busy_beaver 18.11.2019 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2019 Witam, mam dylemat odnośnie montażu okien a nie mam u kogo podejrzeć, doradzi ktoś jaką opcję wybrać najlepiej ? Dom wymurowany z silikatów 24 cm ma być ocieplony styropianem grubości 28 cm. W pierwszej wersji okna miały być montowane w ociepleniu ale jak dostałem wycenę na montaż to zwątpiłem (cena okien 15 tyś, cena montażu 18 tyś Okna mają wielkość 200x100cm -7szt. oraz 200x240cm - 2 szt. Czy montując w murze rzeczywiście będzie efekt okien zamkowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 02.12.2019 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Czy jest możliwe by montaż w dwóch poniższych systemach kosztował tyle samo?https://vetrex.eu/wp-content/uploads/2019/09/VETREX_MONTAZ_05_konsola_v01.jpghttps://vetrex.eu/wp-content/uploads/2019/09/VETREX_MONTAZ_01_MOVO_v02.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.12.2019 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Jest możliwe. Z tym, że montaż na konsolach możesz znaleźć taniej, bo więcej w nim nakładów pracy i własnych patentów ekip. Movo - większy koszt materiałów głównych, a prostota czynności nie pozwala na robienie skrótów finansowych. Także - jeśli oba kosztują tyle samo, to można liczyć że wykonanie na konsolach powinno być zrobione perfekcyjnie. Tą kwestię radziłbym jednak skonsultować z producentem konsoli, bo on zapewne zna dobre ekipy robiące na jego materiałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 03.12.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 Czy jest możliwe by montaż w dwóch poniższych systemach kosztował tyle samo? https://vetrex.eu/wp-content/uploads/2019/09/VETREX_MONTAZ_05_konsola_v01.jpg https://vetrex.eu/wp-content/uploads/2019/09/VETREX_MONTAZ_01_MOVO_v02.jpg Może, ale tylko pod warunkiem, że wyceny dokonuje firma, która posiadła odpowiednie umiejętności i doświadczenie w zakresie wykonawstwa robót instalacyjnych stolarki budowlanej z użyciem obu rozwiązań i zastosowania niezbędnych materiałów. Prawidłowy montaż "na konsolach" jest zadaniem o niebo trudniejszym, bardziej złożonym, od montażu MOWO. W mojej ocenie, jeśli ceny montażu w obu systemach są zbieżne może to wskazywać, że firma nie ma zbyt wielkiego pojęcia, o montażu "na konsolach" i tak sobie strzeliła z ceny albo wykonuje ten montaż tak często, że wypracowała sobie "własne patenty", co pozwala oferować oba rozwiązania w podobnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.12.2019 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 Czyli dodatkowo "podbiłeś moją ocenę". .. By rozwiać wątpliwości dodam:- koszt zakupu konsol i ich użycia w trakcie montażu jest niższy niż MOVO, tyle, że samo użycie konsol to zaledwie część pracy niezbędnej do ociągnięcia dobrego efektu końcowego. Zwykle widuje się zdjęcia okien wiszących na konsolach, bez uszczelnienia (a to jest dopiero ta łatwiejsza połowa). Movo nie daje możliwości wykonania połowy i z założenia po jego zastosowaniu wszystko powinno być już skończone.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 03.12.2019 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 koszt zakupu konsol i ich użycia w trakcie montażu jest niższy niż MOVO, tyle, że samo użycie konsol to zaledwie część pracy niezbędnej do ociągnięcia dobrego efektu końcowego. Zwykle widuje się zdjęcia okien wiszących na konsolach, bez uszczelnienia (a to jest dopiero ta łatwiejsza połowa). Prawidłowo wykonany montaż musi spełniać określone wymagania, a koszt wykonania trzeba szacować dla całości materiałów i robót. Ze względu na czas wykonania i złożoność prac, montaż na konsolach jest rozwiązaniem trudniejszym, więc chyba i droższym, ale kto Was tam monterzy okien zrozumie i za Wami nadąży. Może jaki kolejny "color" wymyślił półmontaż na konsolach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.12.2019 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2019 Ależ zgadzamy się co do założeń/cel i cena/. Wysuwam swoje wnioski na podstawie obserwacji przypadków w necie. Chociaż dawno już nie widziałem montażu na "konsolach" ciesielskich, a ten to dopiero może być tani. Po prostu montaż na konsolach potrafi być wykonany w połowie czego inwestor nie musi być świadomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 04.12.2019 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Wyceny mam od Vetrexu.Jestem w sytuacji , że mam dom wymurowany z silikatów 24 cm który ma być ocieplony styropianem grubości 28 cm.Wycena za ciepły montaż to 18 tyś i zastanawiam się, czy gra warta świeczki.Inny dostawca okien proponuje montaż tylko na kotwach Knelsen za 8 tyśOkna muszę zamontować w warstwie ocieplenia bo nie chcę by wyglądało to jak w średniowiecznym zamku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 04.12.2019 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Wyceny mam od Vetrexu. Jestem w sytuacji , że mam dom wymurowany z silikatów 24 cm który ma być ocieplony styropianem grubości 28 cm. Wycena za ciepły montaż to 18 tyś i zastanawiam się, czy gra warta świeczki. Inny dostawca okien proponuje montaż tylko na kotwach Knelsen za 8 tyś Okna muszę zamontować w warstwie ocieplenia bo nie chcę by wyglądało to jak w średniowiecznym zamku. Takie opisy "montażu" niczego nie mówią o zakresie robót, materiałach i wymaganiach, które stawia Pan przed wykonawcą. Niech Pan poprosi o rysunki i przekroje detali montażowych, przedstawi je na forum, wtedy można powiedzieć cokolwiek na temat ofert i cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 04.12.2019 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Dziękuję wszystkim udzielającym się w temacie. Dostałem też wycenę na montaż w systemie Soudal Window Instalation (14 tyś) miał ktoś z tym do czynienia ? Znalazłem w necie film Edytowane 4 Grudnia 2019 przez busy_beaver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 04.12.2019 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Odległość okna od konca sciany to w domu z lat 80 tych w którym teraz miaszkam i aż poszłam sprawdzić z miarką, to 16cm Wygląda jak normalny dom kostka , za cholere nie chce wyglądać jak zamek. 4cm nic by w wyglądzie z zewnątrz nie zmieniło. Oszczędz kase i przestań się przejmować. A jak ci mało to sam sobie pochodz ciemną nocą z miarką po mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 04.12.2019 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 U mnie ma być 28 cm styropianu do tego klej, siatka, tynk. Więc będzie więcej niż 16 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LDP05 04.12.2019 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Przy montaży w ociepleniu w systemie MOVO łatwiej zapewnić szczelność, poprzez przyklejenie taśm do ściany. Przy konsolach wymaga to dużej cierpliwości fachowców. Jak wyceniałem MOVO to cena była zaporowa. Rozwiązanie soudal wygląda interesująco. U mnie wyglądało to tak:https://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=6888 Zaleta tego, że wysuniesz okno jest jeszcze taka, że pomiędzy ścianą a roletą mam 10cm PIR, co eliminuje mostek w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 04.12.2019 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Przy montaży w ociepleniu w systemie MOVO łatwiej zapewnić szczelność, poprzez przyklejenie taśm do ściany. Przy konsolach wymaga to dużej cierpliwości fachowców. Jak wyceniałem MOVO to cena była zaporowa. Rozwiązanie soudal wygląda interesująco. U mnie wyglądało to tak: https://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=6888 Zaleta tego, że wysuniesz okno jest jeszcze taka, że pomiędzy ścianą a roletą mam 10cm PIR, co eliminuje mostek w tym miejscu. Jakie to rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 04.12.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 U mnie ma być 28 cm styropianu do tego klej, siatka, tynk. Więc będzie więcej niż 16 cm Możesz zamienić 28cm styro. na 20 cm PIR i zamontować okna częściowo, lub całkiem w murze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 04.12.2019 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Dziękuję wszystkim udzielającym się w temacie. Dostałem też wycenę na montaż w systemie Soudal Window Instalation (14 tyś) miał ktoś z tym do czynienia ? Znalazłem w necie film Przyznaję, że nie miałem i chyba miał nie będę . Zachodzę w głowę co będzie, jak montaż będzie na placu budowy przy "polskiej jakości ścian konstrukcyjnych", które jak jedna odchodzą od pionu i poziomu. Ustawienie ramy w pionie i poziomie oraz uszczelnienie ramy od strony muru, to będzie większe wyzwanie niż sam montaż okna. Pomysł na ramę bardziej niż ok, ale trudne do wykonania jak nie wiem co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 04.12.2019 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Możesz zamienić 28cm styro. na 20 cm PIR i zamontować okna częściowo, lub całkiem w murze. Dom posadowiony na płycie fundamentowej która wystaje za obrys ścian 5 cm dodatkowo płyta posiada burty styropianowe grubości 20 cm , więc tutaj ciężko będzie coś zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 04.12.2019 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Przyznaję, że nie miałem i chyba miał nie będę . Zachodzę w głowę co będzie, jak montaż będzie na placu budowy przy "polskiej jakości ścian konstrukcyjnych", które jak jedna odchodzą od pionu i poziomu. Ustawienie ramy w pionie i poziomie oraz uszczelnienie ramy od strony muru, to będzie większe wyzwanie niż sam montaż okna. Pomysł na ramę bardziej niż ok, ale trudne do wykonania jak nie wiem co. Tego się właśnie boję, bo murarze dokładnością nie grzeszyli ( ale przynajmniej przychodzili) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 06.12.2019 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 Panowie mam jeszcze prośbę.Zdecydowałem się na montaż w w warstwie ocieplenia w systemie Soudala.Okna jakie będą montowane to Team Balance MD. Po lekturze forum w największym oknie (200x240 cm, fix) zdecydowałem się na 3 szyby 6 mm hartowane.Czy to dobre jakościowo okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 08.12.2019 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2019 Czy przy montażu w warstwie ocieplenia montuje się jeszcze podkłady pod parapet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts