Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sensowność stosowania zaworów zwrotnych za pompkami

romano78

Recommended Posts

Witam często spotykam się z zaleceniami stosowania zaworów zwrotnych gdy mamy więcej jak jedna pompka ja w obecnej instalacji ma trzy za sprzeglem i jak narazie nie dostrzegłem sensu ich stosowania w tej instalacji chyba ze słabo patrzę

Wszystkie zawory kulowe ,filtry.zawory trojdrozne dokładnie jak na schemacie.

20191130_222902.jpg

Edytowane przez romano78

Wtedy pompa która pracuje może ciągnąć wodę z innego obiegu zamiast ze sprzęgła.

To wiem z teori ale w tym moim schemacie jakoś jeszcze potrafię sobie wyobrazić gdzie woda popłynie i tego nie widzę dlaczego pompa miała by nie ciągnąć ze sprzęgła gdzie praktycznie nie ma żadnych oporów a podlogowki stawiają dużo większy opór instalacja grzejnikowa też.

Jeśli nie zamontujesz ZW w układach z 3D (w grzejnikowym możesz pominąć) to pracujące pompy będą podbierać cieplejszą wodę z powrotu układu grzejnikowego i złą pracę układów podłogowych, doprowadzając nawet do przegrzewania. Sterowanie zaworami 3D nie poradzi sobie obniżeniem temperatury na OP z braku zimniejszej wody do pod mieszania. Opory hydrauliczne układu grzejnikowego są nieporównywalnie mniejsze niż OP. Patrz rysunek

20191130_222902.jpg

To wiem z teori ale w tym moim schemacie jakoś jeszcze potrafię sobie wyobrazić gdzie woda popłynie i tego nie widzę dlaczego pompa miała by nie ciągnąć ze sprzęgła gdzie praktycznie nie ma żadnych oporów a podlogowki stawiają dużo większy opór instalacja grzejnikowa też.

To czemu pytasz?

Jeśli nie zamontujesz ZW w układach z 3D (w grzejnikowym możesz pominąć) to pracujące pompy będą podbierać cieplejszą wodę z powrotu układu grzejnikowego i złą pracę układów podłogowych, doprowadzając nawet do przegrzewania. Sterowanie zaworami 3D nie poradzi sobie obniżeniem temperatury na OP z braku zimniejszej wody do pod mieszania. Opory hydrauliczne układu grzejnikowego są nieporównywalnie mniejsze niż OP. Patrz rysunek

[ATTACH=CONFIG]437682[/ATTACH]

No powiedzmy ze pompka podlogowki będzie zaciagala gorącą wodę z powrotu grzejnikow to teraz wytłumacz mi którędy wyjdzie bo jeśli wpłynie dla przykładu 10l wody w podłogę to taka sama ilość musi wypłynąć chyba ze jakieś cuda się wtedy dzieją i w jednej rurze woda płynie w dwoch kierunkach.

Edytowane przez romano78

Zrobisz jak uważasz. Jeśli twierdzisz, że ZZ nie są potrzebne to ich nie montuj. Doświadczalnie stwierdzisz, że miałeś rację. Generalnie woda jako medium grzewcze jest bardzo leniwe i płynie tam gdzie akurat ma lżej. Jeśli nie wymusisz na niej właściwego kierunku (montując ZZ) to instalacja może stać się nieprzewidywalna (nie da się nią właściwie sterować). Może zdarzyć się tak ,ze całe ciepło z kotła popłynie w obieg grzejnikowy, a obieg podłogowy będzie mielił w miejscu.

Twoja wola!

Edytowane przez _papa_

Tak też zrobiłem bez zaworów zwrotnych zapomniałem tylko dodać ze grzejniki są tylko w piwnicy i drabinki w łazienkach w sumie 6szt i wszystko na razie będzie na jednej temperaturze a zawory trojdrozne tak na wszelki wypadek jeśli będzie potrzeba podnieś na szybko temp.W piwnicy na czas jakiejś pracy ale sprawdzę jak będą założone grzejniki czy faktycznie będzie zaciagalo gorąca wodę powrotem.

20191203_212113.jpg

20191203_171932.jpg

Edytowane przez romano78