Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przesunąć kołek rozporowy w ścianie o 5mm?

Guayaseel

Recommended Posts

Palant zwany "fachowcem" nie dość, że wiercił w dziurawce udarem (zapewne wewnątrz powstała wielka dziura), to jeszcze w niewłaściwym miejscu. Wywaliłem matoła, ale mam problem:

Chciałbym usunąć słabo kotwiący i źle umieszczony kołek, wypełnić dziurę czymś, nie gipsem, ale jakąś masą, która odtworzy mocną, silną trzymającą strukturę, a następnie, gdy wyschnie wywiercić delikatnie nowy otwór - 5mm obok. Pytanie: co najlepiej sprawdzi się, do do mocnego wypełnienia dziury po kołku i wzmocnienia cegły w tym miejscu, zarazem daje się potem normalnie wiercić tak samo jak w cegle dziurawce (jak dam cement, to przy wierceniu tuż obok wiertło będzie miało tendencję do uciekania...)?

Dzięki!

Kiedyś dziurawką nazywało się cegłę z dwiema dziurami, dziś to już nie jest takie oczywiste, bo nazywają tak kratówkę czy porotherm, więc nieco trudno tak bez zdjęcia sobie wyobrazić ;)

Może kotwa chemiczna lub coś podobnego? Tylko nie wiadomo jaka dziura i czy jedna tubka wystarczy. Trzeba by to całkowicie wypełnić, bo wiertło może uciekać do starej dziury.

Nie wiem, blok. Domyślam się, że porotherm.

Dziura - relatywnie niewielka; kołek 8mm.

Czytałem o kotwach chemicznych, ale jak rozumiem (może błędnie?) kotwy chemiczne służą to zamurowania nowego kołka na wysokie obciążenia. Ja chciałbym raczej od strony mechanicznej, powiedzmy, przywrócić stan sprzed wiercenia. Czyli jakaś zaprawa a la "cegła w płynie" ;-)

Przy pomocy kotwy chemicznej można zamocować najwyżej kawałek pręta gwintowanego, zależy co chciałeś przymocować ale generalnie jakoś sie zawsze da odratować - zamiast kołka i wkręta zrób pręt gwintowany na kotwę + na to nakrętka.

Ja bym zrobił tak:

- skoro dziura 8mm i ma być przesunięta o 5mm to kup tuleję plastikową do tej kotwy o średnicy np 12mm i kawałek pręta gwintowanego, średnica zależnie od tego co montujesz.

- wiertłem 12mm tak wyceluj w odpowiednim kierunku żeby z tej dziury 8mm i 5mm przesunięcia środek nowej dziury wyszedł z grubsza tam gdzie ma być.

- skoro to miał być kołek to pręt pewnie max fi 4mm więc będzie się dało nim manewrować w tulei, można nawet przyłożyć na miarę mocowany element na czas stygnięcia kotwy (kilka minut max)

Już dla pewności jeżeli fi pręta będzie dużo mniejsza niż tulei to bym raz wcisnął kotwę i popchnął czymś grubszym żeby się porządnie rozeszła po cegle, i potem drugi raz wcisnął kotwę i potem pręta. Pręta trzeba jakby wkręcać a nie pchać bo kotwa nie złapie mocno gwintu.

No i oczywiście przed robotą kotwa do lodówki bo inaczej jest mało czasu zanim zastygnie.

Edytowane przez weasel123

Po to jest forum. Chłop sie boi że popsuje jeszcze bardziej i dobrze że pyta, a ludzie z większymi głupotami piszą.

Masz jakiś przykład takiej masy, która będzie conajmniej tak samo twarda jak cegła żeby wiertło nie zjeżdżało w poprzednio wywierconą dziurę?

A tak z ciekawości co to za przedmiot ma być powieszony? Czasem da sie np przerobić dziurę w montowanym przedmiocie w takich sytuacjach zamiast przesuwać kołek.

@Janekk1234 jeśli znasz taką masę to podaj nazwę bo czasem coś takiego jest potrzebne a ja nie znam.

Szpachlówka chemoutwardzalna (samochodowa) z włóknem szklanym, lub bez. Powszechnie dostępna i niedroga. Do wielu zastosowań w warunkach domowych. Jej zaletą jest też możliwość przechowywania, da się jej użyć nawet po kilku latach.

Wiercenie na granicy materiałów dobrze nie rokuje, łatwiej jest wywiercić nowy otwór w odpowiednim miejscu, zaszpachlować i wcisnąć kołek.

• 3 weeks później...