mafeusz 21.11.2019 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Dzień dobry, Chciałem skonsultować czy poniższa kolejność prac jest poprawna. - Dom parterowy w stanie surowym zamkniętym- Tynki maszynowe- Izolacja przeciwwilgociowa posadzki (masa)- Instalacja elektryczna i LAN bezpośrednio na izolacji przeciwwilgociowej na podłodze w rurkach pcv- Pierwsza warstwa 5cm styropianu pomiędzy rurkami z instalacją. Ewentualnie wyrównanie do wysokości styropianu na instalacji- Bruzdy w tynkach do części elektrycznej dla kontaktow i lamp- Poprawki tynkarskie po instalacji w bruzdach- Instalacja wodna w otulinie na tej pierwszej warstwie styropianu- Druga warstwa 5cm styropianu pomiędzy instalacją wodną- Trzecia warstwa 10cm styropianu na całości bez żadnych instalacji Dalej już wiem. Dziękuję za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 21.11.2019 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Bruzdy w tynkach zrobiłbym przed ułożeniem styropianu i od razu poprawki tynkarskie. Pytanie czy nie będzie ich za dużo i czy nie zrobić jednak instalacji przed tynkami? Instalację wodną dałbym w drugiej warstwie styro, tak żeby była w środku. Wtedy będzie najlepsza izolacja z góry i z dołu.Instalację wodną w styropianie nie musisz dawać w otulinie, możesz w peszlach - wychodzi taniej. Robisz w pex-ie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mafeusz 22.11.2019 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2019 Dzięki za zainteresowanie. Racja, nic nie stoi na przeszkodzie aby bruzdy dać przed izolacją na posadzce. Instalacja wodna w drugiej warstwie 5cm, pomiędzy dolną 5cm, a górną 10cm. Co do pex, to dla mnie temat nieznany, a instalację zlecam firmie ale poczytam, bo temat wydaje się interesujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts