Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nadanie numeru budynku

Recommended Posts

Skoro nie uchwalił to obowiązuje stara uchwała! To chyba jasne, ale nie dla tych z geodezji. Szczerze mówiąc nie wiem skąd te trudności, ja dwa miesiące temu otrzymałam numer na budynek w stanie surowym. Zgodnie z instrukcjami miłej pani w meldunkowym pokoju napisałam podanie (nie pamiętam niestety do jakiego działu w urzędzie gminnym) złożyłam w sekretariacie a po dwóch tygodniach otrzymałam decyzję z numerem. I nikt nie pytał się po co i dlaczego teraz, skoro budynek niewykoczony. Z tego co mówili znajomi, którzy w innej gminie podobnie wystąpili o numer, urzędy mają obowiązek ich przyznawania bez względu na odbiór, ale podstawy prawnej nie znam. Pozdrawiam.

Mnie Pani z gminy poinformowała, że oficjalny numer dostanę jak przyniosę dziennik budowy z wypełnioną ostatnią stroną.

No właśnie jak to w końcu jest z tym przyznaniem numeru?

Leszko

urzedniczka działała bezprawnie

trzeba było zarzadac od niej podania podstawy prawnej jej rządań na pismie

Jest jeszcze cos takiego jak rezerwacja numeru dla budynku.

Rzeczywiscie nie moga nadac numeru domu dopoki nie zakonczy sie budowy oraz odda dziennika.

Natomiast mozna poprosic w gminie (moze teraz juz w powiecie ) o rezerwacje numeru dla budynku. Ja mam wlasnie cos takiego. Tez bylo mi to potrzebne chyba do gazowni.

No to w takim razie ja mam dom w bocznej ul. Krasińskiego - kiedyś to była cała działka nr 43 przy krasińskiego. Po podziale działki są numerowane 43/1 - droga oraz 43/2 i 43/3 (jednego właściciela i leżące przy ul. Krasińskiego) a w głębi od 43/4 do 43/7, które są w dalszym ciągu nazwane Krasińskiego 43/x. Teraz tak: jak będą numerowane domy, bo na moje oko powinna być nowa nazwa ulicy i działki o numerach 43/4-43/7 powinny dostać numery 1,2,3 i 4, ale u nas w mieście to wymyślają 43A, 43B, ... , 43Z.

Podstawa prawna

art. 9 ust. 2 rozporządzenia z dnia 24 października 1934 r. "o ustaleniu nazw miejscowości i obiektów fizjograficznych" oraz o numeracji nieruchomości (Dz.U z 1934 r. Nń94, póz. 850 I z 1948 r. Nr 36, oraz"Rozporządzenie Ministra Gospodarki Komunalnej z dnia 25 czerwca 1968 r. w sprawie numeracji nieruchomości (Dz.U. z dnia 10 lipca 1968 r.)

Numer porządkowy jest nadawany dla nieruchomości zabudowanej lub przeznaczonej w planie pod zabudowę, z tego wynika że działka może być pusta a może byc nadany jej numer porządkowy. Zaswiadczenie z nadzoru budowlanego o oddaniu budynku mieszkalnego do użytkowania pomaga tylko w zameldowaniu .

Pozdrawiam anka

Widzę, że co kraj to obyczaj i niestety na końcu dowolna interpretacja przepisów przezz urzędnika !!

U nas w mieście X aby nadać numer a w konsekwencji móc w końcu się zameldować muszę mieć odebrany dom przez Nadzór Budowlany. Już nie mam zdrowia do tej całej papierologii, budowa trochę mnie wyczerpała a tu na koniec chcą już dobić klienta !!