Wybuduję czy nie 24.11.2019 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Drodzy, Wielu z Was ma pobudowane domy, które z zewnątrz ocieplone są warstwą styropianu + płytki elewacyjne dla ozdoby.W jaki sposób zamontować na takiej elewacji lampę zewnętrzną? Dokopałem się do kilku wątków, gdzie debatowano jedynie nad montażem lampy do elewacji ze styropianu. W tym przypadku polecano same kołki do styropianu. Wielu twierdzi, że nieźle trzymają w przypadku standardowych, lekkich lamp zewnętrznych, A co w przypadku gdy na taki styropian mamy naklejone jeszcze płytki elewacyjne betonowe?Wiercić, kleić? Jak wiercić, żeby nie uszkodzić płytki? Jaki system zastosować - są specjalne kołki do takiego typu mocowań? Z góry dzięki. Pozdrawiam,Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 24.11.2019 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Ja u siebie zastosowałem coś takiego: https://onninen.pl/pl-PL/puszka-natynkowa-do-docieplen-mdz-mdz-kb-kopos,ANO780 A mam mnóstwo lamp i 11 kamer na elewacji. Warto było to kupić po teraz nie ma problemu. Natomiast na gniazdka zrobiliśmy taki patent, że znitowalismy dwa kolejne kontowniki i przymocowalismy je do ściany. Na końcu zamontowaliśmy puszkę, która kończy się na równo z elewacją. Gniazdko finalne nie do wyrwania Za te rozwiązania, szacunek, dla moich elektryków! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.11.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Za kontowniki pewnie też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.11.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 [quote name=Wybuduję czy nie? :)A co w przypadku gdy na taki styropian mamy naklejone jeszcze płytki elewacyjne betonowe?Wiercić, kleić? Jak wiercić, żeby nie uszkodzić płytki? Jaki system zastosować - są specjalne kołki do takiego typu mocowań? Poczytaj o [h=3]Ebolt[/h]warto zastosować ten system , u Ciebie też się sprawdzi:yes: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.11.2019 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Przy mocowaniu czegokolwiek do elewacji warto się zastanowić, czy to coś nie będzie powodowało brudnych zacieków na tynku i czy damy radę ten zaciek usunąć jak powstanie. Ewentualnie można go "pokochać" kiedy jest wysoko i się nie dosięgnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts