Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja murku oporowego przy podjezdzie

Kowal90

Recommended Posts

Witam,

Chciałem się was poradzić, żeby nie naciągać się na kolejne niepotrzebne koszty, a mianowicie w domu ktory aktualnie budujemy do podpowniczenia zamiast schodów wyjściowych na zewnątrz wymyślilłem sb że wykonamy podjazd tak aby móc sb spokojnie od strony ogrodu wjechać do piwnicy taczką, kosiarką etc. Planuję wykonanie dwóch murków oporowych jeden dość wysoki bo ok 2m wysokości drugi 1.5m i około 4,5m długe, murowane będą z bloczką betonowego, związane po 2 z każdej strony zbrojonymi betonowymi słupkami.

Moje pytanie dotyczy izolacji tych murków ten wyższy będzie w całości obsypany ziemią. Murarz stwierdził, że te murki należy także zaizolować Pecimorem i styrodurem, bo planuję kiedyś oczywiście wykonac na nich elewację bądz jakiś kamień. I tu moje pytanie czy jest sens ładować tyle kasy na izolację muru? Ja myślałem żeby owszem go zaizolować ale już zwykłym dysperbitem i położyć na to aby folie kubełkową bądź zwykłą.

Proszę o radę. Dzięki

Murarz ma rację, jeśli kiedyś chcesz wykonać na tym elewację to koniecznie trzeba wykonać solidną izolację, a izolacja termiczna zapewni (w miarę) jednorodną temperaturę całej "budowli". Całość będzie mogła w sposób trwały utrzymać to czym pokryjesz tak wymurowane murki.

heh może i tak :)

jednak nie zawsze koła prawdy się wpisują. Jestem na etapie krycia dachu i doskonale wiem, że za wiele rzeczy przepłaciłem ale tylko dlatego, że wszystko organizowane było na hurra.

Moi murarze to kręty, jak sam coś organizował to aby tekst "wezmę od Andrzeja bo zaraz mi przywiezie i mam u niego rabat" a później się okazuje ze rabat 15% cena większa niż wszedzie indziej.

Tak to jest jak pracuję się wiecznie w rozjazdach i nie mogło samemu dopilnować wszystkiego.

Masz rację:yes: pośpiech jest złym doradcą.

Po to jest forum:cool: jeśli zapytasz , udzielimy rad może pomogą, ale w przypadku tego konkretnego tematu - warto jest wykonać tak jak proponują - będzie dobrze.(bardzo nie lubię takiego sformułowania, ale nie raz się potwierdza).

Pozdrawiam

do autora postu :

porządnie zrobiona izolacja przeciwwodna powierzchni stykających się z gruntem , izolacja termiczna mija się z celem no chyba, że murek bedzie przewiazany bezpośrednio z murem pwinicy i będzie tworzyć mostek termiczny , ale w takim bądz razie to trzebaby ten murek opatulic styropianem z każdej strony ....

do autora postu :

porządnie zrobiona izolacja przeciwwodna powierzchni stykających się z gruntem , izolacja termiczna mija się z celem no chyba, że murek bedzie przewiazany bezpośrednio z murem pwinicy i będzie tworzyć mostek termiczny , ale w takim bądz razie to trzebaby ten murek opatulic styropianem z każdej strony ....

murek nie będzie połączony z murem piwnicy, będzie konstrukcją samodzielną