Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa lub folia na ściany fundamentowe - izolacja pozioma.

adekwatny

Recommended Posts

Witam. Zaczynam swoją przygodę z budową oraz na tym forum. Proszę wiec o zrozumienie Aktualny stan budowy to wylana ława (chudziak 10cm i docelowy beton 40cm) i fundament z bloczków betonowych około 73cm. Ściany fundamentowe od wewnątrz i zewnątrz posmarowane 3x dysperbitem. Teraz jestem na etapie klejenia Xps oraz foli kubełkowej następnie szykuje się do wylewki chudziaka podłogi na gruncie, potem izolacji poziomej.

Tu się pojawia moje pytanie . Wiem ze jedni uznają to za błąd w sztuce a jedni znajda po prostu odpowiednie rozwiązanie. A mianowicie ...

Niestety miedzy ława a bloczkami betonowymi nie została położona izolacja pozioma. Bo „wujek” stwierdził ze w projekcie całe fundamenty są lane w jednym kawałku wiec i tak nie byłoby możliwości położenia tam foli czy tez papy. Tym samym powiedział ze możemy ułożyć folie na ostatnim bloczku potem pierwszy suporex i raz jeszcze folia na nim. Ogólnie teren na działce jest suchy podczas prac ziemnych nie zauważyłem nigdy mokrego podłoża czy wręcz wody. Jednakże chciałbym podczas wykonywania dalszej izolacji jak najlepiej poprawić ten błąd ?

Proszę o możliwe sugestie i rozwiązania z waszej strony i serdeczne dzięki bo nie mogę z tym spać.

(Jeśli folia to jak gruba jeśli papa to jaki rodzaj i jaka gruba.)