Peckeer 24.11.2019 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Witam mam problem z ciśnieniem ciepłej wody z bojlera. Boilej kospel dwuplaszcz 100l.ogrzewam wodę kominkiem z płaszczem wodnym. Instalacje posiadam 4lata. Przez pół roku była u nas w mieście budowa nowej nitki wodociągowej. Co róż były problem z wodą bo ciągle jej nie było. Ostatnim razem gdy nie było wody żona zamiast odkręcić zimna wodę by ten syf zleciał w wannę poszła się myć i od razu odkrecila ciepła wodę. I od tego momentu jest bardzo małe ciśnienie cieplej wody. Sprawdzałem wszystkie sitka w za workach przy każdej baterii i są czyste.ponizej przesyłam zdjęcie z doprowadzenie zimnej wody do bojlera. https://m.fotosik.pl/zdjecie/34fb28392dd4a72cWczoraj rozkrecilem srubunek pokazany na zdjęciu spusciłem wodę z bojlera było dużo syfu kamienia i piasku ale to też nic nie pomogło. Proszę o pomoc bo nie wiem co jeszcze mam zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 24.11.2019 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 No a sprawdziłeś czy do bojlera woda dopływa pod dobrym ciśnieniem. Jak miałeś odkręcony śrubunek to podstawić wiadro i sprawdzić. Wiem jest trochę niewygodnie ale jak już dałeś rady odkręcić śrubunek to masz jakieś narzędzie i możesz też obrócić ten śrubunek kolankowy tak aby do wiaderka można było swobodnie wodę nalać i obserwować czy leci "właściwie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peckeer 24.11.2019 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Tak zrobiłem bo wymieniłem zawór bezpieczeństwa bo zaczął trochę przepuszczać. W jak go odkrecilem to puściłem wodę bo chciałem zobaczyć czy zawór zwrotny nie jest zabrudzony. Poszła czysta woda i to z dobrym ciśnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 24.11.2019 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Jak już potrafisz to zrobić, to odkręć którąś baterię i sprawdź czy woda leci "prawidłowo". Jakie masz baterie mieszające czy z osobnymi zaworami. Gdzieś musiało się coś przytkać. Możesz odkręcić rurkę za bojlerem i sprawdzić czy dobrze leci woda przez bojler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peckeer 24.11.2019 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Wszystkie baterie mam na mieszacze. A wannowa mam tą 5 otworowa nawannową. Przed bateriami mam zaworki z sitkami które też sprawdzałem i są czyste. Najgorsze w tym wszystkim jest to że bojler zabudowałem. Bojler mam pod sufitem i bym musiał rozwalić zabudowę by zobaczyć czy na wylocie z bojlera nie jest zatkane. Czy dałoby radę od strony baterii pod ciśnieniem przepchać ten syf by z powrotem wpadł do bojlera? Czy jest jakiś sposób na przetkanie tych rur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 24.11.2019 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Jak odkręcałeś baterie to nie sprawdzałeś czy woda leci "właściwie". Odkręć baterię załóż wąż i przepuść trochę wody Jak gdzieś zatkane to może przepcha. Pewnie będzie potrzeba drugiej osoby do pomocy. W drugą stronę trzeba by zrobić przejście w miejscu baterii z zimnej na ciepłą. No ale do tego trzeba trochę kombinacji.Dziwne, że tak się gdzieś przytkało. Według mnie to prawie niemożliwe aby zapchała się rura. Zwykle "syf" osadza się na czymś, aby się zatkała rura musiałyby lecieć kamienie, muł powinien się wypłukać. Może odżałuj i kup zwykłą baterię z dwoma "kurkami", wykręć sitko z wylewki i przepłucz instalację. Można też zaślepiając wylewkę skierować wodę zimną do rur z ciepłą i przepłukać w odwrotnym kierunku czyli do bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peckeer 24.11.2019 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Dziękuję za pomoc ale ja od strony baterii wpuszczałem powietrze Kompresorem a na dolocie zimnej wody do boiler otworzyłem zawór bezpieczeństwa by zassalo i wciągnęło syf do boiler i nic nie pomogło. W pytałem się hydraulika tego który mi to robił i on mówił że na wyjściu cieplej wody z bojlera może być rura zasyfiala. Ja w to nie wierzę bo to musiałby być jakiś kamień bo mułek to by został wypchany w zawory przy baterii i by zawalił sita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts