Vaikis_ 20.11.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Może ktoś używa jednostki 5 kW, a może te same problemy występują również w większych jednostkach ? Czasami po przygotowaniu ciepłej wody pompa nie chce uruchomić ogrzewania podłogowego, nawet warunki Thermo ON są spełnione. Przykład: Te same warunki po prostu bez wcześniejszego przygotowania ciepłej wody Przykład: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 20.11.2019 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 A jaka masz zadana temp.te target 25st?i jaka delte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 20.11.2019 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 A jaka masz zadana temp.te target 25st? i jaka delte. Wartość docelowa jest zgodna z krzywą, delta wynosi 5 ° C dla operacji grzania. Delta nie ma tu żadnego związku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 20.11.2019 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 No ale jaka masz zadana 25st? Ja nie wiem jaka masz krzywa pytam jaka masz zadana.I jeszcze jak nie grzejesz cwu pompa grzeje np.na zadanej 25st to kiedy Ci wylacza grzanie przy jakiej temp.powrotu i przy jakiej ponownie zalacza pompe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 20.11.2019 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 (edytowane) No ale jaka masz zadana 25st? Ja nie wiem jaka masz krzywa pytam jaka masz zadana. I jeszcze jak nie grzejesz cwu pompa grzeje np.na zadanej 25st to kiedy Ci wylacza grzanie przy jakiej temp.powrotu i przy jakiej ponownie zalacza pompe Cel jest obliczany na podstawie krzywej grzewczej. Thermo On powinno być, gdy wylot - <3C cel Thermo Off powinno być, gdy wylot> 2C cel Problem pojawia się dopiero po przygotowaniu ciepłej wody, gdy pompa wyłączy się termicznie Edytowane 20 Listopada 2019 przez Vaikis_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 20.11.2019 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 No a za kazdym razem gdy grzeje cwu masz ten problem czy tylko jesli wedlug krzywej akurat masz 25 na zasilaniu.Moze to byc spowodowane tym ze na cwu grzeje np.50st i potem jak skonczy i przemieli wode w c.o to lekko podniesie jej temp.np.o 0,25st(bo chyba taka jest rozdzielczosc na cieplomierzu) i to powoduje ze mimo ze juz powinna wystartowac to jeszcze stoi i dopiero np.za 30 min wystartuje Sprobuj podniesc krzywa tylko o 1st i zobacz czy sytuacja sie bedzie powtarzac.U mnie pompa po grzaniu cwu staje mieli woda i rusza na c.o a dzisiaj tu na forum dowiedzialem sie że u innych(moze nie u wszystkich)plynnie przechodzi z cwu na c.o bez zatrzymywania sprezarki a u Ciebie tez zatrzymuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vaikis_ 21.11.2019 05:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 No a za kazdym razem gdy grzeje cwu masz ten problem czy tylko jesli wedlug krzywej akurat masz 25 na zasilaniu. Moze to byc spowodowane tym ze na cwu grzeje np.50st i potem jak skonczy i przemieli wode w c.o to lekko podniesie jej temp.np.o 0,25st(bo chyba taka jest rozdzielczosc na cieplomierzu) i to powoduje ze mimo ze juz powinna wystartowac to jeszcze stoi i dopiero np.za 30 min wystartuje Sprobuj podniesc krzywa tylko o 1st i zobacz czy sytuacja sie bedzie powtarzac. U mnie pompa po grzaniu cwu staje mieli woda i rusza na c.o a dzisiaj tu na forum dowiedzialem sie że u innych(moze nie u wszystkich)plynnie przechodzi z cwu na c.o bez zatrzymywania sprezarki a u Ciebie tez zatrzymuje W ogóle nie ma to nic wspólnego z krzywą grzewczą. Wydaje się, że jest to spowodowane zmianami w działaniu, takimi jak przejście ze zbiornika na podłogę lub ręczne wyłączenie / włączenie pompy. Wczoraj podczas aktywnego ogrzewania podłogowego wyłączyłem / załączyłem pompę ciepła. W rezultacie ogrzewanie nadal nie jest aktywne, nawet docelowy 26 ° C i wylot 22 ° C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts