Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plama na ścianie pod oknem

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam wyciek pod oknem. Mieszkanie blok wielka płyta. Parapety zewnętrzne wymienione podczas termomodernizacji w 2006 roku, okna mają 15 lat. Otwory odwadniające podczas próby wyglądają na drożne.

20191114_121824.jpg

20191114_121827.jpg

20191114_121833.jpg

W jaki sposób to uszczelnić?

Pozdrawiam

Edytowane przez Peppermint

Trzeba zlokalizowac przeciek i w zależności od jego miejsca odpowiednio zareagować.

Tak pokazane zdjecie może obrazować wszystko, włącznie z przeciekiem np. z dachu.

Możesz zrobić zdjęcie ściany (sama plama jest nie dość wystarczająca). Zdjęcia okna w środku. Zdjecie okna od zewnątrz, w szczególności parapetów w narożnikach. Ściany wokół okna. Itp, itd.

Wykonam zdjęcia przy świetle dziennym. Wyciek z dachu może być strzałem w dziesiątkę, jeśli to możliwe, że nad oknem jest sucho, a pod oknem mokro. Mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze.

Oczywiście że możliwe. Woda może cieknąć kanalikami w murze, a potem po ramie okna spływać w dół. Ale bardziej prawdopodobne, że dostaje się gdzieś na styku okna / parapetu i muru.

Miałem nadzieję na bardziej ogólne zdjęcia (szerszy widok na większą część okna. No ale z zewnątrz ciężko tak wyciągnąć rękę by objąć całe okno ;)

Załóżmy że nie cieknie z dachu (to mogło by pokazać zdjęcie całości (ale nie musiałoby).

Na pierwszy rzut oka nie można stwierdzić, że przecieka okno. Zakładałem że może jest dany dybel w dolnej ramie i pod nim cieknie. Odpowiedniego foto brak, ale patrząc na te śruby wyżej przypuszczam że jest ich dwie na stronę (oczywiście ta widoczna za nisko zamontowana), nie widać mocowania górą, to i dołem raczej nie ma. Słowem - montaż słaby.

Tym bardziej nie sądzę, by były użyte folie chroniące pianę.

Skupię się na tym co widać:

zdjecia-4.jpg

zdjecia-33.jpg

Styk okna i ocieplenia. Widać mini szczeliny. One są "typowe" dla takiego montażu i wiatr ma prawo wcisnąć w nie wodę.

Do tego styk parapetu i ocieplenia - nie można wykluczyć że tam na krawędzi parapetu jest szczelnie, tym bardziej że widać lekkie wygięcia parapetu.

Żeby to zrobić dobrze należałoby zdemontować całość i ponownie wstawić (przy okazji wymienić okno na lepsze?). Zakładam że byłoby podobnie do tego co teraz, tyle ze byłoby nowe i problem by wrócił za kilka/ naście lat. Dlatego ta wymiana powinna być zrobiona dobrze (czytaj : dwukrotnie drożej niż przeciętnie proponowane stawki dają szansę na to, że wykonawca zastosuje odpowiednie technologie.

Można też zamaskować problem na trochę i spróbować uszczelnić ten popękany styk np. akrylem zewnętrznym, np. takim:

https://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/kleje-uszczelniacze-izolacje/akryle/akryl-extra-zewnetrzny-300-ml-bialy-den-braven,p250320,l2152.html

Położenie fugi dookoła to 10 minut roboty i jest nadzieja, że do wiosny problem się nie będzie pogłębiać.

• Like 1