adekwatny 26.11.2019 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2019 Witam. Zaczynam swoją przygodę z budową oraz na tym forum. Proszę wiec o zrozumienie Aktualny stan budowy to wylana ława (chudziak 10cm i docelowy beton 40cm) i fundament z bloczków betonowych około 73cm. Ściany fundamentowe od wewnątrz i zewnątrz posmarowane 3x dysperbitem. Teraz jestem na etapie klejenia Xps oraz foli kubełkowej następnie szykuje się do wylewki chudziaka podłogi na gruncie, potem izolacji poziomej. Tu się pojawia moje pytanie . Wiem ze jedni uznają to za błąd w sztuce a jedni znajda po prostu odpowiednie rozwiązanie. A mianowicie ... Niestety miedzy ława a bloczkami betonowymi nie została położona izolacja pozioma. Bo „wujek” stwierdził ze w projekcie całe fundamenty są lane w jednym kawałku wiec i tak nie byłoby możliwości położenia tam foli czy tez papy. Tym samym powiedział ze możemy ułożyć folie na ostatnim bloczku potem pierwszy suporex i raz jeszcze folia na nim. Ogólnie teren na działce jest suchy podczas prac ziemnych nie zauważyłem nigdy mokrego podłoża czy wręcz wody. Jednakże chciałbym podczas wykonywania dalszej izolacji jak najlepiej poprawić ten błąd ? Proszę o możliwe sugestie i rozwiązania z waszej strony i serdeczne dzięki bo nie mogę z tym spać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 27.11.2019 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Miedzy bloczkami a suporexem 2x papa i bedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adekwatny 27.11.2019 00:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2019 Miedzy bloczkami a suporexem 2x papa i bedzie dobrze A czy mógłbym zamiast papy użyć foli ? Jeśli tak to jaka grubość proponujesz ? A jeśli nie to również proszę jaki rodzaj i grubość papy . Bardzo dziękuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts