Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieszanie lampy na elewacji - styropian + elewacyjne płytki betonowe

Recommended Posts

Drodzy,

Wielu z Was ma pobudowane domy, które z zewnątrz ocieplone są warstwą styropianu + płytki elewacyjne dla ozdoby.

W jaki sposób zamontować na takiej elewacji lampę zewnętrzną?

Dokopałem się do kilku wątków, gdzie debatowano jedynie nad montażem lampy do elewacji ze styropianu. W tym przypadku polecano same kołki do styropianu. Wielu twierdzi, że nieźle trzymają w przypadku standardowych, lekkich lamp zewnętrznych,

A co w przypadku gdy na taki styropian mamy naklejone jeszcze płytki elewacyjne betonowe?

Wiercić, kleić? Jak wiercić, żeby nie uszkodzić płytki? Jaki system zastosować - są specjalne kołki do takiego typu mocowań?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam,

Łukasz

Ja u siebie zastosowałem coś takiego:

https://onninen.pl/pl-PL/puszka-natynkowa-do-docieplen-mdz-mdz-kb-kopos,ANO780

A mam mnóstwo lamp i 11 kamer na elewacji. Warto było to kupić po teraz nie ma problemu.

Natomiast na gniazdka zrobiliśmy taki patent, że znitowalismy dwa kolejne kontowniki i przymocowalismy je do ściany. Na końcu zamontowaliśmy puszkę, która kończy się na równo z elewacją. Gniazdko finalne nie do wyrwania ;) Za te rozwiązania, szacunek, dla moich elektryków!

[quote name=Wybuduję czy nie? :)A co w przypadku gdy na taki styropian mamy naklejone jeszcze płytki elewacyjne betonowe?

Wiercić, kleić? Jak wiercić, żeby nie uszkodzić płytki? Jaki system zastosować - są specjalne kołki do takiego typu mocowań?

Poczytaj o [h=3]Ebolt[/h]warto zastosować ten system , u Ciebie też się sprawdzi:yes:

• Like 1