Lukasz11 28.11.2019 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2019 (edytowane) Wiem, że już było o tym sporo tematów, ale ja ciągnie nic nie wiem. Sytuacja jest taka: mam ograniczone fundusze na drogę dojazdową do swojej przyszłej budowy, a muszę utwardzic drogę na własny koszt. Wygląda to tak, że jest sobie droga utwardzona kruszywem, na oko szeroka na 4-5 metrów. Ja muszę ją przedłużyć o około 20-25 metrów. A następnie skręcić o 90 stopni i utwardzic kolejne 45 metrow. Będzie to ślepa droga. Droga ma obslugiwac tylko moja budowe. Moje pytania:1. Czy wystarczy, jeśli utwardzę drogę o szerokości 3,3m ? Czy wjedzie na taka drogę długa ciężarówka o masie 40 ton? I grucha z betonem?2. Jak wyprofilowac zakręt 90 stopni? By zmieściły się duże i długie ciężarówki?3. Warunki gruntowe takie, że humus 40-50cm, potem glina piaszczysta, pod spodem woda gruntowa i piasek. Czy jeśli wykorytuje na 30cm, następnie położę geowlokninę pp (Ale jaka?), następnie 15cm piasku, a na to 20cm mieszanki granitowej 0-32, to wystarczy? O ile się zagęści piasek i mieszanka? Bo nie wiem, jak policzyć ile ton będę potrzebowal. Ja liczę, że piachu potrzeba o 15% więcej, a mieszanki o 5%. Edytowane 28 Listopada 2019 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 29.11.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 ani piach ani kruszywo sie nie zagesci niewiadomo jak i te 15 i 5 % naddatku ci starczy. ja mam na drodze piach 15 cm+ 20 cm kruszywa. Całość po tych wszystkich ciezarówkach i betoniarach siadła ale nie na tyle żeby sie tym przejmować. Możesz zatrzymać troche mieszanki na pozniej tak żebyś miał na wyrównanie jakiś dołków, bo zawsze ktoś czyms zaczepi a to gdzieś siądzie ziemia i bedzie dołek. Szerowkość 3,3 starczy, gruchy maja poniezej 3 metrów a nawet blizej 2,5-2,6 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 29.11.2019 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Ok. Dziękuję za informację.Czy mieszanka 0-31,5 wystarczy, czy iść w 10cm tłucznia i 10cm klinca? Bo z tego co widzę, to niektórzy używają mieszanki, inni innych kruszyw. Dałbym może nawet gruz betonowy, ale to droga gminna i nie chce ryzykować, że mi to kiedyś każą wywieźć. A ta geowloknina, to jaka najlepiej? No i jak wyprofilować zakręt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 29.11.2019 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 mozesz dac frakcje grubsza na spód a mneijsza na wierzch, mzoesz dac beton pod spód. Jesli to droga gminna to masz pozwolenia na utwardzenie? Żeby sie Ciebie nie czepili że samowole robisz i kaali pozniej rozbierać. Wjazd daj tak żeby nie był pod kątem 90 stopni tylko szerzej po obu stronach bo cięzarówka nie skreci w miejscu ani sie nie złamie. Jeżeli to droga gminna to kupiłbym najtansza geo albo w ogole nie dawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 29.11.2019 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2019 Na razie mam tylko oficjalne pismo, że utwardzic mam sobie sam warstwa kruszywa 18cm. Nic o szerokości, korytowanie itp. Pozwolenie i formalności będę załatwial. Najchętniej bym nic nie robił lub robił najtańszym kosztem, ale podejrzewam, że minie wiele lat, zanim gmina te drogę wybuduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radomir78 11.12.2019 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 A patrzyłeś jak mają sąsiedzi? Tzn co u nich się sprawdza? Bo różny może być grunt, o różnej przepuszczalności, u jednego trzeba robić niewiadomo jakie podsypki by się trzymało, a u innego wysypiesz samym tłuczniem i się ładnie ubije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 11.12.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2019 Brak szczegółowych wytycznych, więc wybierz koryto na 20cm, w to najtańszy, wcale nie drobny gruz i na to dla wyrównania piach, który po zimie i większych opadach wypełni luki w gruzie. Koniec inwestycji. 3m to minimum dla aut ciężarowych, ja tyle mam i jak mniej wprawiony driver cofa i trochę kręci kierą to ledwo się mieści. U nas gmina wali gruz od razu na drogi gruntowe nawet nie odgarniając humusu. Dopiero jak ma być asfalt to wybierają to wszystko i sypią tłuczeń itd. I to ich psi obowiązek, Ty nie budujesz drogi tylko dom. Pomierz na placu ile zajmuje skręt TIRa o 90st i dodaj z pól metra w najszerszym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts