Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porotherm 30 bez docieplenia a zima

Recommended Posts

Przecież taki dom nie spełnia obowiązujących norm. A skoro nie spełnia to nie można w nim mieszkać. Normy ustalone zostały w trosce o środowisko naturalne. I jeśli teraz w takim niewykończonym domu ktoś zimuje to łamie prawo i przyczynia się do zatruwania atmosfery. We wczorjaszej Gazecie Wyborczej był teksto wielkim smogu nad azją. Z takim podejściem to i nad Polską się szybko pojawi podobny.

On 2002-08-14 14:17, Jezier wrote:

Przecież taki dom nie spełnia obowiązujących norm. A skoro nie spełnia to nie można w nim mieszkać.

Niestety, nie w takich warunkach ludzie mieszkają. Wystarczy popatrzeć na popegerowskie wsie ( tam domek z maxa można uznać za luksus). A ochrona środowiska - cóż byt określa świadomość i niestety tak będzie jeszcze dość długo.

P.s. nie czytałem postu o zamieszkaniu w nieocieplonym budynku z maxa, lecz przypuszczam, że ocieplenie jest tylko kwestią upływu czasu (czytaj przypływu pieniędzy)

Pozdrawiam

Jezier jakiś zastosowałeś dziwny ton w stosunku do Marcina R. Smog w Azji na 100% nie został wywołany przez domki jednorodzinne. Co powiesz o sytuacji kiedy mamy ocieplone domki a do ogrzewania służy węgiel - daleko nie szukając mam takiego sąsiada. Marcin R wyraźnie pytał się o gaz, który po prądzie jest najbardziej ekologicznym nośnikiem energii, nie liczę wiatrów, pływów itp.

Marcin R pyta się przezimowanie jednego sezonu, bo przypuszczam, że z kasą krucho a ty walisz takie teksty. Poczytaj jego dziennik zorientujesz się jaką ma sytuację i nie strasz tekstami w stylu - KOLEŚ ŁAMIESZ PRAWO ZARAZ CIĘ PODKABLUJĘ.

jezier wybacz za taki ton, ale sam rozumiesz. Sytuacje życiowe są różne i należy je zrozumieć.

Pozdrawiam

Lepiej zamieszkać pod mostem, normy będą wtedy na pewno spełnione. Jezier - może zamiast pojedynczych przypadków przymusowego zimowania zajmij się samochodami bo to raczej od nich jest smog. Niesprawne, przestarzałe układy wydechowe idą w setki tysięcy sztuk jeśli nie w miliony (przynajmniej w Polsce). Zresztą Porotherm 30 i tak jest cieplejszy niż niejedna ściana, budowana jeszcze nie tak dawno - choćby wszystkie bloki z wielkiej płyty...

Z tą azją to trochę przesadziłem. Jednak prawo powinno być przestrzegane. Czy też będziecie bronić sąsiada który dziurawi szambo bo nie ma na comiesięczny wywóz ścieków? Porotherm 30 cm ma współczynnik przenikania 0,68 gdy obecnie obowiązujący to 0,50 dla ścian jednowarstwowych i 0,30 dla wielo. Chciałbym aby wszystkie budynki w polsce spełniały takie normy i może kiedyś tak będzie (bo te stare się rozsypią). Jednak oni nie łamią prawa a tylko ci co dzisiaj chcą mieszkać w nie wykończonym domu. Efekt cieplarniany nie bierze się tylko ze spalin ale też z wytwarzanego w nadmiarze ciepła. A ja nie widziałem w żadnej ustawie aby dom opalany węglem musiał mieć lepsze ocieplenie od tego opalanego gazem. I nie wciskajcie mi kitu że chwilowy brak pieniędzy pozwala na łamanie prawa. Nie pisałem też że gdzieś na kogoś doniosę.

Jesteś Jezier strasznie zasadniczy, nikt nie zamierza łamać prawa a ja życzę sobie i wszystkim innym abyśmy doczekali takich czasów w których największym przewinieniem obywatela byłoby zamieszkanie w domku o zbyt wysokim współczynniku przenikalności cieplnej ścian.

Masz rację, zupełnie niepotrzebnie. Ludzie na wsi palą opony na polu i inne gówno a ja się czepiam w sumie ciepłego domu ogrzewanego gazem. Tylko może być problem z ciepłem w takim domu. Prze ściany ucieka ponad 2 razy więcej ciepła, do tego dom trzeba mocno wentylować aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. W zimne dni może być po prostu zimno. Kłopot też jest z oknami, które są zamontowane na brzegu ściany i dookoła nich tworzą się duże mostki cieplne. Najlepiej jest po prostu ocieplić taki dom.

zgadza się ale jak wiesz w zyciu różnie bywa... ja rónież nie zamierzam tolerować spuszczania gówien do rowu, czy też palenia opon, jednocześnie jednak zdaję sobie sprawę, że aby zmienić mentalność ludzi musi niestety nastąpić wymiana pokoleń i nie ma sensu pouczać obecnych 40 50 latków bo w efekcie można co najwyżej dostać po gębie. Powinno się skupić na obecnych nastolatkach czego jednak nasz "kochany" rząd nie czyni. Montuję sobie pompę ciepła i państwo nie zamierza mnie w tym wspomóc...chciałbym sortować śmieci ale po co jak kubeł jest tylko jeden....i tak jest niestety ze wszystkim

Sprawa ekologii naszego społeczenstwa jest bardzo zawiła. Mam sąsiada, który pali wraz ze swoim synem lat 18, wszystkie śmieci w piecu a te ktore zamulają piec, spala przed domem. Wieś się bawi!

Tak więc ten problem to nie tylko 40-50 lat. Dobrze będzie jeśli świadomość będzie wzrastać z roku na rok o choćby 1%. To już będzie sukces.

Pozdrawiam

U nas na osiedlu samorzad miasta poustawiał po 4 pojemniki do segregacji odpadów - każdy na co innego. Po tygodniu przyjechał Star i wszystkie 4 wysypał sobie na naczepe - i odjechał.

To jest chyba nasza rodzinna segregacja odpadów, wiec nie ma co sie dziwic gdy ktos pali sobie opony. Nie ma tylko jak tego dzieciom wytłumaczyc po co te śmieci segregować!

U nas w Wawie jest tak samo - sam widziałem i słyszałem od innych, ktorzy akurat to widzieli (więc nie może to być jednostkowy przypadek). To jest niewyobrażalny skandal, korupcja, oszustwo, cofanie świadomości itd. itp. Ktoś przecież za to bierze pieniądze, że wywozi posortowane... Widać, że jest to ogólnopolski spisek - czy ktoś wie dlaczego taka granda w biały dzień się dzieje?