dex8o2.pl 24.11.2019 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Witam wszystkich, czytalem, szukałem ale jednak musze założyć nowy temat. W tym roku stałem się szczęśliwym posiadaczem domku finskiego. Zaczalem w nim robić remont kapitalny. Narazie zająłem się parterem. Powierzchnia całosci na dole to ok 52 metrów. 46 metrów w papierach ale jest dobudowana łazienka i przedsionek. Łazienkę robiłem od podstaw, ocieplenie od wewnątrz, wylewki, podłogówka, kaloryfer "ręcznikowy" na ścianie. Reszta pomieszczeń kalsyczne kaloryfery bo nie mozna było zrobić podłogówki ze względu na drewniane podłogi i stropy. Każde pomieszanie podłączone oddzielnie pod rozdzielacz, rtl na powrocie pod podłogówke do łazienki, boiler z płaszczem wodnym 120 L, rurki pex... i teraz pytanie co zastosować do ogrzewania ? Przed remontem stara instalacja była na stalowych rurach chyba calowych jak to kiedys, kocioł klasyczny, zasypowy 10 kw, nikt nie patrzył na koszta, deputaty węglowe wiadomo... teraz jest inaczej. Wiadomo przedewszystkim o ocieplenie, musze to zrobić w przyszlym roku ze wzgledu że osiedle domków jest juz skansenem i nie kazdy bedzie mógł robić ocieplenie bo łape juz trzyma na tym konserwator zabytków. Mój dom na szczęście jest obity "sajdingiem" więc śmiało moge go zamienić na cos innego. Uwielbiam drewno wiec myślę ze w przyszłości wełna i deska elewacyjna. Teraz pytanie do was. Jaki kocioł lub źródło ogrzewania zastosować. Gaz niestety narazie odpada bo główny gazociąg jest ulicę dalej i podejrzewam że jeszcze trochę potrwa zanim będzie podciągniety do każdego domku. Kocioł zasypowy + buforKocioł z podajnikiem Kocioł na pelet czy inne ?Jaka moc ? Pojawiły się też myśli o ogrzewaniu elektrycznym, panele na podczerwień itp ale sam nie wiem... wiadomo kotly klasy 5 bedą narazie przez jakiś czas dozwolone ale ciekawi mnie fakt co będzie w przyszłości. Gmina Sosnowiec podpisała uchwałę i od 2028 roku wprowadza całkowity zakaz palenia węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertJG 24.11.2019 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Najważniejsze czy będzie to dom wykorzystywany od czasu do czasu czy może zamieszkały na co dzień ? Od tego trzeba rozpocząć analizę kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dex8o2.pl 24.11.2019 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Używany caly rok, 2 osoby, 2 psy, czyli nie musi być palone 24 godziny jak np nas nie ma w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts