Gość 13.08.2002 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2002 Zaczynam właśnie montażu okien i b. pilnie poszukuję dobrej taśmy montażowej - papierowej szer. 5 cm do zabezpieczenia ościeżnic. Moja ekipa ma jakąś taśmę ale mówią, że po dwóch tygodniach klej odchodzi od taśmy i zostaje na ramie. Ponoć są porządne taśmy, które nie zostawiają kleju na ościeżu. Proszę jakieś namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 14.08.2002 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2002 Zastosuj zwykłą taśmę malarską(żółtą),po zmoczeniu wodą odchodzi bez problemów ew.resztki kleju zmywa sie benzyną ekstrakcyjną.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 16.08.2002 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2002 Potwierdzam bigmario4. My też stosujemy taśmę malarską papierową.W ŻADNYM przypadku nie stosuj taś z tworzyw [tych do pakowania] żaden sposób nie istnieje, żeby je usunąć - wżerają się w ramy jak piranie. Tak samo po montażu okien zdejmij taśmy ochronne z ram - są takie co są gorsze jak wymienione piranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 19.08.2002 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 U nas niestety taśma została. mam teraz niezła zabawę z usuwaniem tego cuda. Odchodzi nawet dobrze z wyjątkiem tych kawałków na ramie - częśc ramy jest pod tynkiem i taśme trzeba sciągac małymi kawałeczkami. Mozna dostać kota!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finiszant 19.08.2002 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 Nie bój się jej przeciąć jeżeli się da (ostrym nożykiem). Oczywiście zarysujesz lekko futrynę na jej styku z tynkiem, ale efekt będzie lepszy, praca łatwiejsza, a oknu to chyba nie zaszkodzi jeżeli jest drewniane (rozumiem Twój opór przed kontaktem ostrza z oknem, ja go pokonałem i udało się).Finiszant Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 19.08.2002 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2002 Ew.można użyć opalarki(b.mała temp.)lub suszarki do włosow żeby zmiękczyć tasmę.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 20.08.2002 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 mam okna plastikowe, czy wtedy również moge użyc noża? - mam duży opór wewnętrzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 20.08.2002 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 Możesz,ale z kobiecym wdziękiem:smile:Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 20.08.2002 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 mam taką taśme która nie przylega zbyt mocno, nie zostawia resztek kleju, nie wżera itd, kupiłem ją w sklepie malarskim zwracajac sie z problemem jaki ma anonimowy do sprzedawcy. jest koloru białego, nie było nazwy producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro269 21.08.2002 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2002 Wlasnie kilka dni temu przerabialem ten problem, zabezpieczylismy ramy (okna drewniane) tasma malarska. Malowalismy dom na zewnatrz podbarwionym podkladem pod tynk sylikatowy. Bylo dosc upalnie. Po okolo 2-3 dniach okazalo sie ze wspomniana tasma niechce zejsc, probowalismy doslownie wszystkiego, szczerze piszac wpadlem w rozpacz. Zbawieniem okazalo sie .... najzwyklejsze maslo. Tak tez zakupilem kostke maselka i zamiast chlebka smarowalismy przez caly dzien ramy okienne locznie z parapetami ktore zabezpieczylem taze tasma kilka miesiecy wczesniej (po jej oderwaniu caly klej zostal na parapecie-wlasciwie to krawedzi).Recepta jest w zasadzie prosta posmarowac, zostawic na 30 - 60 min a nastepnie miekka sciereczka usunac efekt murowany! Po tym wszystkim mozna umyc okno woda z detergentem i po klopocie. W ten sposob mozna usunac prawie wszystkie typy tasm i nalepek bez uszkodzenia podloza. Ciekawe czy ktos wie na czym polega ten cud - moze tluszcz jako organiczny rozpuszczalnik? DLa Anuli moj wykonawca wspomnial mi ze sa specjalne plyny do usuwania pozostalosci z okien plastikowych - pytaj na skladach badz u dystrybutorow okien z PCVPozdrawiam Maro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anula 22.08.2002 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 dzieki za rady, spróbuję chyba jakiegos specyfiku bo dostaje już kota przez tę taśmę a noża dalej boje sie użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 22.08.2002 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2002 Taśma naklejona na ramy okien PVC jest też z tworzywa - nie przyjmie więc żadnego specyfiku - nie nasiąknie nim. Sprawdź jak to będzie schodziło nie nożem a nożykiem do papieru - PVC jest dość twarde i przy odpowiednim nacisku nie porobisz rys odcinając folię - niestety ręczna robota to jedyna rzecz jaka Ci pozostaje. Tnij folię przy samej krawędzi tynku jednocześnie odciągając ją od ramy. Trafiłaś na wyjątkowo paskudną folię bo zazwyczaj schodzą one łatwo i w jednym najwyżej kilku kawałkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts