Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazem nieocieplonego domu

msilent

Recommended Posts

Cześć, może ktoś z Was ma doświadczenie.

Muszę zmodernizować ogrzewanie w starym domu. Niestety ocieplenie ścian nie wchodzi w grę. Pytanie o ile ogrzewanie gazowe może być droższe przy założenia utrzymywania temperatury 22 stopnie w domu. Macie jakieś doświadczenia w tym względzie? Ogólnie zależy mi na tym by było bezobsługowe - liczę się że będzie drożej, pytanie o ile?

Dom typu kostka z lat 60tych:

- 100m2

- ściany 42cm - cegła/żużlobeton, tynk, bez ocieplenia

- strop monolityczny betonowy, ocieplenie - suprema

- okna wymienione 15 lat temu na bardzo dobre plastiki, nawet jakbym miał ocieplać dom to nie mam zamiaru ich wymieniać, szyby 1.1

- brak wilgoci, teren suchy, dom w stanie BDB

Obecne ogrzewanie:

- piec węglowy zasypowy, 26kW, komin centralnie w domu

- roczne zużycie węgla 5t, wartość opałowa węgla 29MJ/kg, koszt węgla na rok - około 3700zł

- grzejniki żeberkowe żeliwne - około 20kW

- dorzucanie do pieca co 12h, palenie umiejętne, bez kopcenia

- z uwagi na kiepską możliwość regulacji w domu jest często za ciepło, szczególnie w okresie przejściowym. W okolicach września/października rozpalanie raz na dobę. Przy -20 dom bez problemu można ogrzać ale trzeba palić cały czas.

Założenia modernizacji:

- kocioł viessman vitodens 100 - pytanie jaka moc - 26 czy 35kw?

- grzejniki zostają

- brak dodatkowego ocieplenia ścian

- brak kominka/dodatkowego kotła itp.

- kocioł ma ogrzewać CWU, bojler 100L, małe zużycie

Węgiel

29 MJ/kg = 8 kWh/kg ale ... sprawność kotła max 50%

5 000 kg x 4 kWh = 20 000 kWh zapotrzebowanie

Gaz

1kWh - 0,22 - 0,24 zł x sprawność kotła 0,9 = 0,25 zł

20 000 kWh x 0,23 zł = 5 000 zł

Prawdopodobnie mniej z uwagi na przegrzewanie domu przy grzaniu węglem i mniejszą sprawność latem przy grzaniu cwu.

Wartości przybliżone.

Kocioł 26 kW starczy

Do wyliczanki przyjąłem przewymiarowany, kilku/kilkunastoletni kocioł zasypowy górnego spalania, a nie nowy kocił węglowy kl. 5.

Realne osiągi

Efektywność kotła górnego spalania w największej mierze zależy od stosowanego sposobu spalania paliwa. Prawidłowo użytkowany kocioł górnego spalania (rozpalany od góry), którego moc dobrano w miarę odpowiednio do potrzeb ogrzewanego budynku (nie jest dwa albo trzy razy za duży), osiągnie sprawność na poziomie ok. 50% i można to już uznać za dobry wynik.

Przy złym doborze mocy i niepoprawnym sposobie palenia sprawność takiego kotła może nie przekraczać 30%.

https://czysteogrzewanie.pl/podstawy/rodzaje-kotlow-weglowych/

A ja podam dwa przykłady u mnie z rodziny

1. Dom bez ocieplenia okna 2 szybowe około 160 m/2 kocioł 25 kw, gaz w domu do cwu i gotowania

sezon 2017/2018

5,5t węgla x 800 zł = 4400 zł plus drzewo swoje za darmo jedynie sporo pracy

840 zł za gaz CWU + GOTOWANIE .

Podsumowanie CO CWU GOTWANIE 4400+840 = 5240 + własna praca przy drzewie

W dodatku poranek do popołudnia zimnica na poziomie 16 stopnie na wieczór 23 i przegrzane pomieszczenia.

Sezon 2018/2019 faktura za za gaz pełne 12 miesięcy 4400 zł stała temperatura 24h na dobę 21 stopni

dom nr 2

okna 2 szyby brak ocieplenia podobny metraż jak w 1 przypadku kocioł 25 kw, gaz w domu na CWU

sezon 2017/2018

3 tony węgla x 800 = 2400 zł

3m3 drzewa do kominka = 450zł

gaz na cwu + gotwanie 850 zł na rok

suma 3700 zł na rok temperatura miedzy 19-20 stopni ponoć tak lubią

sezon 2018/2019

faktura za gaz 3100 zł za cały rok

temperatura 19 stopni (buu jakie zimno )

Mam jeszcze kilku znajomych ktorzy przy przejściu z kopciucha na gaz zanotowali poprawę komfortu i brak wzrostu kosztów ogrzewania, bierze się to z za dużej mocy >20kw i z przecenionej sprawności kopciucha, która po paru latach oscyluje w okolicy 30% i po założeniu kotła gazowego rachunki spadną i poprawi się komfort

Edytowane przez brusss_2008

Z czego cwu miałeś? Jak wielki kociol zasypowiec ? Czy miales gaz w domu do kuchenki czy podłączałeś specjalnie do ogrzewania ? Czy utrzymywales przy weglu w miare stala temperature ? Moge sie zalozyc ze w nocy nie wstawales zeby grzać a o poranku 16,17 stopni.

U mojej mamy przy 66 m2 dom z cegly 40 cm muru szlo 2,5t wegla w kotle 10 kw i drewna baaardzo dużo tyle ze ze swojego sadu gdyby przyszlo kupic 500zl mozna spokojnie doliczyć. Do tego 250 zl rocznie na gaz na kuchenke. Poranek 16 stopni start kawa w kocu start grzania od 8-9 rano do 20,na wieczor 23 stopnie i gorąc i tak w kółko raz za cieplo, raz zimnica. Po montazu kondensata i ustawieniu na sterowniju 21.4 faktura za gaz 2700zl

2700 - 250 ktore i tak placila na kuchenke 2450zł. skonczyl sie problem z brakiem cieplej wody kiedy w zbiorniku cwu wystygła,jest stala temperatura w domu i zycie stalo sie prostrsze a rozliczenie roczne praktycznie sie nie zmieniło

Edytowane przez brusss_2008

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, myślę że do ogrzewania gazowego jestem przekonany i nie ma od niego odwrotu.

Z czego cwu miałeś?

Jak wielki kociol zasypowiec ?

Czy miales gaz w domu do kuchenki czy podłączałeś specjalnie do ogrzewania ?

Czy utrzymywales przy weglu w miare stala temperature ?

Moge sie zalozyc ze w nocy nie wstawales zeby grzać a o poranku 16,17 stopni.

CWU w lecie - prąd, w zimie prąd lub bojler grzany z pieca węglowego. Myślę że tak zostanie. Ze względu na panele PV ogrzewanie wody prądem w lecie jest najbardziej ekonomiczne.

Kocioł zasypowy - 26kW, rok produkcji 1988.

Skrzynka z gazem już jest w granicy, podłączenie wraz z montażem kotła. Kuchenka będzie na gaz.

Temperatura w miarę stała - 22-23stopnie, w zimie nie wygaszałem, dokładane 2 lub 3 razy na dobę. Piec spokojnie wytrzyma 12h przy pełnym załadunku.

Nie doprowadzałem do ochłodzenia poniżej 21 stopni.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, myślę że do ogrzewania gazowego jestem przekonany i nie ma od niego odwrotu.

CWU w lecie - prąd, w zimie prąd lub bojler grzany z pieca węglowego. Myślę że tak zostanie. Ze względu na panele PV ogrzewanie wody prądem w lecie jest najbardziej ekonomiczne.

Kocioł zasypowy - 26kW, rok produkcji 1988.

Skrzynka z gazem już jest w granicy, podłączenie wraz z montażem kotła. Kuchenka będzie na gaz.

Temperatura w miarę stała - 22-23stopnie, w zimie nie wygaszałem, dokładane 2 lub 3 razy na dobę. Piec spokojnie wytrzyma 12h przy pełnym załadunku.

Nie doprowadzałem do ochłodzenia poniżej 21 stopni.

A jak będzie zakaz trucia węglem to co wtedy z tym kotłem zasypowym?

A jak będzie zakaz trucia węglem to co wtedy z tym kotłem zasypowym?

Kocioł węglowy wylatuje na złom już teraz, nie mam zamiaru zostawiać węgla/drewna. Tak zostanie w sensie ogrzewania CWU prądem w lecie. W zimie CWU grzane gazem. Chyba najbardziej mi się to kalkuluje skoro obecnie przy grzaniu wody prądem mam nadwyżkę około 1200kWh.

Kocioł węglowy wylatuje na złom już teraz, nie mam zamiaru zostawiać węgla/drewna. Tak zostanie w sensie ogrzewania CWU prądem w lecie. W zimie CWU grzane gazem. Chyba najbardziej mi się to kalkuluje skoro obecnie przy grzaniu wody prądem mam nadwyżkę około 1200kWh.

Może lepiej kocioł 2-funkcyjny, taki o mocy 3 - 24 kW. Nadwyżkę prądu wykorzystasz na klimę oraz kuchnię indukcyjną. Przy kuchni gazowej wszędzie osadzają się "tłuste frakcje olejowe". Po co Ci to?

Klimą tanio (mając własny prąd - nawet "za darmo") dogrzejesz dom w okresach przejściowych.

Gazem wyjdzie taniej niż węglem!

Edytowane przez vr5