Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka + grzejniki = nie grzeją grzejniki

lukaszo11

Recommended Posts

nie znam się na tym na tyle.

Wiem tyle ,że stosuje się je przy układzie mieszanym jak moim.

Pierwotnie instalator ustawił instalacje nie na niskie temp a na wysokie z krzywą grzania 1.5 ( bodajże ) - dom wtedy nie był ocieplony.

Dopiero po ociepleniu - ja to zmieniłem na niskotemperaturowe ,gdyż uważałem,że wiecej puszczam w komin niż pożytku z jednego gorącego grzejniczka w sypialni.

Chyba dobrze myślę...

Ale co do ustawien na kotle - chętnie poradziłbym się bardziej doświadczonych kolegów.

Obecne : Krzywa grzania 0,8 , ustawiony zakres temp. : min 37 do 45 maks . Przesuniecie równoległe : +5 ( zakres ma od -20 do 20 )

W domu ustawiona temp na 21 stopni na sterownikach. Najniższa temp. jaką widziałem np w kuchni to 20,2 stopnia , maks 21,1 stopnia ( jak nie świeci słońce )

Temp zew. jak obecnie w dzień +8 i ok. 0 w nocy.

Obecnie 22:00 +2

Zużycie gazu ok 3 kubiki doba. Nie wiem czy coś próbować zmieniać czy zostawić

nie znam się na tym na tyle.

Wiem tyle ,że stosuje się je przy układzie mieszanym jak moim.

Pierwotnie instalator ustawił instalacje nie na niskie temp a na wysokie z krzywą grzania 1.5 ( bodajże ) - dom wtedy nie był ocieplony.

Dopiero po ociepleniu - ja to zmieniłem na niskotemperaturowe ,gdyż uważałem,że wiecej puszczam w komin niż pożytku z jednego gorącego grzejniczka w sypialni.

Chyba dobrze myślę...

No właśnie dla jednego grzejnika masz założony rozdzielacz który działa tak ze część cieplej wody z zasilania puszcza spowrotem w piec a jak wiadomo najbardziej ekonomicznie jest mieć jak najniższa temp.powrotu.