Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

usuwanie mostków termicznych przy drzwiach / oknach

wjaskiewicz

Recommended Posts

Witam serdecznie,

wiem ze temat jest wałkowany i można go rozwiązać na 1000 sposobów.. jednak dalej nie moge się utwierdzić w żadnym z nich.

Nurtuje mnie kilka pytań odnośnie usuwanie mostków termicznych przy montażu okien.

Jeśli chodzi o okna zwykłe, nie ma z tym problemu - ciepły parapet + folie i temat załatwiony.

Natomiast od poziomu chudziaka do podłogi na gotowo mam 30cm w projekcie (20cm styro + 8cm wylewka + 2 cm okładzina) - i nie wiem jeszcze jak to ugryźć aby było dobrze i zarazem aby nie przesadzić z kosztami.

1) po pierwsze czy przy takiej wysokości jest sens dawać poszerzenia na wysokość tych 30cm (minus jakieś pewnie 2cm luzu na montaż) bo tutaj to wychodziłoby ze 3 poszerzenia do połączenia - czy np. lepiej byłoby wymurować z np. BK 400 na szerokość ramy okna ( 8cm?10?) i na wysokość tych 20cm aby zlicować się z ociepleniem podłogi na gruncie i resztę wykonać na poszerzeniu ?

2) widziałem na zdjęciach użytkownika Fotohobby, że izolację z XPS ma wyciągniętą do góry az do wysokości górnej wylewki - zastanawia mnie, czy trzeba w tym miejscu wykonywać dylatację czy też nie i czy wogóle takie rozwiązanie ma sens jeśli od zewnątrz bedzie 15cm ocieplenia ?

3) przy wykonywaniu okien balkonowych na górze mam 15 cm luzu od okna podłogi - tutaj np. wydaje mi się, że można wykorzystać kształtki z klinarytu ?

4) wykończenie z zewnątrz progu drzwi tarasowych i wejściowych - taras będzie drewniany zatem tutaj problemu chyba nie ma aby dociągnąć grubość ocieplenia z elewacji (15cm) tak aby zlicowała się z dolną ramą okna i na to położyć deski kompozytowe jak na schemacie, czy przy schodach wylewanych też da się to bez problemu załatwić ?

mostki.jpg

• 3 weeks później...

Witam.

Szukam porady , mam dwa okna balkonowe zamontowane na pianke, wszystko jest już wykończone i mieszkamy od kilku lat ale strasznie od tych dwóch okien ciagnie od strony podlogi. Okna są szczelne wszystko sprawdzalem. Nie montowali na tzw ciepłe progi bo jeszcze nie było na to mody. Balkony wykończone płytki i ocieplone od dołu styro 5 cm. Pyt. Czy jest jakiś sposób aby to docieplic bez wielkiej demolki. Czy już skazany jestem na wymianę okien lub okładziny z koca . Czy można np. podkuc wylewkę pod okno od wewnątrz wydłubać stara piankę i docieplic to jakoś inaczej. Czy macie jakies pomysły

Pozdrawiam