grzywa22 21.11.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Witam serdecznie, mam problem na który nie potrafię odnaleźć tu jak i innych forach wytłumaczenia zaistniałej sytuacji. Parę dni temu zostały zamontowane mi drzwi wewnętrzne firmy Erkado. Są to drzwi bezprzylgowe z zamkami magnetycznymi. W kazdym pomieszczenia jak pchniemy drzwi to sie nie domykają. Zatrzymują sie jakieś 10-15 cm przed ościeżnicą. Montażysta stwierdził, ze to przez opór powietrza bo są szczelne i jak uchylę okno w pokoju to będą sie domykać. I rzeczywiście tak jest. Przy uchylonym oknie tak jest. Tylko problem w tym ze w łazience nie mam okna i wolałabym by nie było to zjawisko powiązane tzn. drzwi się domkną przy pchnięciu tylko wtedy gdy otwarte jest okno. Montażysta mówi, że to normalne zjawisko i ze tylko ja sie czepiam...Dla wyjaśnienia dzrwi się domykaja jak ciągnę mocniej za klamkę.Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem czy to standard rzeczywiście czy jakis problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.11.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Dziwne bo w łazience powinny się zamykać - cokolwiek nie zrobisz jednoznacznie wskazuje na brak sprawnej( dobrej ) wentylacji pomieszczeń. Ale montażysta ma rację nadciśnienie w pomieszczeniu powoduje wspomniane zjawisko.Jaka rada - skoro nie ma wentylacji mechanicznej(a jeśli jest to w sypialniach sytuacja powinna się potęgować) drzwi muszą być rozszczelnione - czyli podcięte by była szczelina wentylacyjna, to samo drzwi do łazienki powinny mieć wentylację, a wentylacja wywiewna powinna wspomóc zamykanie drzwi (przynajmniej do czasu ich zamknięcia). To co napisałem zastąpi otwarte okno, ale nie rozwiąże problemu z brakiem wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzywa22 21.11.2019 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Mieszkanie jest nowe, od developera, wentylacja jak się przyłoży dłoń ciągnie i szumi, drzwi do łazienki maja podcięcie. Okna w pokojach maja wywietrzniki. Pisząc, ze drzwi powinny byc rozszczelnione, masz na myśli podcięcie od dołu? Montażysta zaproponował w łazience wyjęcie uszczelki. Myślisz, ze to dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.11.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Myślę, że tak.Tylko wszystko w ramach rozsądku. Okna, że mają napowietrzniki to dobrze, ale ich powierzchnia przekroju nie zapewni takiej wymiany, aby "tłok"w postaci drzwi wymusił wyprowadzenie z pomieszczenia takiej ilości powietrza i zlikwidowanie takiego nadciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzywa22 21.11.2019 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Dziękuję za odpowiedzi, trochę mi to rozjaśniło sytuację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.11.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2019 Mieszkanie jest nowe, od developera, wentylacja jak się przyłoży dłoń ciągnie i szumi, drzwi do łazienki maja podcięcie. Okna w pokojach maja wywietrzniki. Pisząc, ze drzwi powinny byc rozszczelnione, masz na myśli podcięcie od dołu? Montażysta zaproponował w łazience wyjęcie uszczelki. Myślisz, ze to dobry pomysł? To jest normalne zjawisko. Czasem drzwi mogą być tak spasowane, że ciężko je zamknąć z powodu nadciśnienia. Wyjęcie uszczelki jest jakimś rozwiązaniem. Myślę że po czasie paru miesięcy będzie można ją włożyć ponownie, bo straci swoje parametry i nie będzie już tak wyraźnie stawiać oporu. Tak na marginesie: zauwazyłem, że Erkado ma dość mocno spasowany zaczep zamka i trzeba te drzwi mocno dopychać klamką. W drzwiach przylgowych ze zwykłym zamkiem odginamy zaczep, w przypadku bezprzylgowych ten zabieg jest utrudniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts