Kacperosw 01.12.2019 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Witam, od tego roku mam w domu piec na ekogroszek I zastanawiam się czy spalanie ok.30kg na dobę w taka pogodę jest normalne? Piec 25kw, ekogroszek Karlik, ocieplony dom 300m2, nowa instalacja, zasobnik cwu 200l, na piecu ustawione 60°C resztę parametrów podam jak będzie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaro106 01.12.2019 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Wszystko zależy od tego jakie twój dom ma zapotrzebowanie energetyczne . Druga sprawa jaka jest wydajność twojego pieca i jak kaloryczny jest węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 01.12.2019 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Ale trzeba wiedzieć że ustawieniami kotła też da się oszczędniej palić , np jak ktoś tak ustawi palnik że ogień przypomina palnik acetylenowy że tylko jeden syk i huk a płomień biały jak w hucie to ciepło zanim odda w ścianki kotła spierdoli do komina no i za dużo powietrza to samo w sobie schładzanie o tym mało kto mówi , na palenisku żar ma być spokojny i raczej żółty a nie biały , wg mnie za dużo spalasz , ja mam kociołek w starym docieplonym domu 160m2 10kw i on chodzi teraz na ok 3-4kw spalając ok 7-8kg na dobę a w domu 24 stopnie (podłogówka) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts