Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa Panasonic vs Daikin

laczers77

Recommended Posts

Dzień dobry

Od razu nadmienię ,iż pojecie mam o tym jak świnia o gwiazdach. Mam nowy dom i chciałbym w tym roku zamonitać pompę cieplaa i rekuepreacje aby skorzystac z dotacji czyste powietrze.W przyszłym roku forowotaika. Dom 150 m2 po podłodze 200 m2. Mur trójwarstwowy , ceramika + 16 welny + 2 cm puski + cegla . okna Schucko 3 szybowe , poddasze 30 cm welna , podloga 15 cm stropian

Chce w domu podlogowe wszedzie ogrzewanie + 2 grzejniki w lazeinkach dodatkowo z grzalka .

Każdy chwali swoja pomkę w sumie to zastanawiam sie nad Dainkin Atherma 3 na R32 8KW oraz nad Panasoniciem All in One 7 KW badz 9KW. (8 podobno nie ma)

madre glowy twierdza ,iż 8KW bedzie ok dla mojego domu. Pytanie co lepsze Daikin czy Panasonic.?? Chodzi mi oczywiscie o niższe koszty ogrzewania i bezawaryjność .

Czy moze ktoś mi podpowiedzieć co z tych 2 badz coś innego godnego polecenia ale juz nie chce mieszać.

W Panasonicu mieszaja bo firma kóra mi poleca twierddzi ze monoblock bedzie lepszy tylko 11KW .

Z góry dziękuje za rade

No chłopie, czekałeś z tym pytaniem 12 lat od rejestracji.:D

Na tym forum jest masa zadowolonych użytkowników różnych PC PW. I Daikina i Panasonica.

Nie ma, że eksploatacja jednej będzie droższa, a drugiej tańsza (albo na odwrót).

Nie ma 2 takich samych domów, takich samych rodzin, przyzwyczajeń etc.

Zasada działania powietrznych PC jest taka sama w każdym wypadku, o różnicach decydują niuanse, pomijalne w normalnym użytkowaniu.

Czy weźmiesz Atlantica, LG, Daikina, Panasonica, Mitsubishi będzie bardzo podobnie.

Kluczową sprawą jest dobór PC do domu, poczytaj forum, oblicz jaką moc potrzebujesz.

Potem znajdź sprawdzonego instalatora danej marki, najlepiej blisko Ciebie (choć nie koniecznie) i zrób deal.

Dobierzesz dobrze, zainstalujesz prawidłowo - będziesz się cieszył komfortowym ciepełkiem za bardzo niskie koszty.

Powodzonka. :)

Czy weźmiesz Atlantica, LG, Daikina, Panasonica, Mitsubishi będzie bardzo podobnie.

Kluczową sprawą jest dobór PC do domu, poczytaj forum, oblicz jaką moc potrzebujesz.

Potem znajdź sprawdzonego instalatora danej marki, najlepiej blisko Ciebie (choć nie koniecznie) i zrób deal.

Dobierzesz dobrze, zainstalujesz prawidłowo - będziesz się cieszył komfortowym ciepełkiem za bardzo niskie koszty.

Nic dodać, nic ująć

Witam,

od 2.10 używam takiego Daikina z wbudowanym zasobnikiem 230l.

Po ekogroszku, sterowanie wydaje się być gorsze/trudniejsze. Oczywiście głównie dlatego, że kombinuję jak oszczędzić sprężarkę po informacji z działu technicznego Daikina, który stwierdził, że nie ma możliwości sprawdzenia ilości startów sprężarki. Oczywiście można grzać za pomocą krzywej grzewczej i zapomnieć o temacie ale pytanie co z trwałością sprężarki? Na razie co chwilę modyfikuję harmonogram grzania c.o. zwiększając ilość godzin grzania i temp. wody.

Drugą (powiązaną z pierwszą) uwagą jest niewielka ilość możliwych zmian temp. w harmonogramach (chyba tylko 5 dla c.o. i 4 dla c.w.u.). Trzecią rzeczą, o której przed modernizacją ogrzewania nie pomyślałem, jest to iż pomimo niewielkiej odległości pomiędzy łazienką a zbiornikiem c.w.u., temp. wyjścia ciepłej wody 45 stopni powoduje, że na ciepłą wodę czeka się około 30 sekund. Wcześniej c.w.u. grzałem energią elektr. w zb. 100l i temp wewn. była pewnie około 60-70 stopni, więc ciepła woda była dostępna nieco szybciej.

Dodam, że mam słabo ocieplony dom (pewnie 10cm styropianu), dwuszybowe okna i drzwi (sporo przeszkleń), chyba cienką posadzkę na parterze (szybko traci ciepło) oraz głównie klimakonwektory Daikina (swoją drogą nie jest to jakaś specjalna rewelacja, szczególnie biorąc pod uwagę cenę za 1szt.) na piętrze więc o grzaniu w II taryfie (szczególnie w ENEA) można zapomnieć. Wstępnie szacowałem zużycie energii przez dom (po modernizacji ogrzewania) na 10,4MWh i powinienem się zmieścić (na razie ekstrapolując dotychczasowe zużycie otrzymuję około 8MWh ale mam trochę zamieszania z wymianą licznika oraz ENEĄ). Oszczędność względem ekogroszku powinna być ale raczej symboliczna, powiedzmy 20%... Teraz przez tydzień będzie w końcu prawie zimowa pogoda, wtedy ekstrapoluję wyniki za ten chłodniejszy czas.

Dodam, że wstępnie wydaje mi się, że zliczanie energii w mojej pompie działa względnie prawidłowo, patrząc na zużycie całego domu oraz wartości pokazywanych przez pompę ciepła.COP od 2.10 do przedwczoraj (około 1,5 miesiąca wynosi 3,58 dla c.o. i 3,06 dla c.w.u.) i na pewno będzie spadał ze względu na coraz niższe temperatury.

EDIT: Przypomniałem sobie o jeszcze jednej cesze. Głośność. W obecnych temperaturach określił bym ją jako bardzo cichą w trybie standardowym (na razie nie grzebałem przy trybach cichy czy ultracichy)

Edytowane przez Maciej Loret

W Daikinie można zaprogramować 6 zmian temperatury na dobę, czyli bedą to np. 3 operacje obniżenia i podniesienia temperatury. Inna sprawa że pompa ma jakąś własną filozofię załączania. Zużycie prądu teraz w stosunku do węgla kiedyś porównam w maju, na razie oszczędność jest duża, ale w obecnych temperaturach wynika raczej z wyeliminowania straty kominowej.

Odnośnie mocy - to i tak przeważnie firmy mają modele co 2kW różnicy. Zacznij od zrobienia OZC - żeby potem uniknąć sytuacji, a bo moja pompa nie dogrzewa. Jakbym ja miał wybierać między Daikinem a Panasem - to jakoś mi bliżej do Daikina (ale to mój wybór na podstawie informacji z neta i kolegi, który ma i sobie chwali).

Koledzy już napisali wcześniej cokolwiek nie kupisz - byle montaż był dobrze zrobiony i serwis blisko, a najlepiej producenta.

Dziekuje za informacje. Biore Daikina 8K trojfazowa ze zbiornikiem 180 l.

Daikin ze wzgledu na czynnikR32 , panasonic tylko w T-CAP ma to ale monobloka chcieli mi wcisnac . Nie cche wole spita.

Tylko ze teraz szukam instalatora i 2 szkoly jeden mowi sama pompa inni sprzeglo hydrauliczne dodatkowo koszt od 1800 do 2500. Pytanie czy jest sens. Uzasadniaja ze przy 16 obwodach na podlogowce bedzie lepiej i szybciej rozprowadzana woda i poma mniej dostaje ... .. Pytanie czy jest sens?

Witam

ja też jestem ciekawy którą pompę wybrać , która lepsza .

Czytam i czytam , dostałem "aż " dwie oferty na PC PW 8kW , daikina i panasonica aquarelle w cenach od 32.5 do 43 tyś .

kilka firm mnie olało i nie odpowiedziało na zapytania.

Ale znalazłem teraz ofertę na LG therma V 4 gen 9 kW za 18 tyś z montażem , do tego zbiornik i potrzebny osprzęt 5 tyś, więc razem w 23 tyś .

Spora różnica .

Czym to może być spowodowane ?

Dla LG nie znalazłem parametrów cop i scop i mocy oddawanej dla - 20st C , podają tylko dla -7 stC, PC może pracować do -25 st

Witam

ja też jestem ciekawy którą pompę wybrać , która lepsza .

Czytam i czytam , dostałem "aż " dwie oferty na PC PW 8kW , daikina i panasonica aquarelle w cenach od 32.5 do 43 tyś .

kilka firm mnie olało i nie odpowiedziało na zapytania.

Ale znalazłem teraz ofertę na LG therma V 4 gen 9 kW za 18 tyś z montażem , do tego zbiornik i potrzebny osprzęt 5 tyś, więc razem w 23 tyś .

Spora różnica .

Czym to może być spowodowane ?

Dla LG nie znalazłem parametrów cop i scop i mocy oddawanej dla - 20st C , podają tylko dla -7 stC, PC może pracować do -25 st

Różnica w cenach wynika chyba z gigantycznych marż w tej branży - jeden z wykonawców, któremu zakomunikowałem że wybieram inną ofertę nagle potrafił zejść z ceną o uwaga ... 6500 zł. Dlatego sugeruję Ci mocno ponegocjować z potencjalnymi wykonawcami, chociaż z drugiej strony sama cena też nie powinna być głównym kryterium wyboru instalatora. Jako punkt odniesienia podam Ci swoje koszty - jestem świeżo po montażu pompy, Daikin 8 z wbudowanym zbiornikiem 230 l wyszedł na gotowo ok 26 000 zł, więc biorąc pod uwagę otrzymane przez Ciebie wyceny jest potencjał do negocjowania rabatu.

Różnica w cenach wynika chyba z gigantycznych marż w tej branży - jeden z wykonawców, któremu zakomunikowałem że wybieram inną ofertę nagle potrafił zejść z ceną o uwaga ... 6500 zł. Dlatego sugeruję Ci mocno ponegocjować z potencjalnymi wykonawcami, chociaż z drugiej strony sama cena też nie powinna być głównym kryterium wyboru instalatora. Jako punkt odniesienia podam Ci swoje koszty - jestem świeżo po montażu pompy, Daikin 8 z wbudowanym zbiornikiem 230 l wyszedł na gotowo ok 26 000 zł, więc biorąc pod uwagę otrzymane przez Ciebie wyceny jest potencjał do negocjowania rabatu.

Powiedz mi skąd jesteś , daleko odemnie ? daj namiar na firmę za 26 tyś daikina athermę 3 z montażem poproszę :)

Chyba że tylko Śląsk taki drogi.

Nawiasem próbuję rozszyfrować dane danych PC i trudno je porównać , Daikin ma chyba najszerzej opisane parametry pracy , LG tak nie do końca niby praca do -20st ale parametry podają tylko do -7 stC

Obawiam sie ,ze kolega nadal śni .Woda zamarza w 0*C a parując w niskiej temp zamarza . Sublimacja nie jest tak efektywna jak parowanie. Są różni fachowcy.

Proponuję poczytać coś fachowego , np.https://motofocus.pl/specjalne/9924/proznia-wazny-krok-procesu-obslugi-klimatyzacji

Edytowane przez fachman19