Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panasonic Aquarea 5Kw możliwy problem

Vaikis_

Recommended Posts

Może ktoś używa jednostki 5 kW, a może te same problemy występują również w większych jednostkach ?

Czasami po przygotowaniu ciepłej wody pompa nie chce uruchomić ogrzewania podłogowego, nawet warunki Thermo ON są spełnione.

Przykład:

32be3600357fb70c006b86ccf650947e418.png

Te same warunki po prostu bez wcześniejszego przygotowania ciepłej wody

Przykład:

d1d48d839e34a5b63cfe861f1485a55b597.png

No ale jaka masz zadana 25st? Ja nie wiem jaka masz krzywa pytam jaka masz zadana.

I jeszcze jak nie grzejesz cwu pompa grzeje np.na zadanej 25st to kiedy Ci wylacza grzanie przy jakiej temp.powrotu i przy jakiej ponownie zalacza pompe

Cel jest obliczany na podstawie krzywej grzewczej.

Thermo On powinno być, gdy wylot - <3C cel

Thermo Off powinno być, gdy wylot> 2C cel

Problem pojawia się dopiero po przygotowaniu ciepłej wody, gdy pompa wyłączy się termicznie

Edytowane przez Vaikis_

No a za kazdym razem gdy grzeje cwu masz ten problem czy tylko jesli wedlug krzywej akurat masz 25 na zasilaniu.

Moze to byc spowodowane tym ze na cwu grzeje np.50st i potem jak skonczy i przemieli wode w c.o to lekko podniesie jej temp.np.o 0,25st(bo chyba taka jest rozdzielczosc na cieplomierzu) i to powoduje ze mimo ze juz powinna wystartowac to jeszcze stoi i dopiero np.za 30 min wystartuje

Sprobuj podniesc krzywa tylko o 1st i zobacz czy sytuacja sie bedzie powtarzac.

U mnie pompa po grzaniu cwu staje mieli woda i rusza na c.o a dzisiaj tu na forum dowiedzialem sie że u innych(moze nie u wszystkich)plynnie przechodzi z cwu na c.o bez zatrzymywania sprezarki a u Ciebie tez zatrzymuje

No a za kazdym razem gdy grzeje cwu masz ten problem czy tylko jesli wedlug krzywej akurat masz 25 na zasilaniu.

Moze to byc spowodowane tym ze na cwu grzeje np.50st i potem jak skonczy i przemieli wode w c.o to lekko podniesie jej temp.np.o 0,25st(bo chyba taka jest rozdzielczosc na cieplomierzu) i to powoduje ze mimo ze juz powinna wystartowac to jeszcze stoi i dopiero np.za 30 min wystartuje

Sprobuj podniesc krzywa tylko o 1st i zobacz czy sytuacja sie bedzie powtarzac.

U mnie pompa po grzaniu cwu staje mieli woda i rusza na c.o a dzisiaj tu na forum dowiedzialem sie że u innych(moze nie u wszystkich)plynnie przechodzi z cwu na c.o bez zatrzymywania sprezarki a u Ciebie tez zatrzymuje

W ogóle nie ma to nic wspólnego z krzywą grzewczą. Wydaje się, że jest to spowodowane zmianami w działaniu, takimi jak przejście ze zbiornika na podłogę lub ręczne wyłączenie / włączenie pompy.

Wczoraj podczas aktywnego ogrzewania podłogowego wyłączyłem / załączyłem pompę ciepła. W rezultacie ogrzewanie nadal nie jest aktywne, nawet docelowy 26 ° C i wylot 22 ° C