Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt NA ALEI WIĄZÓW pracownia PROJEKTOWNIA

Recommended Posts

Witajcie! Podaję link do projektu http://www.projektownia.com.pl/wiazow.html. Jest to dla mnie wersja optimum z założeniem zlikwidowania lukarn i zastosowania okien połaciowych. Jeszcze nie budowałem domu i zamierzam zacząć na wiosnę, a teraz jestem o krok od wybrania projektu. Moja rodzina 2+1 działka 10a, front budynku niestety od strony zachodniej. Będę wdzięczny za opinie bardziej doświadczonych ode mnie osób. :( Z góry dziękuję! :D

a wiesz, że bardzo ładny ten domeczek :)

prosty na zewnątrz, ciekawe wnętrze, naprawdę mi się podoba

upewnij się czy zamiana lukarn na okna połaciowe nie utrudni korzystania z pomieszczeń(np. łazienki) - na stronie nie ma rzutu pionowego

co do twojego pytania -faktycznie nie widzę tu poza lukarnami elementów typowo kasożernych :D

nie może też być bardzo tani- bo nie jest mały- 152m2 p. użytkowej-ile p. netto(też nie ma na stronie)?

1. Dziękuję ani 67 za link, ja dalej nie wiem jak to się robi :oops:

2. Dziękuję adze_krakow za zainteresowanie. niestety nie mam przekroju, myślałem o podobnych domach w stylu praktycznego i doskonałego z muratora, które wielkościowo są podobne, ale mają wieksze wady, np. w praktycznym mały salon na dole i ten nieszczęsny brak komina, a doskonały nie ma pomieszczeń gospodarczych. Może znasz jaki w historii forum był dom o najlepszej relacji jakość- cena? :wink: f Dzisiaj kontaktowałem się z architektem z projektowni, żądają 1600 pln za projekt , a 2000 ze zlikwidowanymi lukarnami. trochę dużo jak na mój gust :-? ciekawa czy ktokowlwiek na forum interesował się tym domem?

dom o najlepszej relacji jakość- cena? ?

tego się nie da powiedzieć- różne są wymagania i za różne pieniądze ludzie budują :roll:

widzę jednakże mamy podobny gust- "praktyczny" też mnie korcił(i odpadł z powodu kominka) a projekt "doskonałego"nawet zakupiłam :D (Jak mówisz o pom.gosp. to fajnie rozwiązał to Murator budując D-03 jako modelowy-zobacz np. w muratorze 03/02,dodatkowo dln. łazienka nadaje się właściwie na kotłownię z WC a nie łazienkę, miałam też pomysł na garderobę)

tak na marginesie - patrzysz na cenę projektu -bardzo dużo kosztują adaptacje! Jeśli zlecisz autorom zmianę lukarn, a potem komuś innemu adaptację do działki +jakieśtam jeszcze zmiany to moim zdaniem przepłacisz, lepiej spytaj ich o zgodę na te lukarny a o cenę całej adaptacji pytaj swego architekta(kandydatów)

pozdr.

witaj aga! rzeczywiście adaptacja u ojca projektu w konsekwencji może wygenerować dodatkowe koszty, to jest cenna rada i na peno ją zastosuję. dzisiaj dostałem wycenę domu m-130 konrada matuszewskiego do stanu surowego zamkniętego z instalacjami- 238.000 brutto. zamierzam puścić wątek na ten temat, bo nie wiem jak do tej ceny się ustosunkować, zamurowało mnie to że koszty robót ziemnych +fundamenty+ściany fundamentowe+izolacje mają wynosić 48.000 brutto :cry: sam nie wiem co o tym sądzić

niestety autor nie ma strony www, jest to wspaniały domek o powierzchni właśnie 130 m i jestem pewny, że w Twoim stylu. dach dwuspadowy i tylko jedna lukarna, połączony salon z kuchnią i pomieszczenia gospodarcze. Był publikowany na 108 stronie dwumiesięcznika "Własny dom" czerwiec- lipiec (29) 2004. może znajdę link na stronie tego czasopisma i tam coś znajdę- wtedy go podam.....w końcu już wiem jak publikować link :D :D i to dzięki komu :wink:

http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda_oklaski.gif

rzeczywiście domek prosty i ładny :D

co ciekawe wewnątrz dość podobny do Wiązów-widać,że macie dość sprecyzowane wymagania

szczególnie podoba mi się górna łazienka z aneksem (np pralnią)-rzadkie a potrzebne!

co do kosztorysu-wydaje mi się przesadzony-ale wolałabym, żeby ci to powiedzieli praktycy(ja :( jeszcze :( niczego nie zbudowałam...)

jedno jest pewne-ten domek nie zaskoczy cię nieprzyjemnie kosztami - jest na to za prosty

bardzo fajna klaszcząca buźka :D :D dziękuję :D a wracając do rzeczy to biję się z myślami dotyczącymi tej wyceny, trzeba będzie skontaktować się z innymi osobami, bardzo cieszę się, że Tobie również podoba się ten domek :D trochę martwię się, że wejście (front) będzie od strony zachodu, a co za tym idzie taras od wschodu i dodatkowy taras od strony...północy, ale od tej strony mam widok na las i na tym mi zależy :lol: tak przy okazji pytanie dla agi- co zrobiłaś z projektem Doskonałego?