Ziom79 28.11.2019 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 Witam. Mam do Was kilka pytań i uprzejmie proszę o pomoc. Idzie zima a mnie wzięło na zrobienie sobie garażu dla hobbystycznego majsterkowania przy samochodach. Czy ogólnie jest sens wykonywania tych prac w związku ze zbliżającą się zimą i mrozem , który na Podhalu zawsze daje ostro w kość ? W planie mam zakupić beton C30 / C37 z betoniarni i tutaj pierwsze pytanie czy do takiego betonu trzeba zamówić dodatkowo jakąś chemie żeby betonu nie uszkodził mróz ? 8,5 metra długości oraz 5,5 metra szerokości to powierzchnia główna garażu i to ona jest dla mnie najważniejsza , więc kolejne pytanie dotyczy konieczności zastosowania dylatacji. Garaż osłonięty trzema ścianami ocieplonymi , ocieplenie wykonane z 15 cm pianki ( chyba poliuretanowa ) oraz zewnętrzne deski około 1,5 cm Ściany ( drewniane słupy co około 2m ) na fundamencie głębokim około 50 - 80 cm i robionym 60 lat wstecz , więc wypełniony jest kamieniami pół na pół z zaprawą / betonem. Odciąć się dookoła dylatacją od tych fundamentów ? W w/w powierzchnię muszę wkomponować stopę pod podnośnik kolumnowy ( dwu lub jedno ) Obecnie powierzchnia garażu to 1/3 ziemi i 2/3 nieubitego gruzu na którym była już płyta fundamentowa / wylewka , ale obecnie została usunięta. Głębokość miejsca pod nową płytę fundamentową to 15 cm i więcej. Stopa pod podnośnik Ravaglioli KPX 377 ma być wykonana według wytycznych zamieszczonych w instrukcji podnośnika , zrzut ekranu poniżej. Czy na całej powierzchni wystarczy grubość 10 cm a w miejscu gdzie będzie stał podnośnik zrobić stopę 25 - 30 cm ? W miejscach innych niż miejsce stopy podnośnika zastosować izolację ze styropianu lub inną ? Zbrojenie całej płyty zrobić takie samo jak w zaleceniach dla stopy podnośnika ? Użyć fibrobetnu ( druty / włókno ) czy będzie to tylko sztuka dla sztuki i poprawienie sobie humoru ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziom79 04.12.2019 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Naprawdę ? Nikt ? Nic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiecegly 04.12.2019 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Czy przypadkiem nie potrzebujesz pieczatki od montera tego podnosnika zeby ci UDT potem to w ogole odebral? Przeciez UDT musi taki podnosnik dopuscic do uzytkowania i musisz mieć wszystko wykonane zgodnie z papierami i wytycznymi producenta ktory oczywiscie posiadal stosowne licencje i dopuszczenia w EU/PL wydane na podstawie zatwierdzonej technologii montaużu włącznie z podłożem (stopą). Powinieneś pogadać z firmą która takie rzeczy montuje bo jestem prawie pewien, że nie możesz tego sam zamontować, tak aby potem ci to dopuscili do uzytkowania. Kary za nielegalke podobno są zabojcze, włącznie z wiezieniem (w razie wypadku). Nawet grzywny za brak przeglądu ida w tysiące. Edytowane 4 Grudnia 2019 przez dwiecegly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 04.12.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Odpuść sobie taką robotę zimą. Poczekaj do wiosny i na spokojnie zrób to jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.12.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 A do zgłoszenie do UDT potrzebna jest dokumentacja wykonana przez osobę uprawnioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 04.12.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Nie wiem jak teraz, ale jak montowałem żurawiki stanowiskowe. Dla Udt wystarczyło poświadczenie kierbuda o montażu zgodnie z dokumentacją oraz zgodnie ze sztuką budowlaną. Oczywiście oprócz tego potrzeba było do zgłoszenia wykonać kilka szkiców sytuacyjnych, schemat podłączenia elektrycznego wraz z aktualnymi badaniami. Później Udt mi to odbierał. Oczywiście były próby obciążenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ziom79 06.12.2019 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2019 To jest garaż prywatny i nie trzeba zgłaszać nic do Urzędu Dozoru Technicznego bo nie będę tam pracował zarobkowo świadcząc komuś usługi.Bardziej chodzi mi o Waszą pomoc i podpowiedzi jaki zastosować beton i jak wykonać jego zbrojenie tak aby wszystko "miało ręce i nogi" Chyba faktycznie poczekam do wiosny bo aktualne temperatury w nocy to -10 stopni celsjusza , a teraz poświecę czas na zdobycie wiedzy i zaplanowanie wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts