Michal2019 20.11.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2019 Witam, jestem na etapie budowania domu jednorodzinnego. Niestety zdecydowałem sie na wentylację grawitacyjna i uwazam to za bład ale kominy sa juz wymurowane... Zastanawiam się jak moge teraz w miare nieduzym nakładem kosztow i pracy wykonac 'wentylację mechaniczna'. Chciałem zapytac kogos kto sie zna o zweryfikowanie mojego pomysłu. Plan bylby taki: Rozprowadzic kanały w suficie ale tylko nawiewne. Nawiew odbywałby sie za pomoca wentylatora kanałowego. Zalezy mi na nawiewie mechanicznym dlatego ze chce zrobic GWC i podlaczyc go do tego wentylatora (na zmiane ze zwykła czerpnia w celu odpoczynku GWC). Dodatkowo nawiew centralny umozliwiłby mi zastosowanie filtra na pylki itp z powietrza. Wyciag odbywalby sie poprzez istniejacy komin grawitacyjny. I teraz pytanie: czy wymuszony nawiew i niewymuszony (grawitacyjny) wyciag jest szansa aby w ogole działał?) Jesli o cofke chodzi to w kratkach wyciagowych bylaby przepustnica. Jezeli odpada opcja wyciagu grawitacyjnego to czy jest jakas opcja by wykorzystac ten komin grawitacyjny? Czyli rozprowadzic jedynie rury w suficie do nawiewu? Wiem, ze pewnie wiekszosc bedzie mowila ze lepiej zrobic WM ale chce zapytac bo zalezy mi na tym by ten komin grawitacyjny pracowal (jesli w ogole jest taka opcja). Czytalem duzo i na forum i w Internecie. I owszem sa podobne systemy ale dzialajec na odwrot czyli nawiew przez nawiewniki a wyciag przez tzw wentylator zbiorczy wyciagowy. Ale chciałbym uniknac nawiewnikow po to by wykorzystac GWC i miec w zimie potwietrze ogrzane z ziemi. P.S nie zalezy mi na rekuperacji. To na czym mi zalezy to: -kontrola ilosci powietrza wpływajacego do budynku -mozliwosc podgrzania powietrza w GWC -mozliwosc zastosowania filtra potwietrza PS2 natrafiłem na 'wentylacje hybrydowa' ale moim zdaniem odpada bo trzeba robic kilka nawiewnikow w scianach (brak wykorzystania GWC) oraz stosowac nasady kominowe czyli zamiast jednego wentylatora musiałbym miec w moim przypadku 6 . a to i koszty na zakup i ewnetualna wymiane... Przperaszam za brak Pl znakow ale nie mam PL klawiatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts