lukaszo11 25.11.2019 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 nie znam się na tym na tyle. Wiem tyle ,że stosuje się je przy układzie mieszanym jak moim. Pierwotnie instalator ustawił instalacje nie na niskie temp a na wysokie z krzywą grzania 1.5 ( bodajże ) - dom wtedy nie był ocieplony.Dopiero po ociepleniu - ja to zmieniłem na niskotemperaturowe ,gdyż uważałem,że wiecej puszczam w komin niż pożytku z jednego gorącego grzejniczka w sypialni.Chyba dobrze myślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.11.2019 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ale co do ustawien na kotle - chętnie poradziłbym się bardziej doświadczonych kolegów.Obecne : Krzywa grzania 0,8 , ustawiony zakres temp. : min 37 do 45 maks . Przesuniecie równoległe : +5 ( zakres ma od -20 do 20 )W domu ustawiona temp na 21 stopni na sterownikach. Najniższa temp. jaką widziałem np w kuchni to 20,2 stopnia , maks 21,1 stopnia ( jak nie świeci słońce )Temp zew. jak obecnie w dzień +8 i ok. 0 w nocy. Obecnie 22:00 +2 Zużycie gazu ok 3 kubiki doba. Nie wiem czy coś próbować zmieniać czy zostawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 25.11.2019 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 nie znam się na tym na tyle. Wiem tyle ,że stosuje się je przy układzie mieszanym jak moim. Pierwotnie instalator ustawił instalacje nie na niskie temp a na wysokie z krzywą grzania 1.5 ( bodajże ) - dom wtedy nie był ocieplony. Dopiero po ociepleniu - ja to zmieniłem na niskotemperaturowe ,gdyż uważałem,że wiecej puszczam w komin niż pożytku z jednego gorącego grzejniczka w sypialni. Chyba dobrze myślę... No właśnie dla jednego grzejnika masz założony rozdzielacz który działa tak ze część cieplej wody z zasilania puszcza spowrotem w piec a jak wiadomo najbardziej ekonomicznie jest mieć jak najniższa temp.powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.11.2019 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 myślę czy nie lepiej jest wywalić w cholerę ten grzejnik w sypialni i np kupić sobie panel na podczerwień elektryczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszo11 25.11.2019 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 a co ustawien kotła - co sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts