Sirpawel 25.11.2019 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Witam Was serdecznie,Mamy końcówkę Listopada, na mojej budowie zalewają jutro wieniec i słupy. Dom z poddaszem użytkowym częściowo podpiwniczony. Wszystko pięknie ladnie ale dachowiec mnie troszkę wyrolowal i jednak moze wchodzić dopiero w marcu. Moje pytanie brzmi:1. Jak myslicie czy nie bedzie problemu aby budynek na takim etapie przezimowal? 2. Szukac kogos na teraz? Mam dwie wyceny, jedna na polowe grudnia, druga na poczatek stycznia. Ale sa bardzo niekorzystne finansowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2019 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Budynkowi nic nie będzie, ale strata 4 mc budowy ogromna. Problemem może być basen w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 25.11.2019 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Budynkowi nic nie będzie natomiast nie liczyłbym na tego dekarza w marcu skoro już teraz Cię wyrolował.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.11.2019 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Z czego ten budynek? Jeśli z ceramiki porotherm, to bym pozasłaniał folią otwory w pustakach (np w oknach) by tam się woda nie gromadziła. Jak zima będzie mroźna, to może coś postrzelać. Mój SSO z BK stał sobie całą zimę , bez żadnych problemów, niczym nieosłonięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sirpawel 25.11.2019 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 U mnie BK. Otwory mam zamiar pozabezpieczac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 25.11.2019 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Budynkowi nic nie będzie, ale strata 4 mc budowy ogromna. Problemem może być basen w piwnicy. jajmar z całym szacunkiem ale proszę napisz mi, co to za ogromna strata 4 miesięcy budowy pomijamy ten basen w piwnicy proszę, odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sirpawel 25.11.2019 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Pewnie miał na myśli, że kolejne etapy budowy beda opóźnione o 4 miesiące. Generalnie nie poddaje sie i szukam dalej jakiegos wykonawcy ktory wykona dach za uczciwe pieniądze jeszcze przed zima (zalezy mi na min. wiezbie dachowej + pelne deskowanie +papa) . Otrzymanych wycen nie bede publikował ponieważ nie jest to dział z zartami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 25.11.2019 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Pewnie miał na myśli, że kolejne etapy budowy beda opóźnione o 4 miesiące. Generalnie nie poddaje sie i szukam dalej jakiegos wykonawcy ktory wykona dach za uczciwe pieniądze jeszcze przed zima (zalezy mi na min. wiezbie dachowej + pelne deskowanie +papa) . Otrzymanych wycen nie bede publikował ponieważ nie jest to dział z zartami nie no super tylko właśnie pytanie czy zbankrutujesz przez to czy budowa padnie czy małżeństwo się rozpadnie bo tak tu można wyczuć intencje dla mnie sprawa prosta: przychodzi zima i hibernuje i koniec kropka chyba,że lubisz zabawę jak mój znajomy, tynki w grudniu a potem gdzie dziecko uderzyło głową tam 2m2 tynku chlup ! TO DOPIERO była zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sirpawel 25.11.2019 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 nie no super tylko właśnie pytanie czy zbankrutujesz przez to czy budowa padnie czy małżeństwo się rozpadnie bo tak tu można wyczuć intencje dla mnie sprawa prosta: przychodzi zima i hibernuje i koniec kropka chyba,że lubisz zabawę jak mój znajomy, tynki w grudniu a potem gdzie dziecko uderzyło głową tam 2m2 tynku chlup ! TO DOPIERO była zabawa Przy założeniu, że nie znajdę nikogo to nie mam wyjścia, musi budynek przezimować w takim stanie w jakim jest. Troszkę mnie uspokoiliście. Do tej pory myślałem, że nie przykrycie budynku przed zima = katastrofa naradowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowa7 25.11.2019 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ty też masz niechętnych dekarzy do papy? U mnie każdy kręci nosem. Robić się im w zimie z papą nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 25.11.2019 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Przy założeniu, że nie znajdę nikogo to nie mam wyjścia, musi budynek przezimować w takim stanie w jakim jest. Troszkę mnie uspokoiliście. Do tej pory myślałem, że nie przykrycie budynku przed zima = katastrofa naradowa. żadnej tragedii narodowej nie ma, nie musisz uruchamiać skarbca narodowego spokojnie nalegam nawet, aby dalej ruszyć w marcu a do marca skupić się nad finansami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 jajmar z całym szacunkiem ale proszę napisz mi, co to za ogromna strata 4 miesięcy budowy pomijamy ten basen w piwnicy proszę, odpowiedz Wiem że lubisz zaczepiać ludzi ale odpowiem. Strata czasu to koszty, dla większości inwestorów to równa się np z dłuższym najmem, czasem z dłuższym kredytowaniem (znam Twoje teorie o kredytach) ale przede wszystkim taka obsuwa może spowodować kolejne obsuwy innych robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 25.11.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Wiem że lubisz zaczepiać ludzi ale odpowiem. Strata czasu to koszty, dla większości inwestorów to równa się np z dłuższym najmem, czasem z dłuższym kredytowaniem (znam Twoje teorie o kredytach) ale przede wszystkim taka obsuwa może spowodować kolejne obsuwy innych robót. nie zaczepiam. podsumowując. zdrowie inwestora ok. piniądz nie ok. inwestor przezyje. piniądz rzecz nabyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 25.11.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 (edytowane) Ty też masz niechętnych dekarzy do papy? U mnie każdy kręci nosem. Robić się im w zimie z papą nie chce. Nie jest to wdzięczny materiał do pracy zimą,bo sztywnieje, ba w karcie produktu nie masz przypadkiem napisane, że musi być przechowywana w 18-20stC dobę przed układaniem? Np - Prace z wykorzystaniem pap zgrzewalnych modyfikowanych nie należy prowadzić w temperaturze niższej niż 0°C, prace z wykorzystaniem pap zgrzewalnych oksydowanych nie należy prowadzić w temperaturze niższej niż +5°C. Dopuszcza się stosowanie pap zgrzewalnych modyfikowanych w temperaturze -5°C pod warunkiem, że rolki papy będą magazynowane w pomieszczeniu ogrzewanym o temperaturze +20°C przez co najmniej 24 godziny i wynoszone na dach bezpośrednio przed wgrzewaniem. Nie należy prowadzić prac dekarskich na dachach o zawilgoconej lub oblodzonej powierzchni oraz podczas opadów atmosferycznych lub przy silnym wietrze. Edytowane 25 Listopada 2019 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Przy założeniu, że nie znajdę nikogo to nie mam wyjścia, musi budynek przezimować w takim stanie w jakim jest. Troszkę mnie uspokoiliście. Do tej pory myślałem, że nie przykrycie budynku przed zima = katastrofa naradowa. Jeżeli zostanie budynek na zimę postaraj się zabezpieczyć piwnice aby do niej woda nie wpływała, jak wpłynie trudno ale im mniej to szybciej potem to wyschnie. Info dla zyha to nie tragedia, ale warto o to powalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 25.11.2019 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Jeżeli zostanie budynek na zimę postaraj się zabezpieczyć piwnice aby do niej woda nie wpływała, jak wpłynie trudno ale im mniej to szybciej potem to wyschnie. Info dla zyha to nie tragedia, ale warto o to powalczyć oczywiście pełna zgoda tylko nie warto ludziom wmawiać że mają tragedię narodową, że muszą wziąć jeszcze milion kredytu i sprowadzać ekipę z majami, bo się zawali. czas dla budynku to sojusznik. o ile inwestor nie ma noża na gardle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.11.2019 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 oczywiście pełna zgoda tylko nie warto ludziom wmawiać że mają tragedię narodową, że muszą wziąć jeszcze milion kredytu i sprowadzać ekipę z majami, bo się zawali. czas dla budynku to sojusznik. o ile inwestor nie ma noża na gardle. A czy ja coś takiego napisałem że to tragedia? Napisałem że strata (czasu) ogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sirpawel 25.11.2019 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Ty też masz niechętnych dekarzy do papy? U mnie każdy kręci nosem. Robić się im w zimie z papą nie chce. Rok temu w zimie robili przez caly rok pokrycia dachowe. W tym roku nadaja zime 30sto lecia, ale w sumie rok temu tez straszyli. Troche jak w tym zarcie z indianami co przychodzili 3 lata pod rzad do wodza po rade czy zima bedzie mrozna bo nie wiedza czy drewno na opal zbierac i tak za kazdym razem co roku mowil ze bedzie coraz mrozniejsza wiec zbierali mnostwo drewna a zimaly byly lagodne. Za 4 razem wodz wybral sie po rade do stacji meteorologocznej, to mu powiedzieli ze będzie zima stulecia bo indianie od 3 lat drewno na opal zbieraja, haha. A wracajac do tematu to malo ich, roboty duzo wiec kreca nosem, rynek popytu i podazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyhu 25.11.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 A czy ja coś takiego napisałem że to tragedia? Napisałem że strata (czasu) ogromna. ogromna wzbudza w ludziach strach wystarczyło napisać że taki przestój to koszty ale z drugiej strony stabilizacja budynku i finansów i git. widzisz różnicę ? a w polsce właśnie język prowadzi ludzi do błednych decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sirpawel 25.11.2019 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2019 Tak zrobię, cos sie wymysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts