uri222 24.11.2019 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Jestem na etapia wybierania konkretnego kotła dwufunkcyjnego ,ale już chyba za dużo tego. Projektant jedno, instalator drugie,wydaje mi sie że obaj i tak dai za dużą moc... może tutaj ktos pomoże...stary domek poniemiecki 100m2 , poddasze ocieplone pianką, podłoga styropianem , okna nowe 3-szybowe. Brak ocieplenia murów (konserwator).Same mury cegła 40cm. Projektant mi zaznaczył kocioł ondensacyjny EcoTec plus VC 256/5-5 firmy Vaillan o mocy znamionowej 25,1kw Tz/Tp=70/55 stopni.Instalator proponuje De Dietrich MPX 24/28 MI COMPACT 24KW. To nie za dużo jak na taki domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 24.11.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 moc dwufunkcyjnego ogólnie jest potrzebna do przygotowania cwu. Skąd masz gaz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 24.11.2019 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Termet silver, gold albo integra. Polecam bardzo dobre urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.11.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2019 Jeśli masz zamiar grzać CWU przepływowo to wtedy nieco wyższa moc sie przydaje. Pytanie jak daleko źródła odbioru ciepłej wody są od planowanego miejsca montażu kotła. Zeby nie było sytuacji w której zdążysz zakręcić wodę zanim ciepła dopłynie do kranu. może warto pomyśleć o zasobniku i wtedy 14KW wystarczy no powiedzmy maksymalnie 20KW byle miał dużą modulację i startował powiedzmy od 3KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uri222 26.11.2019 00:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Kotły z zasobnikiem są spoko, ale moje wymarzone miejsce jest za małe...Max to 47cm średnica zasobnika. Poza tym mam tylko jedną łazienke i nikt mi kranu nie odkręci w czasei, keidy będę brał prysznic. Przynajmniej tak nie dzieje sie teraz. Mam Junkersa jakegos jednofunkcyjnego bez zasobnika i w sumie to nie narzekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 26.11.2019 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Kotły z zasobnikiem są spoko, ale moje wymarzone miejsce jest za małe...Max to 47cm średnica zasobnika. Poza tym mam tylko jedną łazienke i nikt mi kranu nie odkręci w czasei, keidy będę brał prysznic. Przynajmniej tak nie dzieje sie teraz. Mam Junkersa jakegos jednofunkcyjnego bez zasobnika i w sumie to nie narzekam. Upewnij się czy proponowane kotły są na pewno dwu funkcyjne. Wyrzuciłem w wyszukiwarce dla VAILLANT ECOTEC PLUS VC 256/5-5 (0010021888 ) - wychodzi, że jednofunkcyjny - moc minimalna od 5,7 kW. Jak sugerują koledzy - poszukaj kotła o mocy od 3 kW. Z tego co ostatnio widziałem 2-funkcyjne ma Bosch oraz Junkers. Ta górna granica mocy jest przewidziana by był zapas do c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 26.11.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 problem z dwufunkcyjnymi będzie taki że zaczynają pracować od mocy w okolicy 3KW i więcej. Jak kolega ma domek o powierzchni 100m2 i jakieś tam ocieplenie to może taki kociołek taktować przez sporą część sezonu grzewczego (dodatkowo Wrocław nie ma najniższych temperatur co również ma wpływ na to) jak jednak znajdzie model który od tych 3KW startuje to i tak lepiej niż jak da się związać z modelem startującym od 5-6KW bo wtedy to słabo wyjdzie z ekonomią i sprawnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uri222 29.11.2019 15:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Mam coś ciekawego, ale cena zaporowa...z drugiej strony we Wrocku będzie teraz kawka ze zwrotem 100% i to na 15.000, wiec może i bym sie pokusił na piec za taka kasę ..ecoTEC exclusive VCW 356/5-7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 29.11.2019 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Mam coś ciekawego, ale cena zaporowa...z drugiej strony we Wrocku będzie teraz kawka ze zwrotem 100% i to na 15.000, wiec może i bym sie pokusił na piec za taka kasę ..ecoTEC exclusive VCW 356/5-7 Chłopie za 3 do 5 tysięcy masz do wyboru termet 2f, 1f, z zasobnikiem wbudowanym lub osobno. Modulują bardzo nisko, mają mocne pompy. Polski producent, dużo Serwisantów. Czego chcieć więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.11.2019 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 uri ten kocioł startuje od 4KW- co ci przyjdzie po zwrocie wydanej kasy jak będziesz płacił wyższe niż trzeba rachunki za gaz przez jakies 10 lat ze względu na zbyt wysoką moc minimalną??? kocioł będzie taktował przez pół sezonu a ty będziesz płakał i płacił. chociaz z drugiej strony jak podchodzisz w taki sposób do wyboru czajnika to bądź portfel Twój :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts