Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany wewnętrzne - odpadający tynk

Arek07

Recommended Posts

Witam :welcome:

Mam problem ze ścianami wewnętrznymi z których wybrzusza się tynk i odpada przy listwach przypodłogowych.

Projekt domu to Murator znany wariant 2, c 114b,zamieszkały od początku roku 2018, ogrzewanie podłogowe.

Po wprowadzeniu się do domu po kilku miesiącach, 03-04.2018 zaczął wybrzuszać się tynk przy ścianach wewnętrznych i listwy przypodłogowe z mdf naciągneły wody. Zerwałem je wszystkie, wysuszylem ściany, poszpachlowałem 08.2019 i pomalowałem na nowo ściany. Po jakimś czasie przykleiłem nowe listwy z PCV. Problem wynikł z niedosuszonych ścian (rozpoczęcie budowy pączątek 2017, zamieszkanie początek 2018.)

Niestety ale ściany wewnetrzne po niespełna roku w niektórych miejscach znowu zaczeły się wybrzuszać.

Teraz nie wiem co może być powodem:bash:, Proszę o pomoc i sugestie.

.Copy of IMG_20190919_180640.jpgCopy of IMG_20190919_175902.jpgCopy of IMG_20191111_103358.jpgCopy of IMG_20191111_103406.jpgCopy of IMG_20190919_175841.jpg

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :welcome:

Mam problem ze ścianami wewnętrznymi z których wybrzusza się tynk i odpada przy listwach przypodłogowych.

Projekt domu to Murator znany wariant 2, c 114b,zamieszkały od początku roku 2018, ogrzewanie podłogowe.

Po wprowadzeniu się do domu po kilku miesiącach, 03-04.2018 zaczął wybrzuszać się tynk przy ścianach wewnętrznych i listwy przypodłogowe z mdf naciągneły wody. Zerwałem je wszystkie, wysuszylem ściany, poszpachlowałem 08.2019 i pomalowałem na nowo ściany. Po jakimś czasie przykleiłem nowe listwy z PCV. Problem wynikł z niedosuszonych ścian (rozpoczęcie budowy pączątek 2017, zamieszkanie początek 2018.)

Niestety ale ściany wewnetrzne po niespełna roku w niektórych miejscach znowu zaczeły się wybrzuszać.

Teraz nie wiem co może być powodem:bash:, Proszę o pomoc i sugestie.

.[ATTACH=CONFIG]437297[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]437298[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]437299[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]437300[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]437301[/ATTACH]

Może coś z izolacją poziomą fundamentów?

Masz płytę czy ławy? Nadzorowałeś proces izolacji fundamentów?

Ławy, tam gdzie odpada tynk, ściana stoi na ławie.

Izolacja była dawana pod mury i podczas wylewki, Mury są z gazobetonu.

Najbardziej wychodzi to przy spiżarce przy kuchni, dokładnie dookoła. Spiżarka wewnątrz nie ma ogrzewania i ściany są ocieplone 2cm styropianem.

Drugim miejscem też bardziej intensywnym są dwie ściany przy małej łazience, z której rzadko się korzysta.

W Niemczech folie jako izolacje stosuje się już od pewnie dobrych 20 lat i jeżeli jest wszystko Dobrze wykonane to nie ma problemu z wilgocią... Wiem bo jakieś 20 lat temu mój sąsiad stawiał dom i on pracuje sezonowo w niemeczech i już wtedy użył jako izolacji swojego domu foli i Jakoś ma spokój. Twierdzi że tam już od dawna się ją stosuje :-)

Stawialbym raczej na błędy wykonawcze lub może wilgoć technologiczna nie zdążyła wyjść z murów. Jednak to pytanie do ekspertów.

Spokojnie w obecnych czasach i przy obecnie dostepnych technologiach izolacje pozioma można odtworzyć :-)

Na końcu dodam że jeżeli miałeś z wykonawcą domu podpisaną umowę to w sumie przez 5 lat odpowiada on za wady które ujawnia się w budynku, to samo tyczy się Kierownika budowy (przynajmniej tak mi się wydaje)

Edytowane przez Nervil18

Wilgoć. Sprawdź czy ewentualnie nie idą np niezaizolowane rury wodne w ścianie, za scianą nie ma jakiegoś odpływu liniowego, kabiny prysznicowej. Jezęli nie to wygląda na podciąganie wilgoci od spodu. Może rura od kanalizacji była nieszczelna? Jak by było to w rogach wewnętrznych stawiał bym jeszcze na brak wentylacji.

Wg mnie:

- Brak izolacji poziomej ścian działowych w tym ścian spiżarni nr 5

Woda podciąga kapilarnie i tworzy się "grzyb" który widać na fotografiach destrukcyjnie niszczy tynk jak i materiał z którego ściana jest wykonana.

Woda technologiczna w domu dobrze odizolowanym wyparowuje do 12 mc i w tym czasie pozostaje tylko wilgoć bytowa.

Czy łatwo to naprawić - napiszę, że nie, krystalizacja poprzez aplikację żywicy do fundamentów niewiele da, gdyż zapewne ta ścianka działowa stoi na podmurówce, a nie ścianie fundamentowej.

Każdy kolejny remont powierzchniowy to "pudrowanie pryszcza"

CitiMatic zgadzam się z tobą w 100% że ,, Każdy kolejny remont powierzchniowy to "pudrowanie pryszcza"

Ja bym chyba zlecił rozwiązanie problemu profesjonalnej firmie, oczywiście można próbować to naprawiać samemu poprzez nawiercanie ścian i wpuszczane tam np. Kremów iniekcyjnych. Jeżeli byś szukał profesjonalnej usługi lub porady to z doświadczenia radzę szukać w Sulęcinie. Jest tam jeden bardzo dobry według mnie fachowiec. Mozna go łatwo namierzyć poprzez wyszukiwarkę :-)

(i żeby nie było, nie robię nikomu reklamy tylko sam miałem podobny problem i po wielu poszukiwaniach ten wykonawca wydał mi się najbardziej rzetelny)

Edytowane przez Nervil18

IMG_20170519_103235 miejsca występowania.jpgIMG_20170912_190633 (Kopiowanie).jpgIMG_20170913_183936 (Kopiowanie).jpgIMG_20170917_135916 (Kopiowanie).jpgIMG_20191123_165510 (Kopiowanie).jpg

Dziękuję bardzo za pomoc i sugestie.

Znalazłem kilka zdjęć z budowy, zaznaczyłem również ściany których problem dotyczy.

Za tą białą ścianą gdzie ściągnełem listwę jest kuchnia i zabudowane szafki bez wody itd.

Ścianki działowe były położone na papę, nadatek zaprawy był zbity, póżniej położona folia aż do góry, więc nie bardzo wiem gdzie został popełniony błąd że dzieje się to w taki sposób.

Edytowane przez Arek07

Wygląda to dobrze, jeśli chodzi o zdjęcie i to co piszesz trudno jest znaleźć przyczynę. Pisałem bo wygląda to na podstawowy błąd, a wg zdjęcia nie. Chyba będziesz musiał skorzystać z usług firmy z kamerą termowizyjną. To pozwoli Ci zlokalizować miejsce, a może i przyczynę.

Sugeruję się tym co piszesz i co widzę. Papa nawet podziurawiona jest szczelna bo otwory po gwoździach same się zamykają. Musiała by być dziura w formie braku kawałka papy. Może być jeszcze inna sprawa, ale przecież przeciek instalacji CO byłby widoczny po braku wody w układzie. Przemarzanie też nie wchodzi w grę, inna instalacja też więc kamera termowizyjna może pomóc. Takie jest moje zdanie.

Chodzi mi o to, że u siebie taką izolację połączyłem z izolacją poziomą na posadzce na chudziaku- czyli cały chudziak miałem obłożony papą, która to była zgrzana z tą, która wystawała spod ścian nośnych. I dopiero na to były układane kolejne warstwy posadzki.

Nie da rady przecież połączyć szczelnie folii i papy termozgrzewalnej.

Chodzi mi o to, że u siebie taką izolację połączyłem z izolacją poziomą na posadzce na chudziaku- czyli cały chudziak miałem obłożony papą, która to była zgrzana z tą, która wystawała spod ścian nośnych. I dopiero na to były układane kolejne warstwy posadzki.

Nie da rady przecież połączyć szczelnie folii i papy termozgrzewalnej.

Dobrze piszesz donvitobandito, dopiero teraz widać co tak naprawdę dotyka folia!!!!ona jest ale nad papą i powyżej poziomu tynku - to karygodny błąd!

Arek07 to jest przyczyna tego stanu rzeczy

Panowie przecież większość osób kładzie pod ściany pape a na Chudziak folie i tego problemu niema, chyba u kolegi woda wnika w mury na zasadzie zalegania na Chudziaku :-P

Dzwon do tego Kolesia co ci wyżej polecałem , nie musisz się na niego decydować, wyślij mu zdjęcia i porozmawiaj o problemie a sam zdecydujesz co i jak :-P akurat ta firma pracuje w całej Polsce

Edytowane przez Nervil18

Panowie przecież większość osób kładzie pod ściany pape a na Chudziak folie i tego problemu niema, chyba u kolegi woda wnika w mury na zasadzie zalegania na Chudziaku :-P

Dzwon do tego Kolesia co ci wyżej polecałem , nie musisz się na niego decydować, wyślij mu zdjęcia i porozmawiaj o problemie a sam zdecydujesz co i jak :-P akurat ta firma pracuje w całej Polsce

Większość nie zawsze ma rację, a nawet często racji nie ma. To, że większość robi coś źle, nie znaczy, że tak mają robić wszyscy!

Do autora wątku: jedynym miejscem gdzie powinieneś dzwonić, jest Twój wykonawca. Pamiętaj, że bez względu na to czy masz fakturę, spisaną umowę itp., to z tytułów błędów wykonawczych przysługują Ci roszczenia! Chociaż nie wiem, jak się umawialiście itp., więc na tym etapie nie mogę założyć, że to tylko jego wina. Tak czy owak powodzenia Kolego!