Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolejność instalacji i pozostałych prac

mafeusz

Recommended Posts

Dzień dobry,

Chciałem skonsultować czy poniższa kolejność prac jest poprawna.

- Dom parterowy w stanie surowym zamkniętym

- Tynki maszynowe

- Izolacja przeciwwilgociowa posadzki (masa)

- Instalacja elektryczna i LAN bezpośrednio na izolacji przeciwwilgociowej na podłodze w rurkach pcv

- Pierwsza warstwa 5cm styropianu pomiędzy rurkami z instalacją. Ewentualnie wyrównanie do wysokości styropianu na instalacji

- Bruzdy w tynkach do części elektrycznej dla kontaktow i lamp

- Poprawki tynkarskie po instalacji w bruzdach

- Instalacja wodna w otulinie na tej pierwszej warstwie styropianu

- Druga warstwa 5cm styropianu pomiędzy instalacją wodną

- Trzecia warstwa 10cm styropianu na całości bez żadnych instalacji

Dalej już wiem. Dziękuję za opinie

Bruzdy w tynkach zrobiłbym przed ułożeniem styropianu i od razu poprawki tynkarskie. Pytanie czy nie będzie ich za dużo i czy nie zrobić jednak instalacji przed tynkami?

Instalację wodną dałbym w drugiej warstwie styro, tak żeby była w środku. Wtedy będzie najlepsza izolacja z góry i z dołu.

Instalację wodną w styropianie nie musisz dawać w otulinie, możesz w peszlach - wychodzi taniej. Robisz w pex-ie?

Dzięki za zainteresowanie. Racja, nic nie stoi na przeszkodzie aby bruzdy dać przed izolacją na posadzce. Instalacja wodna w drugiej warstwie 5cm, pomiędzy dolną 5cm, a górną 10cm. Co do pex, to dla mnie temat nieznany, a instalację zlecam firmie ale poczytam, bo temat wydaje się interesujący.