Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duży problem z wykończeniem dużego tarasu

slawo_1

Recommended Posts

Cześć,

proszę Was o poradę, jak poradzić sobie z wykończeniem dużego tarasu w domu, który przejąłem po rodzicach.

1. Cel to:

- wykończenie tarasu (np. płytka, deska tarasowa)

- hydroizolacja - maksymalne uszczelnienie tarasu

- termoizolacja - docieplenie tarasu, tak aby zabezpieczyć termicznie pomieszczenie mieszkalne znajdujące się pod tarasem

2. Sytuacja obecna

- dom z końca lat 70-tych

- taras, który wymaga wykończenia, został ok. 15 lat temu dołączony do istniejącego niewielkiego balkonu, po to, aby pod nim powstało dodatkowe pomieszczenie mieszkalne - nie zostało to zrobione fachowo, stąd obecne problemy, z którymi chcę się jakoś uporać

- powierzchnia tarasu ok. 40 m2

- płyta tarasu ma już zrobiony spadek

- płyta tarasu pokryta została papą

- od zewnątrz brak ocieplenia, od wewnątrz pomieszczenie mieszkalne ocieplone 10 cm styrosupremą (mam dodatkowo ok. 10 - 15 cm wolnej przestrzeni między styrosupremą a regipsem sufitu)

3. Największe wyzwania / problemy :

- płyta tarasu została ulana za wysoko - w tym momencie mam ok. 6 cm do górnej krawędzi ramy / progu okna balkonowego (wygląda to tak - zdjęcie: https://snipboard.io/vVs1nK.jpg)

- jeśli na tarasie znajdzie się docelowo wykończenie, które wykorzysta ww. 6 cm przestrzeń, to tym samym wykończenie zakryje mi otwory odwadniające w oknach balkonowych

- dodatkowo płyta tarasowa powstała ze złączeń 2-ch płyt (najpierw powstała jedna, potem druga), co w efekcie powoduje przecieki do kondygnacji niżej (na szczęście poza pomieszczenie mieszkalne)

4.Moje pytania / prośby:

- czym i jak wykończyć mój balkon (płytki, deska tarasowa, deska tarasowa bezlegarowa, płytka kompozytowa, inne) zważywszy na posiadaną wysokość (6 cm) i co z otworami odwodniającymi u okien?

- jak poradzić sobie z hydroizolacją tarasu - jakie warstwy materiałów oraz w jakiej kolejności zastosować?

- jak poradzić sobie z termoizolacją tarasu - czy jest sens układać tutaj styropian 2 cm (grafitowy) od zewnątrz, skoro na więcej nie mam już*miejsca czy podarować sobie to i ocieplać od wewnątrz, wykorzystując lukę 10 - 15 cm? A może usunąc styrosupremę i zaizolować całość nowoczesnym rozwiązaniami (jeśli tak, czym - np. styropian 10 cm + wełna 10 cm)

Czy istnieje jakieś sensowne rozwiązanie w moim przypadku? Doradzicie mi?

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez slawo_1

@jnow1 - dzięki za odpowiedź

Tak, górna warstwa to papa. Co do deski tarasowej - sugerowałbyś mi taką deskę kompozytową na legarach czy może coś w systemie bezlegarowym, co będzie stosunkowo niskie (są na rynki deski firmy s-board), ale widzę różne opinie na ich temat.

Z góry dzięki za sugestie.