Lambert 24.11.2019 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Witam, po kilku dniach samotnej walki z kotłem postanowiłem poszukać pomocy na forum. Otóż od ponad roku posiadam kocioł Defro Sigma E 16kw na ekogorszek. Piec ogólnie działa OK, pojawiały się czasem spieki ale bez przesady a w sezonie letnim coś zaczął szaleć sterownik (K1Pv4), w którym za radą serwisu zaktualizowałem soft (po aktualizacji ustawiłem te same parametry co przed). Palę nadal tym samym ekogroszkiem, ok 25mj. Po rozpoczęciu obecnego sezonu grzewczego borykam się z tym że są coraz częściej spieki, które czasem potrafią aż oprzeć się o deflektor. Piec ma włączony PID Moc kotła jest obniżona do 90% Piecem steruje regulator pokojowy w taki sposób że w godzinach 6-22 działa C.O. potem tryb nadzoru. I właśnie wydaje mi się, że to z trybem nadzoru mam problem. Obecnie pice działa z takimi ustawieniami: 1. Tryb nadzoru: - czas podawania 1 s - przerwa podawania 7 min - czas pracy wentylatora 20 s - czas przerwy wentylatora 7 min - siła nadmuchu 32 2. Parametry mocy kotła: - min praca podajnika 1 s - max praca podajnika 3 s - min przerwa podajnika 36 s - max przerwa podajnika 70 s - min wentylator roboczy 13 - max wentylator roboczy 27 - min obroty 80 -max obroty 340 Przy takich ustawieniach palnik wygląda tak: Węgiel się spala cały, ale powstają spieki A tak wygląda wykres pracy kotła: Będę wdzięczny za podpowiedź co zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biki77 24.11.2019 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Co prawda nie użytkuję kotła na węgiel, ale swego czasu natrafiłem na ciekawy link https://esterownik.pl/device/7953 . Może tam znajdziesz odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 24.11.2019 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Nazwa ekogroszku prawdę ci powie. Ok 25mj mają Retopal i Czarna Perła.Mam taki kociioł i na takich paliwach ustawiam mniej więcej tak: podawanie 6s przerwa 2 min nadmuch 7-9% podtrzymanie 2s co 15 min przedmuch 24s co 39 min Korekta powietrza dolna przynajmniej -12% do -16 %Jak dasz większy nadmuch to będziesz mieć spieki tych paliw! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lambert 25.11.2019 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) Nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć jaka jest nazwa ekogroszka, kupuje go u lokalnego dostawcy na podstawie opinii znajomych, którzy również z niego korzystają. Do tej pory byłem raczej zadowolony.Co do ustawień pieca to czy dobrze rozumiem że proponujesz aby ustawić w trybie nadzoru Czas podawania 2sPrzerwe podawania 15minCzas pracy wentylatora 24sPrzerwe pracy wentylatora 39min Czy tak? Czy przerwa wentylatora nie za długa? A jaka siła wentylatora? No i nie mogę nigdzie znaleźć tej korekty dolnej o której piszesz. Gdzie tego szukać? Edytowane 25 Listopada 2019 przez Lambert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lambert 25.11.2019 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) Aha i podałeś żeby ustawić piec tak:podawanie 6s przerwa 2 min nadmuch 7-9% A jak to rozpisać na sterownik skoro mam do ustawienia takie parametry:min praca podajnika - max praca podajnika - min przerwa podajnika - max przerwa podajnika - min wentylator roboczy - max wentylator roboczy - min obroty -max obroty Będę wdzięczny jak podpowiesz mi w kwestii tych ustawien Edytowane 25 Listopada 2019 przez Lambert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 01.12.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Przerwa w czasie pracy wentylatora zależy od rodzaju ekogroszku. Są takie, co bardzo długo same się tlą a są takie, co bez nadmuchu mogą nawet zgasnąć. Nie znam takich ustawień sterownika, ale jak trochę pokompbinujesz, to do odpowiednich dojdziesz. Proponuję na dzień dobry tak:podajnik min 6s max 7sprzerwa min 100s max 140swentylator min 7 max 10obroty - nie mam pojęciaPo wprowadzeniu zmian poobserwuj płomień i retortę po ok kwadransie. Jak będzie ok, to jesteś w domu. Jak nie- to trzeba coś zmienić. Zamały kopczyk- czesciej podawać. Jak za duży- rzadziej albo mniej na raz. Jak za ostry płomień, to przytnij pracę wentylora, a jak za słaby- to zwiększ. Jak to ma wyglądać- poszukaj filimików na youtube.Powodzienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 02.12.2019 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2019 Witam, po kilku dniach samotnej walki z kotłem postanowiłem poszukać pomocy na forum. Otóż od ponad roku posiadam kocioł Defro Sigma E 16kw na ekogorszek. Piec ogólnie działa OK, pojawiały się czasem spieki ale bez przesady a w sezonie letnim coś zaczął szaleć sterownik (K1Pv4), w którym za radą serwisu zaktualizowałem soft (po aktualizacji ustawiłem te same parametry co przed). Palę nadal tym samym ekogroszkiem, ok 25mj. Po rozpoczęciu obecnego sezonu grzewczego borykam się z tym że są coraz częściej spieki, które czasem potrafią aż oprzeć się o deflektor. Piec ma włączony PID Moc kotła jest obniżona do 90% Piecem steruje regulator pokojowy w taki sposób że w godzinach 6-22 działa C.O. potem tryb nadzoru. I właśnie wydaje mi się, że to z trybem nadzoru mam problem. Obecnie pice działa z takimi ustawieniami: 1. Tryb nadzoru: - czas podawania 1 s - przerwa podawania 7 min - czas pracy wentylatora 20 s - czas przerwy wentylatora 7 min - siła nadmuchu 32 2. Parametry mocy kotła: - min praca podajnika 1 s - max praca podajnika 3 s - min przerwa podajnika 36 s - max przerwa podajnika 70 s - min wentylator roboczy 13 - max wentylator roboczy 27 - min obroty 80 -max obroty 340 Przy takich ustawieniach palnik wygląda tak: [ATTACH=CONFIG]437441[/ATTACH] Węgiel się spala cały, ale powstają spieki A tak wygląda wykres pracy kotła: [ATTACH=CONFIG]437444[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]437445[/ATTACH] Będę wdzięczny za podpowiedź co zmienić Ja nie bedę strzelał cyferkami bo to nie ta droga , co podajniki to inaczej-wiecej-mniej podaje na godzine więc dupa tak samo wentylatory są mocne są słabe i strzelanie sekundami obrotami nie ma sensu . Ale zasada zawsze ta sama jak sa spieki żużlowe to głównym winowajcą jest za duże powietrze więc tylko na tym bym się skupił i żadnym innym parametrem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 31.03.2023 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2023 Jakie zapotrzebowanie ma budynek?Dlaczego na noc załączasz nadzór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts