze-usterki-i-jak-im-zaradzic/ ) i zastanawiam się co ona ma dać? jeszcze ewentualnie rozumiem jej zastosowanie na poziomej częsci styropianu i pionowej częsci pod progiem, aby woda nie podciekała, ale reszty zastosowanie nie - tej przykrytej styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.12.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Membrana ma za zadanie odprowadzić wodę z deszczu, która spływa po szybach, przez próg okna tarasowego docelowo do gruntu. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?350638-Jak-ociepli%C4%87-drzwi-balkonowe-z-zewn%C4%85trz&highlight=Nurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 30.12.2019 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 ok. z tym się zgadzam w 100%. U mnie jeszcze będzie szklane zadaszenie tarasu, więc raczej deszcz nie będzie padał po szybkach, ale na wiosnę i tak dam taką membranę na wszelki wypadek, ale już na XPS przyklejoną i schowaną pod aluminiowy próg drzwi. Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts