Waxmund 23.11.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2019 (edytowane) Drewniany, parterowy, stary dom, ściany cienkie, dach pokryty eternitem. Wymienione okna, teraz wszyscy mówią że najłatwiej byłoby ocieplić strop. Może i mają racje... Na strychu są deski sufitowe, na to legary, na to znowu deski, więc jest tam dobre 15cm powietrza, i można by coś upchnąć. Myślałem żeby zdjąć te wierzchnie deski, upchać tam wełny mineralnej (mam akurat 2 paczki) (a może drzewnej?), przybić z powrotem deski, na deski położyć folię paroizolacyjną (taką jak tu: https://allegro.pl/oferta/folia-paroizolacyjna-aluminiowa-alu-dachfol-110g-5802030835) Ma to sens? Założenie jest takie, żeby w domu było cieplej Edytowane 23 Listopada 2019 przez Waxmund Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 28.11.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 folię paroizolacyjne stosuje wyłącznie od strony ciepłej. Jeżeli więc izolował będziesz od strony zimnej to tej folii bym nie stosował. JAko izolacje proponowałbym Ci wełnę TOPROCK SUPER która ma nie tylko dobre parametry termiczne ale również jest hydrofobizowana czyli zabezpieczona przed wilgocią http://www.rockwool.pl/produkty/toprock-super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waxmund 01.12.2019 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Dzięki za odpowiedź. Folię już kupiłem... Może bym ją w takim razie mógł wyłożyć pod wełną, zaginając ją na legarach żeby przerw nie było? Co do wełny, to myślałem o czymś sporo tańszym. Knauf Insulation Ekorol, w rolce 150mm. Ujdzie? Mam tą wełnę jeszcze czymś przykryć przed zadeskowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 12.12.2019 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2019 Dzięki za odpowiedź. Folię już kupiłem... Może bym ją w takim razie mógł wyłożyć pod wełną, zaginając ją na legarach żeby przerw nie było? Co do wełny, to myślałem o czymś sporo tańszym. Knauf Insulation Ekorol, w rolce 150mm. Ujdzie? Mam tą wełnę jeszcze czymś przykryć przed zadeskowaniem? Osobiscie odradzałbym Ci owijania legarów folią. Drewno może zaczac się pocić i w konsekwencji po kilku latach może ulec korozji biologicznej. Jeżeli już upierasz się przy pod wełną to możesz ułożyć ją pasami z delikatnym wywinięciem na boki legarów (tackerem przyszyj). Przed deskowaniem wełnę możesz pokryć membraną wysokoparoprzepuszczalną aczkolwiek nie ma takiej konieczności. Jeżeli celujesz w niższą cenowo półke to polecam MEGAROCK PLUS ROCKROLL ROCKROOL PLUS Wyżej wymienione produkty są dodatkowo hydrofobizowane czyli zabezpieczone w procesie produkcyjnym przed wilgocią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waxmund 28.12.2019 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 Ok, extra, tak zrobię. Choć zastanawiam się jeszcze czy ta folia to na pewno dobry pomysł, bo ostatnio odkryłem że jest zbyt duża wilgoć w domu. Odsunąłem łóżko, szafę, a tam grzyb/pleśń na ścianie... Kupiłem pochłaniacz wilgoci, trochę pomógł z problemem. Ale czy takie zaizolowanie stropu folią nie pogorszy sprawy? Pokoje w domu są dwa + mała łazienka. W jednym pokoju jest zamontowany okap (rura 120mm), do tego piec kaflowy w którym palę (nie wiem czy to istotne). Stare rozpadające się okna wymienione na plastiki, w drugim pokoju brak wentylacji. Może by wywiercić jakąś dziurę na strych w tym drugim pokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.12.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2019 W oknie dziurę zrób!Popsułeś wentylację tymi szczelnymi oknami.Wytnij po kawałku uszczelki żeby je nieco rozszelnić.Palenie w piecu to także usuwanie nadmiaru wilgoci. Wentylacja naturalna.Ale...Żeby coś usunąć to też trzeba coś wpuścić!O wychłodzenie chałupy się nie obawiaj bo powietrze jest TERMOIZOLATOREM.Zwłaszcza zimowe - SUCHE.Suche ogrzejesz nawet świeczką.Bardzo dobrym środkiem antygrzybowem jest siarczan miedzi. Takie modre kryształki.Rozpuść trochę w wodzie i pomaluj te pieczarki co wyrosły w kątach.Chałupa drewniana to gotowanie grzybowej palnikiem do papy niewskazane. Strop przed folią i ocieplaniem też potraktuj roztworem siarczanu miedzi z jakiego opryskiwacza ogrodowego za 15zł. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waxmund 29.12.2019 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Nie ja je wymieniałem Ale zdaje sobie sprawę, że te plastiki to nic dla domu dobrego. Serio z tymi uszczelkami? Dużo ich wyciąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 29.12.2019 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2019 Spróbuj wyciąć tak ze 30cm na początek, ale na górze okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.12.2019 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Popieram.To dobry pomysł. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 06.01.2020 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Podepnę się pod temat.Dom z dwoma pełnowymiarowymi piętrami i nad tym nieużytkowy strych.Lepiej ocieplić dach czy płytę żeby piętro dobrze izolować?Myślę, że skoro strych nieużytkowy to nie dach a płytę. Kolejne pytanie czy wtedy styropian i na to wylewka czy wełna;)Taki sam układ mam w wolnostojącym garażu. Nad garażem płyta i strych. Tam też ocieplać płytę czy dach? Edytowane 6 Stycznia 2020 przez boconek03 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts